Startles O&O

(Onderzoeken & Ontwerpen)

Inleiding

Vraag van een basisschool was:' Kunnen we niet een startles maken waarbij leerlingen de handvatten krijgen om na deze les zelfstandig of samen met een maatje aan eigen projecten te werken?' Daarmee worden de mogelijkheden voor leerlingen vergroot om zelf iets te ontwerpen en te maken, bijvoorbeeld in de techniekles. Ook kunnen leerlingen na deze les zelf onderzoek doen. In deze startles van ruim een uur worden de stappen voor ontwerpen en voor onderzoeken besproken.


Als leerlingen uit groep 5 t/m 8 bij de leerkracht komen met de vraag of ze zelf onderzoek mogen doen of als ze bijvoorbeeld zelf een spel, een stoel een vliegtuig, een grote letter met lampjes of een robot willen ontwerpen dan is er deze startles. De leerkracht kan het vragenmachientje inzetten om de leerling op weg te helpen met eigen onderzoek of de Startbrief Ontwerpen voor het verder uitwerken van een idee waarna leerlingen zelf iets kunnen maken (en daar deels zelf de spullen mee van huis nemen.) Een mooie manier van werken omdat de leerkracht regelmatig net zoveel leert als de leerling. Of zoals een leerling zei: 'Als je iets maakt dan snap je pas wat je niet helemaal snapt.'


De Startles onderzoeken en ontwerpen kan klassikaal worden ingezet. Tijd om te ontwerpen en te onderzoeken kan worden gevonden in de tijd dat er aan spreekbeurten en werkstuken wordt gewerkt, tijdens WNT rooster tijd, of bijvoorbeeld tijdens Keuzemiddag, Daltonochtend, Talentenlabs of Talententijd waarin leerlingen groepsdoorbroken over verschillende workshops zijn verdeeld.


Benodigdheden voor de startles: Startbrief Ontwerpen, werkblad (+ antwoordblad) Wat is een goede onderzoeksvraag, twee pakken speelkaarten en onderstaande powerpoint. Een uitgebreide lesbeschrijving voor de leerkracht is hieronder te vinden. Veel plezier!

Powerpoint startles onderzoeken en ontwerpen

Startles Onderzoeken en Ontwerpen.pptx

Filmpjes bij de startles onderzoeken en ontwerpen (ook in de powerpoint)

Deze animatie hoort bij het lespakket Ontwerpen. Dit lespakket hoort bij de workshop Ontwerpen voor po en vo die gratis geboekt kan worden bij een bezoek aan NEMO

Begin september 2018 is het dan eindelijk zover: het eerste schoonmaaksysteem -sytem 001- van Nederlander Boyan Slat gaat de Grote Oceaan op om de plasticsoep aan te pakken. In de video wordt uitgelegd hoe het systeem werkt.

Lesbeschrijving voor de leerkracht

Startles Onderzoeken & Ontwerpen 5 t-m 8.pdf

Uitleg 'Vragenmachientje' voor het bedenken van een goede onderzoeksvraag

Het vragenmachientje

Het vragenmachientje helpt leerlingen om een goede onderzoeksvraag te formuleren. Leerlingen bedenken een vraag die langs verschillende criteria voor een goede onderzoeksvraag wordt geleid. De vraag valt uit het machientje zodra hij niet voldoet aan één van de criteria. De vraag kan dan worden aangepast en opnieuw door het machientje gehaald, of er kan een nieuwe vraag worden bedacht.