Kaynak koddan yazılım kurulumu

Tar.gz, Rpm, Deb Nedir? Hangileri Pardus'a Kurulabilir ?

Linux dağıtımlarından sadece bir kaçı, kendi paket sistemini geliştirmiştir; örneğin RedHat, Fedora, Suse ve türevi dağıtımlar RedHat'ın geliştirmiş olduğu RPM paket sistemini kullanmaktadırlar. Debian, Ubuntu ve türevi dağıtımlar ise DEB paket sistemini kullanmaktadırlar (1) . Pardus ise kendi geliştirdiği PİSİ paket sistemini kullanmaktadır.

Pardus, pisi paketlerini kullanır, dolayısıyla rpm yada deb olarak derlenmiş paketleri Pardus’a (doğrudan) kuramayız, ancak istersek PİSİ paketi yapılmamış olan Linux uygulamalarının kaynak kodlarını indirip Pardus'a kurabiliriz.

Kaynak kodlar genelde TAR.GZ olarak sıkıştırılmış halde karşımıza çıkarlar.

Kaynak Koddan Program Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Bunun standart bir yol olmamakla birlikte genelde aşağıdaki şekilde kurulum yapılabilmektedir.

1) Programın internet sitesinden kaynak kod paketini indirin (genelde tar.gz uzantılıdır)

2) İndirdiğiniz arşive sağ tıklayın >> Aç >> Buraya Aç yolunu izleyin

3) Oluşan klasöre çift tıklayarak içine geçin ve F4'e basarak konsolu çalıştırın

4) Sırasıyla alttaki komutları verin (su komutundan sonra root parolanızı gireceksiniz)

./configure

(üstteki komut bağımlılıkları kontrol etmek içindir, eksik bir bağımlılıklar varsa önce onlar kurulmalıdır)

make

su

make install

Yukarıda da belirttiğim gibi kaynak koddan program kurulumu için verilen bu komutlar her zaman sonuç vermeyebilir. Bu yüzden o programın kaynak kod paketinin içindeki README, INSTALL gibi dosyalardan faydalanmak gerekir. O dosyalar içinde Installation başlığı altında, programın nasıl kurulacağına ilişkin bilgiler vardır. O programın ihtiyaç duyduğu başka paketler (bağımlılıklar) var ise bu bilgilerde yine aynı dosya içinde belirtilir. Bağımlı olduğu paketler sisteminizde kurulu değil ise önce o paketleri sırasıyla kurmanız gerekecektir.

Konuyla ilgili olarak ayrıca buradan ve şuradan yararlanabilirsiniz. Not: Bizim burada 2. ve 3. adımlarda yaptığımız işlemler bazı anlatımlarda tar -zxvf dosyadı.tar.gz ve cd klasor_adi komutları yardımıyla yapılmış olabilir, arada bir fark yoktur.