Start og genoptagelse

Spørgsmål og svar - om start og genoptagelse

Hvor kan der startes fra?
Der startes fra et af ni startsteder (ved mindst fem tilmeldte både per startsted). Startstedernes omtrentlige positioner findes her.

Fra 1. juni skal indenfjords deltagere vælge startstedet nærmest hjemhavnen. Der gøres opmærksom på, at arrangøren kan vælge at indføre denne begrænsning tidligere, i løbet af maj måned. I i så fald offentliggøres det på hjemmesiden, under - 'Nyheder fra SRPI'.

Deltagere i SRPI-light kan selvsagt starte på light-banen, uanset hjemhavn. Specifikke bådtyper kan også være undtaget fra ovennævnte begrænsninger - som er Flerskrogsbåde og Lynæs 14'ere, som traditionelt samles ved hhv. Selsø Hage og Kignæs, fritaget.

Hvad er selvstart?
Der gives ikke signaler ved starterne. Bådene skal starte præcist på de fastsatte tidspunkter. Man er overladt til nøjagtige ure og de andre deltageres overvågning.

Hvad med sikkerheden ved starten?
Ved SRPI 2020 indførtes (pga. Corona-restriktioner) en regel om, at ingen båd må opholde sig nærmere startmærkerne end 100 meter, tidligere end fem minutter inden den angivne starttid. Reglen gælder fortsat, og bidrager til, at alle kan starte sikkert og rettidigt.

Så længe Corona-restriktioner gælder, startes i klart adskilte grupper, så der på intet tidspunkt er samlet flere besætningsmedlemmer end de gældende restriktioner tillader - dog højest 50 besætningsmedlemmer, for en sikkerheds skyld.

Vips er klar til start ved Rønnen i 2008

Dagny på vej til starten ved Kignæs i 2012

Hvad gør vi, hvis vi kommer for sent til start?
Der startes så snart det kan ske uden at genere både, der kommet til rettidig start. Benyt gerne et af mellemrummene, der er lavet i startrækkefølgen for alle startsteder. Start mere end ét minut efter sidste fastsatte tidspunkt på samme startsted er ikke tilladt.

Sejladsledelsen kan halvere 'straffen', når deltagere afgiver en fornuftig forklaring under punktet 'godtgørelse' i logbogen.

Hvis forsinkelsen skyldes, at flere både har samme starttid ved genoptagelsen søndag morgen, er det tilladt at starte op til tre minutter senere end det fastsatte tidspunkt - se punktet længere nede på denne side.

Hvad sker der, hvis nogen tyvstarter?
Ved start før det fastsatte tidspunkt, tillægges tiden, der er startet for tidligt, til den faktiske sejltid. Det betyder, at der eksempelvis lægges 1 minut til sejltiden, hvis en deltager starter ét minut for tidligt.

Hvornår startes om søndagen?
Der startes på samme tidspunkt som om lørdagen, med mindre sejladsen genoptages ved Selsø Hage. Ved genoptagelse efter overnatning fra Selsø Hage startes præcis en time senere - dette giver både, der ikke er nået under broen lørdag aften mulighed for at nå frem.

Hvad, hvis flere både på ét sted har samme start tid?
Lørdag har alle både deres egen start tidspunkt ved det valgte startsted; men søndag kan man komme ud for at to eller flere skal starte samtidigt. Dette løses ved at mindste / langsomste båd starter først, med mindre parterne bliver enige om det modsatte.

For at undgå, at sejladsledelsen 'straffer for tyvstart', er det deltagernes ansvar at notere dette under punktet 'godtgørelse' i logbogen.

Hvorfor kan vi ikke starte når vi har lyst?
De tildelte starttider betyder, at bådene med højeste fartpotentiale starter sidst, og den bedst mulige kontakt mellem bådene opnås.

Reglen om at man skal starte samme tid søndag som lørdag gælder for at samle bådene mest muligt om søndagen (undtagen ved Selsø Hage - se punktet Hvornår startes om søndagen? herover).