Motorkeglen

Oprettelsesdato: 08-09-2015 06:02:45

De fleste af os kender - og bruger ankerkuglen ved fredelige overnatninger i fjordenes mange kroge og vige... men hvor mange kender motorkeglen?

Ét af de indsendte fotos fra SRPI2015; af gast med motorkegle, gør opmærksom på en detalje i søvejsreglerne, de færreste nok tænker på. Fotografen (og skipper på Concorde 38 'Sirenen'), Anders Høegh Post skrev:

Sådan ser en motorkegle ud

Endnu et foto - mest for at gøre opmærksom på, at vi i den neutraliserede sejlads mellem Selsø og Frederikssund broen skal deltagerne som bekendt “følge søvejsreglerne”. Det gør ingen, for de bruger både motor og sejl. Så skal deltagerne faktisk hejse en sort motorkegle, der betyder, at båden har vigepligt som motorbåd. Vi gør det naturligvis.

Men var mange gange ude for at vige for en båd for sejl, som viste sig også at have motor kørende, så det flere gange var den båd, der havde vigepligten, og ikke os.

Det er jo et problem i de smalle render med tæt trængsel.

Det er også et problem, at motorkeglen stort set er ukendt i Danmark (og i hele Skandinavien). Er der slet ingen, der har Duelighedsprøven?

Måske skulle SRPI genindføre motorkeglen i de smalle render. Når først deltagerne har købt en kegle for 80-100 kr så kan de også sejle trygt til Tyskland, hvor det koster cirka 1.000 dkr i bøde at undlade brug af keglen.

SRPI uddelte 25 kegler, 30/8-15

Som kvittering for denne hilsen fra Anders indkøbte vi 25 motorkegler til særpris i Holbæk Bådcenter, der blev uddelt ud ved 'præmieoverrækkelse med pral', søndag 30. august, som en 'almendannende særpræmie'.

Tak til Anders for billedet og tippet!

På side 6 og 7 af 'Værd at vide om lov og ret på vandet' fra Søsportens Sikkerhedsråd, er vigereglerne fint illustreret - brug af motorkeglen er beskrevet på side 7.

Fra Dansk Sejlunions hjemmeside kan du downloade en artikel om tursejlads på Slien i Tyskland, hvor Wassserschutspolizei giver bøder, når søvejsreglerne ikke følges.