Ubuntu - Pardus Karşılaştırması

(Ubuntu 12.04 ile Pardus 2011.2 temel alınmıştır)

    • Her iki dağıtımın Türkçe desteği hemen hemen aynı düzeydedir. Pardus’ta dil paketleri DVD içinde yer alır. Ubuntu’da ise Türkçe dil paketleri, Ubuntu kurulumu esnasında İnternetten indirilip kurulur.
    • Ubuntu DVD'si hem Kurulan DVD hem de Çalışan DVD vazifesi görmektedir. Pardus'un Çalışan ve Kurulan sürümleri ise bugüne kadar ayrı ayrı yayınlanmıştır.
    • Pardus KDE, Ubuntu ise Gnome ve Unity karışımı bir masaüstü ortamı sunar. Unity, Ubuntu'ya özgü, Gnome temelli yeni bir masaüstü ortamıdır ve gün geçtikçe Gnome'dan farklılaşmaktadır.
    • Ubuntu'nun masaüstü ortamı, KDE'ye göre daha az özelleştirilebilirdir, sunduğu ayar seçenekleri bakımından daha sadedir ve derli topludur. KDE'yi ise kullanıcılara masaüstü ve diğer ayarlar ile ilgili sonsuz seçenek sunan daha esnek ve dağınık bir masaüstü ortamı olarak yorumlayabiliriz.
    • Pardus tam bir işletim sistemidir, kendine özgü çeşitli yönetimsel araçlarıyla beraber gelir. Örneğin Pardus ile kurulu gelen Açılış Yöneticisi aracılığıyla açılış ayarlarını kolayca değiştirebilirsiniz Ubuntu’da ise bunun için ek program kurmanız gereklidir.
    • Pardus depolarında 5.000 dolayında paket vardır, Ubuntu depolarında ise 35.000 'den fazla. Tabi bu durum Ubuntu'nun arkasındaki gönüllü katkıcı topluluğu ve geliştirici sayısının doğal bir sonucudur. Ubuntu depolarında, ücretli uygulamaları da bulabilirsiniz. KDE uygulamalarının da pek çoğu Ubuntu depolarında da yer almaktadır. Dolayısıyla K3b’den KolourPaint’e, Amarok’tan KSnapshot’a kadar pek çok KDE uygulaması Ubuntu’da da rahatlıkla kullanılabilir.
    • Ubuntu'da yazılım güncellemeleri çok daha kısa sürede depolara girer. Örneğin Firefox yeni bir sürüm yayınladığında Pardus depolarına alınması haftaları hatta ayları bulabilirken Ubuntu'da yeni Firefox sürümü, bir kaç günde depoya girebilir.
    • Ubuntu Yazılım Merkezi, Pardus Paket Yöneticisine göre biraz daha havalıdır, süper markette alış veriş yaptığınızı hissettirir. Ancak her nedense, Pardus’taki gibi, paketleri işaretleyip sepete ekleyerek toplu halde kurabilme gibi basit bir özelliğe sahip değildir.
    • Pardus kurulumu ile beraber ses-video (MP3, MP4 vb.) çözücüleri, Flash Player gibi özgür olmayan kısıtlayıcı lisanslara sahip çeşitli eklentiler bilgisayarınıza kurulur. Böylece herhangi bir ek bir işlem yapmadan MP3 dinleyebilir, YouTube videolarını izleyebilirsiniz...
    • Bu tür eklentiler ücretsiz yazılımlar olsalar da lisanslarındaki kısıtlamalar nedeniyle bir CD/ DVD içinde toplu bir şekilde dağıtımaya izin vermezler (işte özgür yazılım ile bedava yazılım arasındaki önemli bir fark). Ubuntu, bu eklentileri DVD içinde dağıtıp projeyi riske etmek yerine kurulum esnasında kullanıcıya bir soru sorarak "Bu üçüncü parti yazılımların İnternetten indirilip kurulmasını istermisiniz..." der.
    • Windows yüklü bir bilgisayarda Windows'u kaldırmadan yanına Ubuntu kurmak Wubi sayesinde son derece basittir. Wubi, Ubuntu'yu Windows üzerinden sanki sıradan bir Windows programını kuruyormuşsunuz gibi kurmanıza ya da kaldırmanıza olanak tanır.
    • Ubuntu'nun ücretiz 5 GB kapasiteli Ubuntu One bulut depolama hizmeti vardır. Bu sayede bilgisayarınızda belirlediğiniz dosyaları ücretsiz olarak gökyüzünde (yani webde) yedekleyebilir, eşzamanlayabilir ve dilediğiniz yerden ulaşabilirsiniz. Ubuntu One’ın Windows desteği de vardır.
    • Ubuntu'nun iki yılda bir LTS (Long Time Support) sürümü yayınlanır. LTS sürümleri 5 yıl güncelleme desteği sunmaktadır.
    • Ubuntu'nun müzik mağazası, sunucular için sunucu sürümü ve yeni nesil televizyonlar için Ubuntu TV işletim sistemleri vardır...

Pardus'ta öntanımlı gelen bazı yazılımların Ubuntu'daki karşılıkları