dicc_enci_trad

El navegador com a eina.

Diccionaris, enciclopèdies i traductors en línia.

1. El navegador com a eina

El navegador Firefox ofereix diferents opcions interessants. Primer mireu aquest Slideshare i després aprofundiu en les diverses possibilitats.

1. La possibilitat d'obrir diverses pestanyes en la mateixa finestra per fer més fàcil les consultes simultànies.

2. La gestió de les adreces d'interès en dos espais:

a) una Barra d'adreces d'interès sempre visible on podem situar els enllaços que utilitzem més sovint.

b) Les Adreces d'interès que podem organitzar per carpetes i per ordre alfabètic.

3. Els motors de cerca: que permeten directament consultar Google, Diccionari Català, viquipèdia, etc.

Així el mateix navegador ens posa a l'abast un número de diccionaris considerable.

Els diccionaris en la Barra d'adreces d'interès

Per situar adreces en la Barra d'adreces d'interès heu de clicar en Adreces d'interès - Afegeix a les adreces d'interès i escollir en la finestra que apareix Barra d'adreces d'interès

Un exemple de diccionaris a tenir en la Barra de les adreces d'interès podria ser:

Diccionari anglès http://dictionary.cambridge.org/

Diccionario castellanohttp://fenix.cnice.mec.es/diccionario/

Diccionario de sinònimoshttp://tradu.scig.uniovi.es/sinon.html

Adreces d'interès a internet

Una eina molt interessant és les adreces d'interès en línia. Aquest recurs ens permet tenir les nostres adreces d'interès a internet i, per tant, disponibles des de qualsevol ordinador. Hi ha diversos llocs que ofereixen aquest servei. Per exemple, podeu fer servir Mister Wong http://www.mister-wong.es/

Primer us heu d'enregistrar http://www.mister-wong.es/register/

Es pot instal·lar un botó al navegador per poder afegir més fàcilment els favorits http://www.mister-wong.es/stuff/#widget

Els diccionaris i les enciclopèdies en els motors de Cerca

En el motors de Cerca et pot fer servir el Google, el diccionari de Català, La Viquipèdia, etc.

En el següent enllaç trobareu l'àmplia oferta de motors de Cerca que es disposen per a llengua catalana:

http://www.softcatala.org/wiki/Mycroft

El corrector ortogràfic

Si us instal·leu el corrector ortogràfic del català us permetrà corregir l'ortografia de tots els documents que feu amb el navegador.

http://www.softcatala.org/wiki/Mozilla:Corrector_ortogr%C3%A0fic

Els traductors

El Firefox també permet instal·lar un traductor bastant potent: Foxlingo

Aquesta és la descripció:

"FoxLingo es una extensión para Mozilla Firefox gracias a la cual el desconocimiento del idioma ya no representará una barrera para entender una página web.

Mediante una barra de herramientas personalizable, FoxLingo pone al alcance de tu ratón un servicio de traducción instantáneo online, con docenas de combinaciones idiomáticas posibles, con el que podrás entender las páginas web por las que navegues, estén en el idioma que estén.

Las opciones de configuración de FoxLingo te permiten seleccionar los idiomas que más te interesen y colocar una banderita correspondiente a cada uno en la barra de herramientas del navegador, para tenerlo siempre a mano. También puedes acceder a la traducción desde el menú contextual.

FoxLingo soporta un gran número de idiomas (árabe, catalán, chino, danés, holandés, inglés, francés, italiano, alemán, japonés, portugués, español, turco, griego, polaco...) y trabaja con diversos servicios de traducción online, como Worldligo, Google, Altavista o Internostrum.

El resultado no es ni mucho menos perfecto (como suele pasar en las traducciones automáticas) pero es más que suficiente para captar el sentido general del texto."

Google translate http://www.google.com/translate_spermet especificar en quin idioma volem que faci la cerca encara que nosaltres introduïm les paraules en castellà i ofereix els resultats tant en castellà com en l'idioma que hem escollit, tradueix l'enllaç i també les pàgines que troba.

2. Les enciclopèdies col·laboratives

Les enciclopèdies col·laboratives permeten la participació de molta gent en la seva elaboracióa través d'internet.

La Viquipèdia

Si us plau visualitzeu el següent Slideshare: "La Wiquipèdia com a recurs educatiu":

http://www.slideshare.net/fbalague/la-wikipedia-com-a-recurs-educatiu-i

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha contactat amb la Viquipèdia per iniciar una campanya de difusió de la Viquipèdia en català mitjançant una crida a la participació activa de la comunitat educativa en llengua catalana per tal de superar els 100.000 articles durant el termini de temps que es cregui possible, a mode de repte. Més informació en:

http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:CDE

Portals temàtics de la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Portal:Portada

Portal Història http://ca.wikipedia.org/wiki/Portal:Hist%C3%B2ria

Portal Arts visuals http://ca.wikipedia.org/wiki/Portal:Arts_visuals

Portal de les Matemàtiques http://ca.wikipedia.org/wiki/Portal:Matem%C3%A0tiques

Possibilitats didàctiques de la Viquipèdia:

a) Un recurs per a l'atenció a l'alumnat nouvingut

Una de les coses que produeixen més angoixa als mestres i professors que es troben a l’aula amb un alumne nouvingut és l’angoixa de comprovar que no entén res. Els mires als ulls i hi veus desconcert, a vegades fins i tot por… […]

Però des del curs passat hem experimentat una petita actuació que, lluny de ser LA (en majúscula) solució sí que permet que els alumnes com a mínim siguin capaços de situar el tema que la resta de companys està tractant amb el professor. I es tracta d’una actuació ben senzilla: anar a la Viquipèdia, busquem un concepte (cèl·lula, per exemple) i quan ens apareix a la pantalla localitzem a la columna de l’esquerra l’idioma en equè volem que ens aparegui l’entrada equivalent a la versió en aquest. És evident que no és una traducció i que, en funció del pes de l’idioma i la cultura telecol·laborativa del país determinaran uns resultats més o menys reeixits (en qualitat i extensió). Però aconseguirem, com dèiem anteriorment, que el noi/noia faci un passet endavant en el seu procés d’integració. Per tant, ja haurà valgut la pena. Un ‘esforç’ que només requereix d’un ordinador connectat a una impresora i a Internet… i un parell de minuts.” (Ramon Barlam, Bloc Arran de pupitre)

b) Aplicacions didàctiques a la Secundària

Recull de suggeriments de com enfocar la participació a la Viquipèdia com a eina educativa amb alumnes de secundària

http://ceppalma.net/wiki/index.php/Aplicacions_did%C3%A0ctiques_de_la_Viquip%C3%A8dia

c) Propostes de com fer servir la Viquipèdia a les aules

http://www.xtec.cat/maratoviqui/viquiaules.htm

Enciclopèdia virtual col·laborativa

Es tracta d'un recull d'enllaços a webs d'internet amb recursos per totes les assignatures d'Intantil, Primària, ESO, Batxillerat, Formació Professional i Formació de Persones adultes.

http://dewey.uab.es/pmarques/dim/evc.htm

http://www.edebedigital.com/EV/index.htm

3. L'ús dels diccionaris i enciclopèdies a l'aula

L'ús dels diccionaris i les enciclopèdies en línia resultarà realment eficaç si disposem de, com a mínim, un ordinador amb connexió a internet que estigui sempre encès durant el treball a l'aula. Hem d'ensenyar com es realitza la consulta i fer que l'alumnat incorpori el seu ús al treball quotidià.

La web que recull molts dels recursos d'una manera gràfica és l'escriptori de l'Edu365. Podreu fer servir tots els recursos amb el vostre nom d'usuari i contrasenya de l'xtec http://www.edu365.cat/escriptori/index.htm

En aquesta adreça teniu també una selecció interessant d'enciclopèdies, diccionaris i traductors (heu de baixar fins al final de la pàgina):

http://101recursosdidactics.blogspot.com/

Enciclopèdies

Podeu accedir a tots els recursos que exposem a continuació a través de l''escriptori del portal Edu 365. Cliqueu el títol corresponent i després de identificar- vos (heu de posar l'identificador i contrasenya que feu servir en el correu de la XTEC), entrareu.

Hiperenciclopèdia - Enciclopèdia catalana

És l'accés al contingut de la Gran Enciclopèdia Catalana en la seva darrera actualització. Recull 150.000 entrades, fotografies, topònims, plànols, connexions internes i externes a Internet i un recull històric de notícies de premsa relatives a cada article. Farem un breu recorregut per les possibilitats que ofereix. Per realitzar una cerca, escriviu en: "formuleu la vostra cerca" i cliqueu "corpus enciclopèdic".

Per exemple si cerquem a partir de la paraula "Dalí", primer hem d'escollir quin Dalí volem i quan escollim "Dalí i Domènech, Salvador" apareix informació sobre el personatge, l'Arbre del Coneixement, es a dir amb quins conceptes està relacionat, hi ha un apartat amb notícies actuals, d'altres enllaços de la Hiperenciclopèdia, un apartat bastant ampli amb enllaços ben seleccionats d'internet on es poden consultar i admirar les seves obres i un accés a la Fototeca.

També es pot accedir a l'Encliclopèdia Catalana a través de la següent adreça http://www.enciclopedia.cat/

Documentació gràfica: la fototeca

A través de la mateix enciclopèdia teniu accés a la FOTOTECA http://www.fototeca.cat/

Les imatges són un recurs molt important quan es tracta de mostrar una obra d'art o el retrat d'un personatge històric. Es pot seleccionar i guardar les fotos que ens interessen en un “rodet”, imprimir-les, fer-les servir en els nostres documents i també podem fer una comanda per demanar-les en diferents formats. Primer cal enregistrar-se.

Enciclonet

És una enciclopèdia en línia en llengua castellana. Té l'avantatge que presenta un esquema o guió amb els diversos subtemes que desenvolupa l'article en un desplegable a l'inici de l'article. Per la paraula "Dalí" presenta un bon recull de bibliografia però pocs enllaços específics a internet (en aquest cas només un). Els altres enllaços estan en el mateix article i apareixen a mida que es va llegint.

Encyclopaedia Britannica

L'enciclopèdia Britànica en línia ofereix molts recursos multimèdia: vídeos, animacions, fotos, a més de la informació textual. Es pot demanar la informació en tres nivells de dificultat: per primària, secundària i adults. Si a partir de la paraula que cerquem podem tenir accés a fotos, esquemes, vídeos, etc. hi ha un botó en la part superior que ens ho indica. Ho podem veure en la cerca amb la paraula "Moon" (lluna). En la secció "Learning materials" hi ha jocs, animacions, esquemes, guies per treballar un tema a partir d'internet, fitxes per treballar a classe, guies d'estudi de novel·les...

Mapes

Aquesta web recull un conjunt de materials cartogràfics per a treballar a l'aula: es poden trobar mapes per a imprimir, per a utilitzar-los com a gràfics, i per a representar dades sobre el territori amb aplicacions interactives. Inclou un apartat dedicat a la cartografia com a disciplina.

http://www.xtec.es/recursos/socials/mapes/index.htm

A part d'aquests mapes i del Google maps http://maps.google.es/, El callejero de páginas amarillas és un bon recurs per treballar els mapes de carrers i com a informació:

http://callejero.paginasamarillas.es/home.asp

Enciclopèdia de la Ciència i Enciclopèdia de la Naturalesa

A l'adreça http://www.xtec.net/aulanet/ cliqueu el títol corresponent i després de identificar- vos (heu de posar l'identificador i contrasenya que feu servir en el correu de la XTEC), entrareu.

Mapa conceptual de l'ús didàctic de les enciclopèdies en línia (en castellà)

Diccionaris

Didac

S'accedeix des de escriptori de l'Edu365 o des d'aquest altre enllaç http://www.xtec.es:8800/usuaris/grec És un diccionari escolar destinat a alumnes de primària i dels primers cursos de Secundària. Aporta informacions sobre ortografia, tota la conjugació dels verbs, informacions gramaticals, frases fetes, paraules de la mateixa família, il·lustracions. Les definicions estan fetes en un llenguatge prou entenedor. Un aspecte interessant és que hi ha una sèrie de làmines amb dibuixos que poden fer-se servir per ensenyar qualsevol llengua.

Hi ha exercicis en línia http://www.grec.net/home/cel/didac/bal/index.jsp per treballar amb aquest diccionari. La pantalla de presentació resulta una mica infantil però després els exercicis no.

També es poden fer fitxes en format paper per treballar el lèxic fent servir els diccionaris en línia. Es poden trobar alguns models en http://www.xtec.es/~jvaldelv/intfitx.html

Diccionaris

Diccionari de l'Institut d'estudis catalans http://dlc.iec.cat/

Dintre de l'Hiperenciclopèdia trobem el "Gran diccionari de la llengua catalana" o "El diccionari" http://www.grec.net/home/cel/dicc.htm . Es un diccionari força clar però que és més adequat per a mestres.

Mapa conceptual sobre l'ús didàctic dels diccionaris en línia (en castellà)

Vocabularis i Traductors

Diccionari multilíngüe

http://www.xtec.es:8800/usuaris/grec Es tracta de quatre diccionaris bilingües: català-castellà, català-anglès, català- francès, català-alemany i a l'inrevés. No és un traductor.

Diccionari infantil il·lustrat Català - Àrab (també hi ha Xinès i Urdú)

No es pot accedir des de l'escriptori de l'Edu365 sinó des d'aquesta altra adreça: http://www.edu365.com/agora/dic/catala_arab/

És un vocabulari temàtic infantil il·lustrat agrupat pels temes. Inclou la fonètica de les paraules en àrab i en català. Els sons i les paraules corresponen a una dicció estandarditzada de l'àrab. Anomena els principals elements de la cultura àrab. Les il·lustracions no resulten excessivament infantils i, per tant, es poden fer servir també amb les persones adultes.

Traductor

http://www.opentrad.org/demo/?language=ca Opentrad és una aplicació de suport a la traducció del català al castellà i del castellà al català. Ofereix dues possibilitats: Tradueix en línia un fragment petit i els documents llargs a través del correu electrònic. També es pot accedir des de l' escriptori de l'Edu365.

Mapa conceptual de l'ús didàctic dels Traductors en línia

D'altres diccionaris d'interès

Diccionari català-valencià-balear

http://dcvb.iecat.net/

Es bastant complet però no té tots els avantatges que podria tenir: no conté termes com “multimèdia” o no es poden trobar expressions directament sinó que cal anar a la paraula i buscar l'expressió dintre de la descripció.

Dictionary Cambridge

http://dictionary.cambridge.org/

Hi ha dos nivells per buscar les paraules: aprenents ("learners") i avançat ("advanced"). Es poden buscar frases fetes ("idioms") i "phrasal verbs". Per cada resultat de la cerca es pot trobar la paraula feta servir en diferents contextos i amb diverses frases d'exemple. A més, en les seccions "Resources Online Activities and Worksheets" i "Cambridge English Language Teaching" es trobem molts recursos per a l'aprenentatge i l'ensenyament.

Thinkmap Visual Thesaurus

http://www.visualthesaurus.com/ Es un diccionari semàntic que mostra els seus resultats de la següent manera: