7. Projecte d'empresa

PROJECTE D’EMPRESA

De vegades la creació d'una empresa pot ser perillosa, sobretot si es desconeixen en profunditat els seus aspectes tècnics o comercials. Si és així, millor no començar-lo.

Un dels problemes que es produeixen en iniciar un negoci, és que l’emprenedor acostuma a invertir no només els seu patrimoni sinó també pot arribar a invertir el patrimoni de la seva família (pares, germans,...) amb la qual cosa una fallida de l’empresa pot suposa la ruïna de tota la família.

És una greu irresponsabilitat pensar que la implantació d'un pla de negoci és senzill. S’ha de fer una planificació en la que l’elecció del tipus d'empresa a posar en marxa és el punt de partida de tot projecte de negocis. Una vegada escollida el tipus d’empresa s’han d’elaborar una sèrie d'actuacions que culminaran amb la creació de l'empresa.

En iniciar un projecte empresarial, la informació és l'element més valuós que tenim, fins i tot més que els diners necessaris per finançar una idea de negoci. Informació veraç sobre les tendències econòmiques d'un país, un mercat, un producte o un servei equival a saber abans que la competència que passarà en un futur pròxim.

En General es pot dir que l'elecció de la idea de negoci és ve donada per alguns dels següents factors:

· Els meus coneixements tècnics en el mercat, indústria o negoci específic.

· El sector que ens atreu o en agrada i que volem desenvolupar

· Les oportunitats de negoci en mercats poc subministrats, nous o amb un gran potencial de creixement

La nostra empresa ha de tenir una organització que serà mes o menys complexa segons sigui de gran. Dins de la nostra empresa tots els integrants tindran un rol definit prèviament, i conegut per tothom que treballi a l’empresa.

Aquestes funcions estaran definides en el que s’anomena organigrama de l’empresa i que serà públic, és a dir, tots els treballadors el coneixeran i sabran la posició que ocupen dins de l’organigrama ells i la resta de treballadors.

8.1 Localització de l’empresa i estudi de mercat

Una vegada tenim la idea, el coneixement de l’entorn és un factor a tenir en compte per tenir èxit. Per conèixer l’entorn haurem de fer un estudi de mercat. L’estudi de mercat serveix per preveure la resposta del mercat cap un determinat producte i així determinar les millors estratègies comercials .

Cada dia es fa més imprescindible ampliar i aprofundir en el coneixement de la demanda, dels possibles clients. També em de conèixer la competència ja que així podrem elaborar una estratègia de negoci amb èxit. Una vegada el nostre estudi de mercat ens digui si tenim competència i com actua aquesta en la seva empresa, haurem d’elaborar una estratègia que ens faci més eficaç i competitiu.

L'estudi de mercat és l'eix de tot projecte empresarial. Una empresa ven productes o serveis i, per tant, necessita compradors: clients. Analitzar qui són aquests clients, quines són les seves necessitats, desitjos, demandes i expectatives i com respondre a tot això és l'objectiu prioritari de l'estudi de mercat a realitzar.

La Investigació de Mercat es centrarà en l'anàlisi del Macro entorn, d'una banda, que aprofundirà en el context socioeconòmic, els factors politico-legals, tecnològics, sociodemogràfics i culturals. D'altra banda, realitzarà una anàlisi en profunditat del Microentorn, que permetrà conèixer el sector on es va a desenvolupar l'activitat, els clients, els proveïdors, la competència, les possibles aliances (col·laboradors).

ANALISI EXTERN

L'Anàlisi extern és el conjunt de tasques de recopilació de dades, estudi, observació i anàlisi del mercat en el qual actuarà l'empresa. És important realitzar un estudi en profunditat per detectar quins seran els obstacles als quals haurà d'enfrontar-se. Aquest estudi constarà de dues fases:

  • Anàlisi del macroentorn: És necessari buscar informació sobre el sector en què s'emmarca el producte o servei. Està format per factors que afecten a totes les empreses i difícilment poden influir les PIMES. Té en compte factors demogràfics, econòmics, tecnològics, polítics, legals i socioculturals. Aquests estudis generalment estan publicats per l'Administració Pública com a estadístiques o informes. Internet és una bona eina per a trobar-los.

  • Anàlisi del microentorn: està orientat a l'estudi dels clients/usuaris potencials, la competència, els intermediaris i els proveïdors. Aquest anàlisi és fonamental ja que les petites empreses poden influir sobre ell en definir estratègies per atreure clients i competir.

Clients i/o consumidors

Es tracta de determinar qui seran els clients potencials de l'empresa. Poden ser particulars (consumidors finals) o empreses, Administracions Públiques o Associacions, Fundacions, etc. Siguin del grup que siguin, és important determinar qui són, on estan, què necessiten i què demanden, quines millores desitjarien respecte als productes que ara ofereix la competència i en què basen les seves decisions de compra.

Competència

S'ha d'analitzar la competència més directa: aquelles empreses que ofereixen els mateixos (o similars) productes o serveis i que es dirigeixen al mateix públic. Qüestions fonamentals: qui són, on estan, què venen, a qui venen, com venen, quins avantatges tenen, quines són les seves manques, i per què tenen èxit o per què no.

Intermediaris

Són necessaris si l'empresa no va a vendre directament al client (distribuïdors, minoristes, etc.) perquè incideixen en qualitat i imatge. Cal saber qui i quants són, com treballen i qui i com poden agregar valor a l'empresa.

Proveïdors

Influeixen de manera directa en la qualitat dels productes o serveis d'una empresa. S'ha d'identificar a aquells que ofereixin avantatges competitives als productes o serveis que anem a desenvolupar.

ANÀLISI INTERN

L'anàlisi intern, com que es fa abans de la creació de l'empresa es basa en un suposat futur. Encara que això és un punt feble de l'anàlisi, ofereix l'avantatge de poder redefinir aquest supòsit en cas necessari, per respondre millor als requeriments del mercat.

Els diferents aspectes que cal valorar són: producte, màrqueting, finançament i organització general.

Producte

Es tot allò que podem oferir al mercat per a ús o consum i que està pensat per satisfer un desig o una necessitat. Es el primer instrument amb que compta l’empresa per dissenyar al seva política comercial

Descriure de les característiques inicials del producte o servei i del procés de producció: aspectes tecnològics, primeres matèries, procés de qualitat, economia d'escala, capacitat de producció i recursos humans.

Màrqueting

Activitat humana encaminada a satisfer les necessitats humanes i desitjos mitjançant processos d’intercanvi. En aquest apartat hem de determinar com serà previsiblement la capacitat de l'empresa pel que fa a la penetració en el mercat, innovació, cartera de productes, costos i preu, qualitat del servei, imatge dels productes o la marca, distribució i logística, i sistema d'informació de màrqueting.

Finançament

Determinar la capacitat de finançament per afrontar la inversió inicial, realitzar inversions posteriors, afrontar desfasaments de tresoreria, capacitat creditícia, capacitat inversora dels promotors o suma de recursos aliens.

Organització general

Definir l'estructura organitzativa inicial -i possible- de l'empresa. Especificar si els promotors tindran dedicació a la mateixa, si el sistema previst és el més eficaç, si els recursos humans previnguts seran suficients, qualitativa i quantitativament, i si es treballarà per resultats o per projectes.