Mercat laboral i activitat econòmica

MERCAT LABORAL I ACTIVITAT ECONÒMICA

Si voleu iniciar una activitat econòmica heu de saber les principals diferències entre ser una persona assalariada i ser una persona emprenedora que treballa per compte propi.

Persona assalariada

Es la  persona que treballa per compte d’un altre, és a dir, una persona que treballa per un altre persona. Dins d’aquest apartat podem diferenciar entre  els treballadors que treballen per una empresa privada o els que treballen en una empresa pública (funcionaris).

 Vegem els avantatges i desavantatges de treballar per compte d’altre:

⇒ Avantatges: tenir un salari mensual fix i un horari laboral establert, l’accés a determinats drets i prestacions socials (dret a l’atur, cobertura per baixa, etc.), nivell de responsabilitat limitat i definit envers l’empresa.

⇒ Desavantatges: el desenvolupament de la idea d’un altre, un enriquiment econòmic limitat, etc.

Persona emprenedora o que treballa per compte propi

La persona que treballa per compte propi és aquella que té el seu propi negoci. Vegem els avantatges i desavantatges de treballar per compte propi:

⇒ Avantatges: permet gaudir d’un certa autonomia, la satisfacció personal de desenvolupar un projecte propi, el fet de treballar del que t'agrada, la contribució a la creació de llocs de treball i al creixement d’un determinat territori, el fet de crear i dirigir una organització i de fer de la teva idea un projecte col·lectiu, amb el reconeixement econòmic, professional i social que això pot comportar.

⇒ Desavantatges:  requereix sovint un esforç inicial d'inversió econòmica o de tràmits important i cal ser capaç de fer front als impediments i problemes que puguin sorgir. Altres inconvenients podrien ser el fet de tenir un salari mensual i un horari laboral variable, algunes determinades prestacions socials no cobertes i nivell de responsabilitat il·limitat (davant clients, proveïdors, bancs, treballadors, etc.)


RECERCA DE FEINA

On buscar?

A l’hora de buscar feina, utilitzar diversos canals de cerca ens donarà més avantatge perquè coneixerem més ofertes i per vies diferents.

Sempre es bo tenir en compte quin és el canal que s’adapta millor al tipus de feina que volem aconseguir. Per exemple, si busquem una feina relacionada amb les TIC, és evident que als mitjans de comunicació  com pot ser Internet  podrem trobar més ofertes que en un canal formal (encara que en aquests també n’hi hagi)

De la mateixa manera si el que busquem és unes oposicions per a una plaça de bomber, el canal d’ocupació pública serà més adequat que l’auto candidatura.

Els canals de cerca de feina més habituals són:

 EL  CURRICULUM  VITAE

Enfrontar-se a un full en blanc és dur. I més encara si estàs buscant feina. Però per sort existeixen multitud de recursos per ajudar als que volen trobar o canviar de lloc de treball a fer un curriculum que destaqui entre la resta de les candidatures i cridi l'atenció dels seleccionadors de personal. Hi han uns aspectes bàsics que mai han de faltar en un CV:

A més dels estudis reglats i reconeguts oficialment, és possible que s'hagin cursat estudis complementaris. Si és així, cal especificar-los. 

És molt important tenir cura tant del format amb el que presentem el nostre currículum, a ser possible ha de ser atractiu i ens ha de diferenciar de la resta de currículum i sobretot hem de tenir cura de les faltes ortografia i del tipus d'impressió (no l'hem de fer a ma). No hem d'oblidar que l'objectiu del currículum és obtenir una entrevista.

Les estadístiques mostren que el 75% de les candidatures són descartades pel currículum abans d'arribar a la fase de l'entrevista, de manera que el currículum es converteix en l'eina publicitària de qui busca una ocupació i, per tant, és un document molt important que s'ha de cuidar especialment.

Amb les noves tecnologies han arribat noves formes e innovadores formes de fer un currículum com els currículums infogràfics o els videocurriculum, així com la possibilitat d'incloure enllaços o còdigs QR en els documents digitalitzats que poden reconduir a pàgines web personals, blogs propis, treballs publicats, etc.  El clàssic format en paer, ja és inclús rebutjat per moltes empreses que només accepten que els candidats omplin els seus formularis online a través d'internet.

Personalitzar el currículum

No hi ha un model únic de currículum. Perquè el vostre currículum sigui efectiu, adapteu-lo per a cada oferta tenint en compte la trajectòria formativa i professional i els detalls de l'oferta concreta del lloc de treball.

Podeu canviar l'ordre dels blocs o apartats, sí així aconseguiu més eficàcia en el currículum. Per exemple, podeu posar l'experiència abans que la formació, en el cas en què considereu que per a un determinat lloc de treball la vostra experiència és més important que els estudis realitzats.

Entre els errors més habituals a l'hora de fer un curriculum estan:

ENCERTS EN EL CV

ERRORS MÉS COMUNS EN UN CV


DIFERENTS CURRICULUMS


El videocurriculum  no és més que una presentació en vídeo en el qual el sol·licitant  parla sobre ell mateix, les seves habilitats i capacitats, èxits i ambicions. Podríem dir que és una mena de "vídeo promocional" del candidat. 

perquè sigui efectiu el primer que has de fer és estructurar-lo redactant un guió.  El video ha de ser senzill, directe i sobretot, mostrar els teus punts forts. La seva durada ha d'estar entre els 45" i el minut i mig.

Actualment hi ha diverses empreses que es dediquen a preparar els currículums en vídeo de candidats, que després es penjaran a la xarxa per tal que els responsables de la contractació de les empreses puguin accedir. I això només acaba de començar. Als Estats Units, país pioner en tot tipus d'iniciatives, és cada vegada més comú que els demandants pengin el  seu videocurriculum als diferents llocs de difusió de vídeos (YouTube, Google Vídeo...). El següent pas és enviar l'enllaç a aquelles empreses que estiguin interessades en ells, amb l'objectiu final d'aconseguir una entrevista personal.

I encara que les empreses especialitzades sempre garanteixen resultats més professionals, qualsevol pot gravar el seu propi videocurriculum a casa. L’únic que necessites és una càmera de vídeo i un ordinador amb accés a Internet. Així de simple: enregistrar les teves  virtuts l i difondre-les entre les empreses que més us interessen.

És la combinació de text, imatges i  disseny. Per exemple si vols representar el coneixement d'idiomes pots fer-ho a travès d'un mapa mundi.

Està pensat per arquitectes, fotògrafs o models, ja que permet mostrar els projectes més rellevants de la seva carrera professional i complementa el CV

Una web pròpia que tingui el teu nom i cognom a la URL és una bona carta de presentació. És ideal pels programadors informàtics. 

Hi han exemples com el creat per Robby Leonardi o Alexander Velicky, un jove que va invertir 2000 hores en crear una extensió del joc en el que volia treballar (joc )

Podriem incloure el video del publicista Enzo Vizcaino cantant el seu currículum a ritme d'ukelele al metro de Barcelona o la pàgina d'Amazon en la que el francés Phillippe Dubost es venia a si mateix com si fos un producte més ( Web )

Feu el vostre propi currículum

El SOC (Servei d’ocupació Català) us proporciona una eina per ajudar-vos a redactar el vostre currículum de manera senzilla (en 5 passos) i ràpida (30 minuts). En finalitzar, el podreu desar al vostre ordinador, modificar-lo i editar-lo amb un editor de textos.

També podreu enviar-lo directament per correu electrònic.

 

La carta de presentació

Aquí trobareu idees i instruccions que us seran útils a l’hora d’escriure una carta de presentació, així com alguns exemples en funció que sigui una carta de resposta a una oferta concreta o una carta d’auto candidatura.

Si és important redactar un bon currículum, no ho és menys acompanyar-lo d’una bona carta de presentació que de forma esquemàtica situï al seleccionador en relació amb el lloc de treball al qual optem. És convenient destacar els aspectes més rellevants de la vostra experiència o formació per al càrrec que us interessa.

Per redactar una carta en resposta a un anunci has de:

 

 L’entrevista professional

Vídeos com fer una entrevista

https://sites.google.com/site/emprenedoriaab/home/tema-9

L’entrevista de feina acostuma a ser un moment decisiu dins els processos de selecció, motiu  pel qual és important conèixer per a què serveix l’entrevista, quines formes adopta i què valoren les empreses quan la realitzen; doncs tot això incrementarà les possibilitats d’èxit i reduirà l’angoixa que suposa enfrontar-se a una situació incerta.

 L’entrevista de selecció no és només una conversa sobre la pròpia formació i experiència, sinó que constitueix una eina de venta d’un mateix, en la que es fica en funcionament un mecanisme emocional en el que juguen un paper clau les habilitats socials i les aptituds personals. Demostrar que es té capacitat per comunicar, per liderar, per gestionar conflictes o per treballar en equip, són competències valorades a l’hora de fer una entrevista de selecció.

L’entrevista de feina és una prova essencial, una eina que utilitzen les empreses com a prova d’avaluació als processos de selecció de personal. Consisteix en una conversa formal i en profunditat amb un doble objectiu:

 

Trobem tres moments claus a l’entrevista de selecció:

a)    Abans de l’entrevista:

b)    Durant l’entrevista:

 c)     Després de l’entrevista: