איזה סוג אלון לשלב בגינה שלי
ישראל נמצאת בחלקו המזרחי של הים התיכון. מקומה הגיאוגרפי/אקלימי משייך אותה לפיכך לחברת הצומח הים תיכוני. לאורך השנים, תרבות הגינון באיזור זה, זכתה לכינוי - גינון ים תיכוני.
בישראל צומחים 5 מיני אלון מקומיים ועוד מספר מיני אלון אשר יובאו במשך השנים מאירופה. ישנו אוסף אלונים של כ 70 אלונים מרחבי העולם בגן הבוטני בירושלים אשר חלק קטן מהם מצוי במספר מצומצם של גנים ופרקים ברחבי הארץ.
מיני האלון המקומיים כוללים:
אלון מצוי, אלון תבור ואלון תולע אשר נמצאים בתפוצה גדולה בטבע ובגינון. אליהם מתווספים 2 מיני אלון אשר נמצאים באזור החרמון והם אלון שסוע ואלון חרמוני.
האלונים אשר יובאו לישראל במהלך השנים כוללים:
אלון גלעין, אלון שעם, אלון ארך עוקצים, אלון מפורץ, אלון אנגלי ואלון זהוב. [ישנם עוד מספר אלונים בתפוצה יותר נדירה שמקורם בגן הבוטני בירושלים, כ 70 מינים, או על מיבוא אישי של בלוטים.
בבואנו לבחור את אחד מן האלונים העומדים לרשותנו כדאי להתייחס למספר נקודות עיקריות:
אלון הוא עץ גדול ! אלון, גם אם הוא מתואר באתר זה או בספרות כעץ בינוני, מגיע בשלבים מוקדמים של צמיחתו, תחת תנאי גידול טובים, לאחר כ 20 שנה למימדים של 10-15 מטר גובה, קוטר צמרת של 5-15 מטר, קוטר גזע של 35-75 ס"מ. האלון הוא עץ מאריך ימים ושנים וזוהי רק תחילת הדרך עבורו.
אלון הוא עץ עמיד. האלון הוא עץ בריא, עמיד למחלות ומזיקים והוא מאריך ימים. כדאי לדעת שבתנאי השקיה גבוהים, חלק מהאלונים מפתחים רגישות לכנימות שגורמות פייחת, ומיעוטם רגישים לקימחון. לכל מיש שמתכנן גינה אורגנית, ללא ריסוס והדברה, אין צורך להתרגש מכך. זהו דרכו של הטבע, ואלונים עמידים לתופעות אלו. למי שמתכנן גינה חסכונית במים עם מיעוט בהשקיה, יש צורך להבחין היטב באותם מינים שדורשים השקיה.
שלכת. האלונים בגינון הישראלי מתחלקים לאלונים רחבים עלים, בעיקר מאירופה הצפונית, אשר רובם ככולם הינם נשירים ולאלונים מאגן הים התיכון, בעלי עלים קטנים יחסית חלקם נשירים, תבור ותולע, וחלקם ירוקי עד, כגון אלון מצוי, אלון השעם, אלון הגלעין ואלון זהוב.
עלווה. העלים של האלון הם בעלי צורה וגודל משתנים. רחבי העלים הינים שסועים, מפורצים, אונתיים. היתר הינם משוננים, מעוגלים, אליפטיים ועוד. לרבים ישנו שינון אשר אינו קוצני. יש לשים לב, שעלי האלון המצוי לרוב, הינם קוצניים.
עיצוב. עץ האלון צומח לכיוון האור בענף מרכזי או במספר ענפים. לעץ תכונת יסוד של ריבוי ניצנים ולבלוב ענפים מאזור צואר השורש. לפיכך, בטבע, עצים רבים הינם מרובי גזעים. בשלב הצמיחה, פגעי טבע, קוטמים את קודקוד הצמיחה. העץ ממשיך את הגידול מאותו גדם בכיוונים שונים. מכאן, שעץ הגדל בטבע הוא לעולם מפותל עם צורות מפוסלות. שתיל עץ ישר, הוא שתיל שגדל במשתלה ונאנס להיקשר לענף במבוק סרגלי לגובה של 2-3 מטר. עיצוב כזה של עץ, טוב לשדרות עירוניות אך הוא מחמיץ את האופי של צימוח אלונים בחורש או ביער פארק ויוצר מופע מלאכותי וסטנדרטי שזר להביטט הטבעי. אלונים אירופאים, בתנאי טבע, של קרירות, שפע משקעים ותנאי תאורה תחרותיים, צומחים כסרגלים המייצרים עמודים זקופים לגובה ניכר עם צמרת גבוה. אין בסביבה הטבעית בישראל תנאים לגידול עצים כזה. רובם המכריע של העצים במשתלה מעוצבים כעצים מפוסלים ו/או מרובי גזעים.
קצב צימוח. אלונים בטבע צומחים במהירות הנקבעת על פי כמות המשקעים והאור שעומדים לרשותם. במקום עם משקעים מוגבלים, אלונים כמו עצים רבים אחרים צומחים לאט. בתנאים של שפע משקעים, או השקיה, עצים צומחים מהר. זה כולל כמובן את האלונים. ישנם אלונים מהירים יותר ואלונים איטיים יותר. למי שאצה דרכו, ירכוש אלון גדול אשר גדל במשתלה 10-20 שנה או בטבע, עשרות ומאות שנים. למי שלא אצה לו דרכו, ישתול עצים בגדלים שונים. לאחר 5 שנים, מרבית האלונים, מגיעים לגובה של 4-5 מטר וקוטר של 2-6 צול. לאחר 15 שנים, אלונים מגיעים לגובה של 10-15 מטר ולקטרים של 30-60 ס"מ. בגינת המשתלה, 4 עצים בני 20 שנה, אלון שעם, אלון מצוי, אלון אנגלי ואלון תולע שכולם מגיעים לגדלים האלה בצורות פיסוליות מרהיבות. לשם המחשה, לאלונים 1-3 פעימות צמחיה בשנה. אחת באביב ו 1-2 בקיץ. אלון השעם, מגדל קודקודי צמיחה באורך של 0.5-1.5 מטר בין חודש יולי לאוגוסט. על המהירים שבאלונים נמנים כל המינים האירופאים, אלון התולע, אלון התבור ואלון השעם. אלון מצוי, אלון גלעין, אלון זהוב הינם אלונים איטיים יותר אבל גם הם צומחים בקצב מרשים ומגיעים למימדים שמפארים את הגינה תוך 10 שנים ויותר.
אופי גינה. ניתן לתכנן גינה משולבת אלונים עם או ללא השקיה. למי שמעוניין לשלב בגינה אלונים רחבי עלים מן הסוג האנגלי, אלון שסוע [תורכי] יש צורך להשקות את הגינה גם כאשר העץ מגיע למימדים גדולים. כל שאר האלונים, יצמחו ויסתפקו לצמיחה במי הגשמים. לפיכך, האלונים מהווים בסיס ועוגן לגינה חסכונית במים. למי שמעוניין להאיץ את צמיחת האלונים למימדים גדולים בזמן קצר, מומלץ להשקותם כ 10-15 שנים לאחר שתילתם. אלונים, מפתחים מערכת שורשים עמוקה, ועם הגיעם למפלס לח של שכבות קרקע עמוקות, הם צומחים מהר ללא שום השקיה בקיץ.
אלון מצוי - הוא עץ בינוני שמגיע לגובה של 15 מטר, צמרת בקוטר 30 מטר וגזע בקוטר של 2 מטר. עליו קטנים, בצבע ירוק כהה, מסורגים, שפה משוננת וקוצנית. האלון המצוי הוא עץ ירוק עד. העץ מאריך ימים ומוכרים פריטים בני מאות רבות של שנים.
האלון המצוי נפוץ באגן הים התיכון המזרחי ובארץ ברום 300-1000 מטר בחורשים בגליל העליון, גליל תחתון, כרמל, שומרון, הרי יהודה. הוא צומח על סלע גיר, דולומיט ואדמת טרה רוסה.
בתנאי גידול טבעיים, עץ זה גדל לאט. בתנאים מלאכותיים של השקיה, אור שמש מלא ומרחב, הוא צומח בקצב בינוני ויכול ליצור 1-3 מחזורי לבלוב לאחר האביב.
מפת תפוצה של האלון המצוי בישראל
אלון התבור הוא עץ בינוני, המגיע לגובה של 15 מטר, צמרת בקוטר 15 מטר, וגזע בקוטר 1 מטר. עליו גדולים יחסית, 3-6 ס"מ, בצבע ירוק מט. העלה איננו מחולק לאונות כמו העלה של אלון התולע והוא מכוסה בשני צדדיו בשערות כוכביות שאינן נושרות בשפשוף. השפה משוננת ולא קוצנית. אלון התבור הוא עץ שלכתי ונמצא עם ענפים חשופים מתקופת הסתיו עד תחילת האביב. העץ מאריך ימים. כאשר הוא צומח בתצורת פארק הוא מפתח נוף מפוצל ומפוסל במימדים מרשימים מאד.
אלון תבור גדל באגן הים התיכון ובארץ ברום של פני הים עד גובה של 300 מטר.
בתנאי גידול מלאכותיים שכוללים השקיה, אלון התבור הוא עץ שגדל מהר גם במימד האורך וגם בקוטרו עם 2-3 מחזורי לבלוב לעונה.
אלון תולע - הוא עץ בינוני, המגיע לגובה של 25 מטר, צמרת בקוטר 30 מטר, וגזע בקוטר 2 מטר. עליו גדולים יחסית, 3-12 ס"מ, גלדניים, בצבע ירוק מט, שפה משוננת מעוגלת בקצה ולא קוצנית. העלה מסורג מחולק לאונות, על פטוטרת קצרה. הצד העליון של העלה קירח. הצד התחתון לבידי ויורד בשפשוף קל באצבע. סימן-היכר נוח למין. אלון תולע הוא עץ שלכתי ונמצא עם ענפים חשופים מתקופת הסתיו עד תחילת האביב. ברום המשתלה שהוא 45 מטר, אלוני התולע הינם ירוקי עד עם צבע ירק כהה עז ומבריק בשיא החורף. העץ מאריך ימים. כאשר הוא צומח בתצורת פארק הוא מפתח נוף מפוצל ומפוסל במימדים מרשימים מאד. אלון השעם חי מספר מאות שנים.
אלון תולע גדל באגן הים התיכון ובארץ ברום של 800 מטר ויותר ויש לו זיקה לאזור גשום..
כמו אלון התבור, בתנאי גידול מלאכותיים שכוללים השקיה, אלון התולע הוא עץ שגדל מהר גם במימד האורך וגם בקוטרו עם 2-3 מחזורי לבלוב לעונה.
מופע של אלון תולע בטבע ובגן - גלריה
אלון השעם - אלון שעם הוא עץ בינוני, המגיע לגובה של 15 מטר, צמרת בקוטר 20-25 מטר וקוטר גזע של 1-1.5 מטר. עלים קטנים, בצבע ירוק מט, שפה משוננת ולא קוצנית. יש הבדל גדול בצבע של העליון של העלה שמזכיר את צבע הזית והצבע התחתון שהוא בהיר. אלון השעם הוא עץ ירק עד. עם זאת בתקופה שקודמת ללבלוב האביב, עם חילוף העלים, ישנה תקופה קצרה של מספר ימים שהעץ נראה בשלכת. הפרסום הגדול של העץ הוא בקליפת השעם שלו שממנו נובע שמו. קליפת השעם מגיע לעובי של 20 ס"מ. במטעים בהם מגדלים את השעם, יש לו מופע של גזעים חשופים [לאחר הקילוף] בצבע חום אדמדם. קליפה זו, נותנת לעץ מופע יחיד במינו.
אלון השעם, מקורות באגן הים התיכון המערבי, עם נפיצות גבוהה במיוחד בפורטוגל.
בתנאי גידול מלאכותיים שכוללים השקיה, אלון השעם הוא עץ שגדל במהירות רבה לגובה ובקוטר והוא מגיע למימדים מרשימים בזמן יחסית קצר. [במשתלה, ישנם פריטים שהגיעו לקוטר של כ 4-5 צול במשך 3.5 שנים]
אלון הגלעין - אלון הגלעין הוא עץ בינוני המגיע לגובה של כ 25 מטר, צמרת בקוטר דומה וגזע בקוטר 1-1.5 מטר. עלים קטנים בגודל של 3-7 ס"מ, עם צורות משתנות, שפה משוננת ולא חדה. צבע העלים כהה מבריק בצד העליון ובהיר מצדם התחתון. העץ הוא ירוק עד, והעלים שלו מחזיקים מעמד בין 2-3 שנים. אלון הגלעין מאריך ימים ומתועדים פרטים בגיל של 1,000 שנה ויותר.
מקורו של אלון הגלעין באגן המערבי של הים התיכון. מתוניסיה, דרך אלגי'ר, מרוקו, ספרד, צפרת, איטליה, יוון ותורכיה. העץ משגשג באיזורים מגובה פני הים עד לרום של 2,500 מטר ויותר.
בתנאי גידול הן בטבע והן בגינון, אלון זה מגיע למימדים וצורה מרשימים ביותר.
אלון ארוך העוקצים - אלון ארוך העוקצים הוא אלון ממוצא אירופאי, שגדל בתורכיה, יוון, הבלקן, מקדוניה בולגריה ורומניה. הוא תת סוג של האלון האנגלי, שהוא עץ האלון המפוסם, ואולי היוקרתי ביותר בקבוצת האלונים של העולם הישן. ההבחנה בינו ובין האלון האנגלי היא קשה ודורשת מיומנות של בוטנאי מיומן.
אלון זה, הוא עץ גדול, שצומח בקצב מהיר מאד. בגינת המשתלה פרט שמגיע לגובה של 12 מטר ויותר תוך כ 20 שנים. העלים גדולים, מפורצים ודומים מאד למקור, האלון האנגלי. אלון ארוך עוקצים בתנאים גידול אופטימליים, מגיע לגובה של 30 מטר. אלונים אלה עשויים להגיע ללא הפרעה לאחר שנים רבות [באירופה] לגובה של מעל 50 מטר ולקוטר גזע של 2 מטר ויותר.
העץ הוא שלכתי ובאזורי קור העלים מחליפים גוון לצבעים אדומים לקראת השלכת.
לאלון ארוך העוקצים עמידות בתנאי חום ויובש. לפיכך, למרות היותו אלון אירופאי, הוא משגשג בגינון בתנאי הארץ. יחד עם זאת, מומלץ ביותר להשקות עץ זה עד הגיעו לממדים גדולים. העץ הזה הוא מרהיב, על צורתו המפוסלת, עליו הגדולים המפורצים.
למי ששוקל לבחור בעץ זה לגינה, יש לקחת בחשבון שחלק מן העצים רגישים לקמחון וללא טיפול, פאזת הלבלוב השניה שלו, בחודש יולי, נפגעת והעלים מתעוותים ומתנוונים.
אלון אנגלי - האלון האנגלי, הוא מין המקור של א. ארוך העוקצים. ההבחנה ביניהם היא מסובכת ונתונה למקצוענים בודדים.
שתילי אלון ארוך העוקצים/אנגלי - גלריה
אלון מפורץ - בשלבי השלמה
אלון זהוב - בשלבי השלמה
אלון שסוע, אלון חרמוני ואלון הלבנון הינם מינים מקומיים בגודל בינוני וגדול, יפים ומרשימים שלא נמצאים בשלב זה במשתלות באופן קבוע ולכן אני מוציא אותם בשלב זה משורת ההמלצות. המשתלה עושה מאמץ להשיג בלוטים ולהכניס אלונים אלו לגינון בארץ.
בחירת אלונים - אתר Cal Poly