OIO Duurzaam

OIO staat voor Onderwijs Innovatie en Onderzoek. In juni 2018 is het OIO project 'Samen sterk voor duurzaamheid' gestart om AMOS basisscholen op gebied van duurzaamheid met elkaar te verbinden. Wat gebeurt er al op de scholen en waar kunnen we kennis en ervaringen delen? Wat willen we leerlingen op school meegeven? Hoe zorgen we dat de ecologische voetafdruk van de scholengroep beperkt blijft zodat we de wereld in dezelfde of betere staat achterlaten voor de generaties na ons?

We moeten een en ander drastisch anders organiseren als maatschappij. Klimaatdoelstellingen van Parijs halen om onder de 1,5 graden temperatuurstijging te blijven. Stoppen met fossiele brandstoffen. Minder vliegen, minder of geen vlees eten, minder zuivel, op de fiets naar school en werk, duurzame energie uit zonne-energie, wind of water, gescheiden afval in de klas, groendaken, warmtepompen en LED-verlichting zijn zo wat onderwerpen waar vast nog een en ander te verbeteren valt op school. Van duurzaam energie opwekken aan de ene en energiebesparing aan de andere kant. Van kopieerpapier en drinkbekers tot warmtepompen. Van bewustwording en verbeteracties tot meetbaar verschil.

Duurzaamheid raakt aan onze manier van leven. Het gaat over bewustwording, gedragsverandering. Verandering gaat niet vanzelf, gaat soms langzaam, kost tijd en energie. Kortom, niet wachten op iedereen, gewoon beginnen en dan komen we er samen sterker uit.

Onder 'OIO duurzaam' alles over netwerkbijeenkomsten. Bij de Kick-off zijn twee werkgroepen geformeerd. Gedrag & onderwijs en gebouwbeheer. De website wordt gebruikt als communicatieplatform richting leerkrachten en directies. Er volgen dit schooljaar nog twee bijeenkomsten. Aanhaken bij dit netwerk kan elk moment. Even aanmelden: zie contact.

Onder 'gedrag en onderwijs' van alles wat hiermee te maken heeft. Van Curriculum.nu en de '17 doelen die je deelt', de sustainable development goals (SDG's) vastgesteld door de VN tot praktische ideeën, bijvoorbeeld voor de Dag van de Duurzaamheid die elk jaar op 10/10 wordt gehouden. Verder spelend leren in de onderbouw en leerlinggestuurd leren bijvoorbeeld in de Makerklas, de Junior-Reportageploeg en de Eco-Schools leerlingenraad.

Onder 'gebouwbeheer' alles wat met het gebouw en de schoolomgeving te maken heeft: warmtepompen, LED-verlichting, zonnepanelen, groen schoolplein, groendak en groene gevel en kippen op dak.

Onder 'interview' zijn een aantal interviews te vinden en ook onder 'film' worden tal van organisaties en personen in de spotlights gezet.

Via 'contact' kunt u contact opnemen met elkaar voor vragen, informatie, samenwerking, ondersteuning en advies.