Interviews OIO

jhr drs H.P.M. (Hak) van Nispen tot Pannerden

Algemeen directeur, https://sme.nl/ 

Duurzame docent in roerige tijden

Het onderwijs is in beweging. Daarmee bedoel ik niet het lerarentekort, de slechte betaling of de stakingen. Nee, ik zie een verandering in het onderwijs die mij hoopvol stemt. Zo sterk zelfs dat ik denk dat mijn kleinkinderen straks compleet ander onderwijs hebben dan ik had of mijn kinderen nu hebben.


<lees het hele interview>


Arie van Loon, lid college van bestuur

www.amosonderwijs.nl

Duurzaam schoolbestuur

De AMOS scholengroep ondersteunt innovatieve projecten van leerkrachten via OIO dat staat voor Onderwijs Innovatie & Onderzoek, ook op gebied van Duurzaamheid. Arie van Loon is, als bestuurder met financiële portefeuille, vooral aan de beheerskant bezig met duurzaamheid. Hij kijkt ernaar vanuit drie perspectieven: als business case, als maatschappelijke verplichting omdat AMOS werkt met maatschappelijk geld en gezien de identiteit van AMOS ook vanuit rentmeesterschap, samen zorgen voor de aarde.

<lees het hele interview>

Zet duurzaamheid samen op de agenda

Als je wil dat een leerling echt begrijpt wat duurzaamheid is dan moet een leerling dat ook zien en ervaren in de school. Je kunt een enkele les of een heel mooi project doen rond plastic maar als iedereen in de school plastic gewoon bij het restafval gooit, dan hebben leerlingen geen idee waarom dat zo is. Het is dan heel lastig om de kennis die je in de les opdoet te vertalen naar de praktijk.

<lees het hele interview>

Ignaz Anderson,  directeur Iona Stichting

www.iona.nl

Duurzaamheid is een houding

Het is een valkuil om duurzaamheid in onderwijs op te knippen in een vak. Duurzaamheid is namelijk geen vak, het is een houding. Een goede manier om die houding te creëeren is het introduceren van thema’s op de school, die breed worden ingezet. 

Je kunt ‘ophalen wat er ligt’. Wat leeft er binnen en buiten de school bij de leerkrachten, de leerlingen, ouders etc. Hoe kun je dat inzetten in de thema periode? Bijvoorbeeld het koppelen oudere leerlingen aan jongere leerlingen, of buddy’s tussen kinderen binnen en buiten de school. Het gaat in het onderwijs om de relatie tussen het kind en de wereld

<lees het hele interview>

Emer Beamer,  Designathon Works

www.designathonschool.com

Leerlingen ontwerpen duurzame oplossingen om de wereld te verbeteren

De unieke Designathon leermethode laat leerkrachten en basisschoolkinderen op speelse en uitdagende wijze kennis maken met wetenschap en techniek (W&T) in het onderwijs. De methode stimuleert kinderen om oplossingen te bedenken door creatief, kritisch en ondernemend te zijn. Deze instellingen en vaardigheden zijn kernwaarden die kinderen nu en in de toekomst nodig hebben. Aan de hand van gebruiksvriendelijke lespakketten - designathons - verzinnen, bouwen en presenteren kinderen oplossingen rondom duurzaamheidsvraagstukken zoals mobiliteit, voedsel, water, afval en ons plastic probleem.

<lees het hele interview>

Rik Kuiper - Daltonschool Neptunus, Amsterdam

www.natuurentechniek.nl


Duurzame Docent 2018

'Teamwork! Ik voel mij vereerd als meest duurzame docent in het PO maar vind het een mooie prijs voor alle leerlingen die in de Eco-raad bedenken hoe we de school nog groener en duurzamer kunnen maken.  Voor de Raad van Kinderen die meedenkt met het WNF, voor de reparateurs in het Repair Cafe,  en voor alle leerlingen en collega’s die  met zakken zwerfafval en GFT bakjes lopen te slepen op de meest duurzame school van Amsterdam!'

<lees het hele interview>

Andre de Hamer,  Duurzame PABO

https://duurzamepabo.nl/

De Duurzame Pabo

Het onderwijs – van basisschool tot universiteit – is van groot belang bij het werken aan een groene economie. Onderwijs legt immers de basis voor toekomstige generaties om zich te interesseren voor de aarde als systeem. En om zich kennis en vaardigheden eigen te maken om op een duurzame manier te leven en te werken. 

Duurzame PABO is het netwerk van pabo’s en basisscholen die actief bezig zijn met duurzame ontwikkeling in het onderwijs. Sociale betrokkenheid, economische voorspoed, een schoon milieu en ruimte voor de natuur geven invulling aan het concept duurzame ontwikkeling.

<lees het hele interview>

Elena Francissen - ANMEC

Regiocoordinator Eco-Schools 

www.anmec.nl


Leerlingen verduurzamen de school

Duurzaam denken en doen verankeren in het DNA van leerlingen, docenten en de school als geheel: dat is de droom van Eco-Schools. Het programma Eco-Schools helpt die droom realiseren. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Zij onderzoeken hun leer- en leefomgeving en werken aan concrete acties om deze (steeds verder) te verduurzamen. Een 'student-led-change' volgens een 7-stappenplan dat zich jaar op jaar herhaalt, met focus op steeds andere, voor jouw school actuele thema’s.  

<lees het hele interview>