Sant Jordi

Sant Jordi mantèn encara el cant dels Quintos, però d'una manera renovada. Ara són els que cumpleixen 65 anys els encarregats de cantar les cançons el 14 d'agost, vespre anterior a la Mare de Déu.

Assajen gairebé dos mesos abans, i els assajos són motiu d'àpats, d'intercanvi social, d'un espai on els són els veritables protagonistes. Si els demanam què farien sense cantar, ho tenen clar. La música és el fet que articula tota la trobada. Sense cantar, no seria el mateix.

Miquel contà que fins a l'any 1968 es mantingué la volta dels quintos, als quals acompanyava amb el seu pare. Ara toca l'acordió com a a companyament musical, però encara recorda totes les finques de la contrada, des de la costa de Xorrigo fins a s'Aranjassa, on anaven a cantar.

Els Quintos de Sant Jordi tenen la figura de l'entonador, la persona que els dirigeix. També acorden fer torns per alternar a presència femenina i masculina com a directors/directores. Comencen ja la col·laboració en les activitats a la carrossa de Sant Antoni, i fan sopars i trobades al llarg de l'any, assajant les cançons.


Sempre ho fan, ara, als seixanta-cinc anys, un nou ritual d'inicació a la tercera edat, quan es jubilen.