14 november 2018 Groningen

Huub van Helvoort wint laatste Goud Leven toernooi van het jaar 2018

door Theo Mooijman

We beginnen in het Denksportcentrum altijd om 10.00 uur (in plaats van 10.30 uur) om de avondspits te vermijden en, hoe kan het ook anders, iedereen was keurig op tijd. Om tien uur beginnen, bleek echter niet haalbaar vanwege een indelingsprobleempje. Het valt niet mee om kijkend op zo'n klein schermpje immer de juiste actie uit te voeren. We zouden later op de dag nog een klein ongelukje hebben, door een verkeerd genoteerde (of verkeerd doorgegeven of verkeerd verstane) uitslag. Daardoor hadden wij in feite een gecorrumpeerde indeling in de vierde ronde. Beide spelers verloren echter, dus uiteindelijke had het met name enige invloed op de weerstandspunten, want de score is natuurlijk direct na de melding gecorrigeerd.

Ik heb vooral de partijen op bord 1 gevolgd. Dat begon al met een hele interessante partij tussen Fons van Hamond en Rob Nieuwenweg. Rob verdedigde zich zeer vindingrijk door semi-permanent een stuk te laten instaan dat niet geslagen mocht worden omwille van een mat aanval. In het centrum stond de boel vast en eigenlijk bleef een damezijde opmars de enige optie. Fons besloot eerst nog wat te manoeuvreren in de hoop dat Rob ergens een foutje zou maken. En dat geschiedde. In plaats van tot elke prijs d6 met een stuk bezet te houden, liet hij d5-d6 toe waarna de coördinatie in zijn stelling binnen de kortste weg was. Jammer, want ik had graag gezien hoe het verder was gegaan als de aanval over damevleugel had moeten komen.

In ronde 2 bood Ger Bos lange tijd hardnekkige tegenstand. Zelfs een lastig niet te verdrijven paard in de stelling kon hem niet van slag brengen. Toen hij echter meende dat hij zijn zwarte loper moest behouden en verloor hij daardoor belangrijke tempi. De druk op f2 werd te groot. Ger besloot f2-f4 wat hem na en passant nemen en een paardschaak een pion kostte. Daarna probeerde Fons op zijn bekende wijze als een anker kader 72/2 biljarter het voordeel subtiel uit te breiden. Dat ging crescendo. Als Fons intussen niet op zijn klok had gekeken, zou hij in grote schoonheid door zijn vlag gegaan zijn. Hij deed dat wel en schrok. Verdikkeme, ik moet in twee minuten dit eindspel binnenhalen. Vanaf dat moment koos hij het verkeerde plan, miste minstens één keer de opgelegde winst en kwam toen hij paard tegen loper ruilde in een remisestelling terecht. Door deze onverwachte ontwikkelingen was Ger ook een beetje in de war geraakt en gaf op omdat hij dacht te laat bij een promotieveld te komen. Nee dus, lieten de omstanders zien. Een juiste uitslag, dat wel, maar bereikt op onorthodoxe wijze.

In de 4e ronde speelde Huub van Helvoort met wit tegen Fons. Een goed gedekte vrijpion beperkte de mogelijkheden van Fons. Het zal voor mij verborgen blijven of puur verdedigen met als thema het beperken van het sterke paard van Huub meer kansen had geboden. Het zoeken naar tegenspel werd direct afgestraft met een kwaliteitsoffer. De witte koning had zijn vooraf diagonale lange mars al in het vizier, waartegen de beide torens weinig konden doen.

In ronde 5 wist Rudy Frieswijk geen raad met het Frans van Huub. De dame uitval g4 en slaan op g7 bracht niets dan ellende na Pf6, Tg8 en Tg6. Er zat totaal geen samenhang meer in de stelling en die werd dan in ook no-time uitgeperst.

Een waarlijk schitterende partij werd gespeeld op bord 2 door Ger Bos en Boudewijn Hoogeboom. Ger kwam met twee vrijpionnen over de damevleugel, Boudewijn had een koningsaanval. Het leek wel of alles in stond. Boudewijn had veel tijd gestoken in zijn aanval en had uiteindelijk geen tijd meer om iets fatsoenlijk uit te rekenen. Ger, die meer gedwongen zetten uit te voeren had, speelde alles à tempo, daarbij Boudewijn geen gelegenheid biedend nauwkeurig te rekenen. De aanval sloeg uiteindelijk net niet door en dat deden de damevleugel pionnen wel.

Geheel volgens traditie was er voor elke speler en voor Ria Rus een chocolade letter, een “S”. Het bleek mij onmogelijk om op basis van voornamen of achternamen ieder een passende letter aan te bieden. Reden: de Duitse grootgrutter kijkt helemaal niet naar een goede verdeling binnen het alfabet. Er worden pak-'m-beet tien dozen opengemaakt en in een bak uitgestort. Met als resultaat slechts 8 unieke letters te vinden.

Johan Zwanepol had zes toernooiboeken uit de jaren 90 meegenomen als extra prijzen, dat werd zeer gewaardeerd. Naast de fles voor Huub waren de snoepkaasjes voor Fons (2e in ratinggroep A) en Jan Groothof (1e in ratinggroep B).

De stand aan kop:

Naam Bp Wp SB Ro TPR W-We1.Van Helvoort, Huub 5.0 14.0 14.00 1750 2468 +1.562.Van Hamond, Fons 4.0 15.5 10.50 1934 1863 -0.253.Bos, Ger 4.0 13.5 9.50 1594 1783 +1.174.Rellum, Theo 3.5 12.5 8.75 1423 1606 +1.185.Hoogeboom, Boudewijn 3.0 14.5 5.50 1570 1569 +0.146.Frieswijk, Rudy 3.0 13.0 5.00 1620 1578 -0.117.Groothof, Jan 3.0 12.5 5.00 1320 1542 +1.09
(18 deelnemers)

Voor Huub was dit zijn vierde Goud Leven toernooizege, deze keer met 100% score.

Fons van Hamond, met als tweede prijs een schaakboek.
Ger Bos, na afloop van zijn laatste winstpartij.
Theo Rellum

Verheugend was dat ik twee nieuwkomers kon verwelkomen. Nou, ja nieuwkomers....Beiden zijn fitte tachtigers van schaakclub Middelstum: Jan van den Berg en Theo Rellum. Ik hoop dat zij tot de vaste kern van Goud Leven schakers gaan behoren.

Bij de prijsuitreiking was er voor mij nog een grote verrassing: Rudy Frieswijk had een compleet Lasagna pakket voor mij aangeschaft als dank voor het telkenmale organiseren van de Goud Leven cyclus. Waarvoor ook van deze plaats mijn zeer grote erkentelijkheid.