31 augustus 2016 Stadskanaal

Woensdag 31 augustus 2016

Rob van der Meer wint 'Denken onder Stoom 2016'

door Theo Mooijman

Net als vorig jaar werd het Goud leven toernooi in de rijdende stoomtrein van de museum spoorlijn S.T.A.R. gehouden op de laatste rijdag van de reguliere zomerdienst. Bij de eerdere edities bereikten wij het maximale aantal van 28 deelnemers, dit jaar (vierde editie) bleef het aantal steken op 22, mede door drie afzeggingen.

Het was prachtig weer, gunstige omstandigheden voor iedereen. Gestage motregen met weinig wind is trouwens het minste ideaal, want dan is de kans op roetspatjes op de kleding het grootst. Hoosbuien zijn trouwens voor de organisatie ook niet prettig, zeker niet op de momenten dat het spelmateriaal moet worden overgebracht. Dat mooie weer maakte het mogelijk dat het eerste vertrek uit Stadskanaal onder grote publieke belangstelling plaats vond. Een groot, aan rolstoelen gebonden, gezelschap met hun begeleiders stond keurig in het gelid om de trein, de bemanning en de op de balkons aanwezige passagiers uit te zwaaien. De schakers hebben daar niets van gemerkt.

De eerste ronde begint namelijk een kwartier voor vertrek van de trein. Dat is noodzakelijk om bij aankomst in Veendam de partijen beëindigd te hebben. Waarschijnlijk was er één partij duidelijk te laat begonnen, want bij het passeren van de overweg 'van Stolbergweg' in Veendam was die partij nog bezig waarbij de spelers samen nog 6 minuten op de klok hadden. Ik had Jan van Os al gevraagd zo nodig te arbitreren opdat ik mij kon concentreren op de veiligheidsaspecten van de aankomst op het station Veendam. Het bleek nét niet nodig.

De machinist, Rob Oortwijn, kwam nog even vragen of het naar de zin was geweest “hij kon desgewenst nog wel wat harder optrekken of afremmen”. Zo was het goed, antwoordde ik.

Niet elke plaats in het rijtuig ontving evenveel trillingen, doch op zeker vier borden moesten de stukken vrijwel permanent goed gezet worden. Stukken, netjes in de beginstelling opgezet na de partij, stonden na verloop van tijd op een kluitje, gelukkig aan de raamkant van het bord anders waren ze her en der op de grond beland. De laatste ronde werd als immer gespeeld in het museum en dat wordt door iedereen heel plezierig gevonden. Je bent na vier ronden trillen en schudden wel toe aan een rustige omgeving. Verder is het daar ook heel koel en dat is op een warme dag als woensdag ook een verademing. Ook voor de prijs-uitreiking is een rustige zaal prettiger. Ik hoef dan niet over geluiden heen te praten. Daarom namen wij ook een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan Ab Wijnberg aan het einde van het toernooi en niet aan het begin.

Bij de deelnemers waren vijf schakers die niet eerder hadden deelgenomen aan een Goud Leven toernooi. Dat is verheugend, want niet alleen zorgen meer zielen voor meer vreugd, maar ook de continuïteit van de cyclus wordt er door verstrekt.

Een van de nieuwe spelers, Rob van der Meer (Philidor 1847) werd meteen ook de winnaar. Met een gelijk aantal bordpunten als Evert Hondema. Rob had ietsje meer weerstandpunten en dus ging de traditionele fles wijn naar hem. In de Goud Leven toernooien zijn er alleen gezonde prijsjes, hetgeen dus impliceert dat wijn als gezond wordt aangemerkt. Bij een 55+ toernooi hoef ik mij nooit af te vragen hoe het precies in elkaar zit, maar zou ik een fles wijn mogen geven aan een winnaar van 16 jaar? Voor de rode lantaarn-drager, de 2e plaats en de winnaar van de 2e ratinggroep (Paul Zilverberg) was er een zakje gemengd fruit (appel, nectarine en mineola).

Wij hebben sinds kort een eigen website: Goud Leven Schaak 55+ via google te vinden.

Jan Schut en Boudewijn Hoogeboom hebben daarvoor gezorgd en dus kregen beiden deze keer een fles wijn, om die redenen.

De schaakreporter heeft meteen een verslag gemaakt van het toernooi, te vinden via de NOSBO website en Harry Gielen heeft weer voor een mooie fotoreportage gezorgd.

Tot slot de stand aan kop:

BP WP SB

1.Rob van der Meer 4½ 16

Evert Hondema 4½ 14

3.Thale Hadderingh 3½ 17

Harry Gielen 3½ 14 9.00

Jan van Os 3½ 14 7.75

6.Paul Zilverberg 3 16

Boudewijn Hoogeboom 3 13

Theo Mooijman 3 12.5

Huub van Helvoort 3 10

(22 deelnemers)

In memoriam Ab Wijnberg

Voor de tweede keer in korte tijd werd ik opgeschrikt door een telefoontje van een dochter van een van onze vaste deelnemers: haar vader was een dag tevoren overleden.

Ab Wijnberg kwam in het Noorden terecht als gevolg van de fusie van Honig en W.A. Scholten tot Koninklijke Scholten-Honig (KSH). Hij was hoofd van de research-afdeling. Na het faillissement van het concern gingen de activiteiten over naar AVEBE, waar hij tot zijn pensionering bleef.

Na zijn verhuizing van de Zaanstreek naar Veendam werd lid van de schaakvereniging SC Veendam. Vier jaar geleden werd het wekelijks schaken hem teveel, maar bleef hij wel deelnemen aan de toernooien van de Goud Leven cyclus. In 2016 hebben wij hem niet meer gezien. Toen ik zijn echtgenote in Juni tegen kwam hoorde ik dat zijn ziekte, waar hij vele jaren tegen gevochten had, niet meer te weerstaan was en dat zijn einde nabij was. Op 8 augustus overleed hij op 85-jarige leeftijd.

Ab was een vrolijke, olijke levensgenieter met grote belangstelling voor de wereld. Hij vond dat iemand nooit uitgeleerd was en tot het laatst bleef hij wetenschappelijke boeken kopen en lezen. Schaken deed hij graag maar het was niet zijn grote passie. Dat gold ook voor tuinieren. Zijn echte passie was wandelen, veel en lang, liefst in ruig gebied.

Theo Mooijman

de foto's zijn van de S.T.A.R. website