Campos

Campos és encara un poble molt actiu pel que fa a la tradició dels quintos. Fins i tot provoquen alguns entrebancs dins la vida tranquil·la del municipi.

Es pot visualitzar el vídeo dels Quintos del 1999 a aquesta adreça següent o bé clicant sobre l'hipervincle anterior a quintos.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fquintos99%2Fvideos%2F1882498268694875%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="308" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Una associació, "Pinyol Vermell", s'ha encarregat els darrers anys de revitalitzar alguns esdeveniments musicals que consideren com a propis de la cultura mallorquina, però que en realitat no tenen massa fonament històric, com és el cas dels cossiers de Campos o la dansa dels ossos.

A partir de referències documentals difoses, no massa clares, es recuperaren els cossiers. Malgrat algunes crítiques que es publicaren, algunes veus s'alcen a favor del fet cultural, de la idea de que la tradició es crea, s'inventa dia a dia (com Felip Munar, professor i estudiós de la cultura mallorquina, apunta).

D'aquesta manera, la voluntat de "recuperar" els cossiers de Campos esdevé una addició, una nova creació sobre pautes musicals i de dansa que semblen tradicionals.

És el mateix cas del ball dels ossos, creat a partir de les aportacions de "Pinyol Vermell".

L'activitat dels quintos és recollida en diferents vídeos, fent palesa la idea de divertiment, de trencament de la vida social habitual.

Encara que sigui ben visible aquest caire "provocatiu" de la festa dels quintos, se'ls veu més formals a la processó de l'Encontrada. Aquestes processons, comunes a molts d'indrets de Mallorca, recorden la trobada entre Maria i el seu fill Jesús el matí de Pasqua. A alguns pobles amb més o menys intensitat, aquest moment dóna per a la participació de tots els sectors socials del nucli urbà.