Itinerari formatiu

ITINERARI FORMATIU

Si no saps a quin port navegues, cap vent no és bo.

Pla de carrera

Per poder dissenyar un pla és necessari saber on volem arribar, és a dir, la meta o l’objectiu final a aconseguir.

Saber ara què vols fer en el futur no és fàcil, i possiblement d’aquí a un temps, amb l’experiència adquirida, podràs establir objectius molt més realistes, i el teu full de ruta s’anirà modificant. Però és necessari començar a caminar, i fer-ho en una direcció determinada.

Traçant una primera gran classificació, podríem agrupar els objectius en dos grans blocs:

Encara que  és una mica aviat per prendre aquesta decisió, si pots, començar a plantejar-te-la. En qualsevol de les dues opcions plantejades, el primer que has de fer és formar-te, és a dir, escollir el que estudiaràs en el futur, i això si que és una gran decisió, ja que afectarà al teu futur.

Abans d’establir una meta, has de tenir en compte:

 

Test d’autoconeixement

http://queestudiar.gencat.cat/ca/orientacio/questionari-autoconeixement/

 

L’objectiu d’aquest test és confirmar que el que vols ser coincideix amb el resultat del test. En cas de que no tinguis clar un objectiu, aquest test et pot servir d’orientació. Les respostes a aquest test han de ser teves, és a dir, no serveix de res copiar o respondre el que creus que els demés respondran, ja que si fas això el test no et servirà.

IMPORTANT

Encara que un itinerari formatiu es pot traçar en qualsevol moment de la vida, el final de l’etapa obligatòria d’estudis és un moment especialment important per reflexionar i realitzar un pla. Abans les possibilitats d’elecció eren mínimes, però ara el panorama ha canviat com- pletament i s’obre davant teu un ventall de possibi- litats. Abans de prendre cap decisió has de valorar totes les teves possibili- tats de forma adequada perquè la teva elecció tingui els imprevistos mínims.

Un cop hem definit l’objectiu professional, hem de formar-nos en aquella direcció, és a dir, definir l’itinerari formatiu, és a dir, l’elecció del camí que has de seguir per preparar-te i formar-te.

Quan dissenyem l’itinerari d’un viatge hem d’esmentar les parades, els possibles accidents que ens podem trobar pel camí i les opcions que prendrem en cada cas.

La formació és un procés continu al llarg de la vida, més enllà dels centres educatius. No només és imprescindible la formació tècnica o acadèmica per desenvolupar-se en una feina, sinó també la formació com a persona. S’han de tenir valors i saber relacionar-se positivament amb els altres.

Un cop decidit l’objectiu professional, has de:

L'ensenyament a Catalunya és obligatori fins als 16 anys. A partir d'aquí podem continuar estudiant o bé accedir al món laboral.

En qualsevol moment podem re-emprendre els nostres estudis allà on els vam deixar. Els períodes d'atur són un bon moment per ampliar els nostres coneixements. Si ens fixem, a les ofertes laborals, cada vegada més demanen determinats nivells formatius, també hem vist que els col·lectius amb nivells formatius més alts, tenen menys taxa d'atur. Tot plegat ens ha d'animar a realitzar una formació contínua al llarg del temps i si estem desocupats, alhora que busquem feina, podem aprofitar per formar-nos.

Pots observar que si la teva intenció és aconseguir una professió específica en un termini de temps curt, el més aconsellable és formar-te en el mateix centre de treball o iniciar estudis de formació professional. Si, contràriament, valores diferents alternatives o vols obtenir un nivell d’estudis universitaris, el camí més aconsellable és el batxillerat.

 

Estudis especials

 

Els  estudis de dansa, música o llengües mereixen una menció especial:

Pel caràcter global que està prenent el mercat laboral, és important que et segueixis formant en idiomes. En aquesta línia, has de saber els criteris que hi ha establerts a Europa per fixar els nivells lingüístics.

Nivells i Equivalències al Sistema Educatiu Espanyol

Nivell de anglès de Primària

A Espanya, la llei educativa reconeix que una vegada finalitzada l’etapa de educació  primària l’alumne té (o hauria de tenir) un nivell A1 de anglès, és a dir, un nivell bàsic.

    Nivell de anglès de l’ESO (Educació Secundaria Obligatòria)

En el sistema educatiu espanyol, el LOMCE reconeix que després d'acabar l'etapa de obligatori de secundària d'educació (QUE) l'estudiant ha de tenir com a mínim un nivell A2 d'anglès, que correspon a l'examen KET (nivell baix). 

Nivell de anglès de Batxillerat

A Espanya, segons la Llei orgànica per a la millora de la qualitat docent (LOMCE), és reconegut que després d'haver superat l'estudiant de secundària té un anglès nivell B1 segons el marc europeu de referència per a les llengües.