Autoconeixement

1. AUTOCONEIXEMENT

Els continguts del primer bloc se centren en el coneixement propi i el coneixement de les diferents professions i camps ocupacionals existents en l’entorn, per tal que cada alumne pugui crear, revisar o aprofundir en un itinerari acadèmic-professional coherent que respongui adequadament a les seves aptituds, interessos i valors.

El primer pas per ser emprenedors consisteix a saber exactament en què volem treballar i quins trets ens defineixen i quins no.

L'Àngel està cursant 4t d'ESO, està desorientat i no sap quin camí triar en el futur. Decideix demanar ajuda a la seva tutora.

Solució:

Autoconeixement. La tutora demana a l'Àngel que reflexioni sobre les seves habilitats i preferències, i destaca el següent: és un noi extravertit, responsable, hàbil i col·laborador. Li encanten les matemàtiques i la tecnologia. Des de sempre ha mostrat molta destresa a l'hora d'arreglar joguines i aparells electrònics.

Li agradaria treballar dissenyant màquines, arreglant aparells elèctrics, etc.

Entorn socioprofessional. Quan pensa en les necessitats que sorgeixen en el seu entorn, observa que les màquines i el seu manteniment és una necessitat que té i tindrà la societat.

Decisió. La tutora i l'Àngel conclouen que podria formar-se en l'àmbit tecnològic, i proposar-se com a objectiu treballar de tècnic electrònic o enginyer mecànic.

Per què afirmem que l’inici de la carrera professional és la formació?

A continuació reflexiona i investiga. Perquè arribis a obtenir un objectiu professional has de seguir aquests passos:

a) Fes una llista de les teves qualitats personals, les teves habilitats i les teves preferències.

b) Destaca quines necessitats socials observes al teu voltant. Quines noves feina estan nai xent i seran importants en un futur pròxim?

c) Compara les qualitats que consideres importants per a les noves feines que has destacat a l’apartat i pren una decisió.

1.1 Autoconeixement

Abans de posar-nos a buscar feina hem de reflexionar sobre quin és el nostre perfil, és a dir, com som, i ningú millor que nosaltres fer la nostra pròpia autoreflexió.

PERFIL PERSONAL-PROFESIONAL

Señala tus características personales y valóralas de 0 a 5 (siendo 0: poco y 5: mucho)

CARACTERÍSTIQUES PERQUÈ PUNTUACIÓ (0-5)


Listado de adjetivos

Activo/a, Actual, Adaptable, Atento/a, Amable, Ambicioso/a, Analítico/a, Coherente, Colaborador/a, Comunicador/a, Conciliador/a, Constante, Con confianza, Constructivo/a, Controlador/a, Emocional, Coordinador/a, Cortés, Creativo/a, Crítico/a, Cuidadoso/a, Decidido/a, Desenvuelto/a, Dialogante, Diplomático/a, Discreto/a, Eficiente, Emprendedor/a, Entusiasta, Estable, Exigente, Flexible, Formal, Imaginativo/a, Independiente, Justo/a, Líder, Maduro/a, Motivador/a, Negociador/a, Objetivo/a, Optimista, Ordenado/a, Paciente, Persuasivo/a, Positivo/a, Práctico/a, Precavido/a, Puntual, Rápido/a, Razonable, Reflexivo/a, Respetuoso/a, Responsable, Seguro/a, Sensato/a, Sereno/a, Sincero/a, Tenaz, Tolerante….

El perfil personal/professional és el conjunt de capacitats i competències que posseeix una persona, que li permetrà assumir responsabilitats pròpies d'una determinada professió.

Analitzar el nostre perfil personal/professional té una triple funcionalitat perquè ens pot servir per:

  • Introduir-ho en el CV, com un paràgraf breu just sota les dades personals

  • En la carta de presentació a l'hora de parlar de nosaltres/as mateixos/as i així, tant en un lloc com en l'altre o en tots dos llocs, el seleccionador tindrà una idea de com som i cap a on ens dirigim abans de conèixer que hem estudiat o en què tenim experiència.

  • Finalment també ens pot ajudar a l'hora de respondre a determinades preguntes en les entrevistes de treball.