מסכות או לא להיות- כתבה לפורים

מסכות או לא להיות?

מסכה הינה חפץ המכסה חלק או את כול הפנים, לפעמים אפילו את הראש כולו. מקור המילה 'מסכה' הוא כנראה מן המילה הלטינית Masca שפרושה רוח רפאים. ברנסאנס המסכה שימשה כאביזר בחיי היום יום וביציאות לבילויים כשהיא משמשת מסתור.

נעזוב היסטוריה ודבר על חיינו -

אנשים שונים בהלך החיים "לומדים" לעיתים להסתתר מאחורי מסכות או "דמויות" שהם מאמצים, זה קורה בתהליך החיברות או תהליך הלמידה שלנו. כבר בילדות אנו פועלים למען השגת מטרות, כאשר מטרה מרכזית הינה שייכות ומקובלות.

פעמים רבות ילדים מקבלים את מבוקשם על ידי הפיכה לדמות אשר זכתה לחיזוק על ידי הסביבה. למשל: "הילד הטוב", "הילד העוזר לכולם", "הילד המופרע".. הייצוג כלומר הדמות עוזרת לקבל את מבוקשו באותו הזמן, ובכך מלמדת אותו איך כדאי להציג עצמו בפני אחרים.

לעיתים ייצוג זה "משתלט עלינו" ומנהל אותנו. לדוגמא, מתאמנת טענה בפני כי כאשר היא עוזרת לאנשים היא מרגישה סיפוק , מקבלת פרגון על כך ונתפסת כ"נשמה" וטובת לב בעייני הסביבה. מצד שני, קשה לה לא לעזור והיא עוזרת גם כאשר היא איננה מעוניינת. היא לא יכולה לומר לא לדעתה היא חייבת להיות תמיד נחמדה ללא יוצא מהכלל זו הדמות אשר עזרה לה להרגיש שייכת. עם הזמן התנהלות זו מפריעה לה ופוגעת באיכות לחייה, שכן היא דורשת ממנה זמן, משאבים ואנרגיה שהיא מעוניינת להקדיש לעצמה ולא לאחרים. בשל כך, פעמים רבות היא חווה תחושות של רגשות אשמה. היה קשה

לה להבין איך אפשר להיות אסרטיבית ונחמדה, מפני שזה ערער את הדימוי שלה.

דרך נוספת ליצירת דימוי היא למידה תוך כדי צפייה. ילד מנסה להפוך ל"מקובל" ומתקשה בכך, הוא פונה לצפייה בסביבתו על מנת להבין מי הן הדמויות המקובלות. בעקבות כך, לעיתים הוא יבחר לאמץ דמות ו"להסתתר תחתיה" על מנת להיות מקובל. לדוגמא: "הרוקיסט", המצחיקן". מתאמן פנה אלי וציין כי הוא מצחיק את חבריו ובשל כך הוא אהוד ומקובל. לפיכך הוא אינו מסוגל להשתחרר מדמות "המצחיקן" כי תפיסת מחשבתו היא, "רק כשאני מצחיק אני מקובל". בשל התנהלות זו הוא משלם מחיר, מכוון שאנשים אינם מתייחסים ברצינות לאמירותיו, הוא אינו יכול לשתף אחרים בקשייו, וחש שהוא תמיד צריך להצחיק גם כאשר הוא אינו מעוניין.

חשוב להכיר את הייצוגים שבחרנו. נכון, יש לכך יתרונות, אך רצוי שאנו ננהל את הייצוג ונפעיל אותו כאשר נבחר ולא ההיפך. המחיר כבד כאשר המסכה מנהלת אותנו. כדאי שכל אדם ישאל את עצמו - איך אני פועל כאשר אני עוטה את המסכה? מה אני אומר לעצמי שיקרה אם לא אפעל כך? מה אוכל להשיג אם אני אנהל את המסכה ולא היא אותי?

אנשים ממשיכים לחיות את חייהם על פי הדמות (מסכה) שבחרו, מפני שהם אומרים לעצמם כי אם הם לא יפעלו כך אז... אך האם זה בהכרח תמיד נכון?

מאחל לכולנו את החופש לבחור... חג פורים שמח!

עידן יעקובס(M.A במדעי ההתנהגות)

מאמן אישי

מאמן מנהלים

משפחתי זוגי ומתבגרים