Son Macià

Un, quan va a Son Macià, creu que el temps, en un moment o l'altre, s'aturà. Ells canten les Sales amb el mateix esperit d'anys enrera, però han permès les innovacions: nous instruments -alguns d'ells apresos a l'escola de primària o secundària-, nines i dones, alguna variant interessant a la cançó...

És veritat, no tenen preu.

De Son Macià sorgeixen part dels membres de s'Estol des Picot, grup de música de tradició oral que fou guardonat amb la medalla d'Or del Conservatori Superior. Aquestes Sales que segueixen són considerades de Manacor, però en realitat les característiques de les Sales macianeres hi són ben presents.




Aquí podeu escoltar els Salers de fa uns anys, perquè ara es pot veure en línia aquest petit documental que afegeix més sal a la interpretació macianera. Cal explicar que mossèn Alcover i altres especialistes atribueixen el mot SALER a la volta del Salpàs, també inclosa dins del ritual de Pasqua i que es realitzava uns dies abans... "picau sal de la canyella, picau sal de la canal...". També hi havia molts rituals de neteja de les cases, i també es cridava a totes les criatures de la creació a sortir "Aranyetes sortiu sortiu, que el bon Jesús és viu...."