Manacor

El 2017 Manacor ha vist com els salers han tornat a sortir al carrer després de molts d'anys. Els participants organitzaren aquesta tornada cantant la variant recollida per Samper a Manacor al taller de brodadores de na Peu de Rata. Membres dels Amics de l'Escola de Mallorquí i l'Associació de sa Torre i altres ciutadans foren els participants. Cantant a terceres, tal com la partitura de Samper marca, com segurament cantaven les brodadores seguint un polifonia natural que s'ha perdut a les Illes.

Margalida Fullana interpreta una variant que hem de considerar de Son Macià, ella vivia prop de Son Josep i Son Fortesa. Acompanyada per Jaume i Toni

Manacor ha tingut sales dins el seu terme des de fa molt temps. Son Macià pertany al terme de Manacor.

Però a altres llogarets i possesions properes, els salers també eren presents.

L'amo en Tomeu de Tortova ens va descriure un viatge llarguíssim el matí de Pasqua, que partia de la possessió de Tortova (molt propera a Manacor) fins arribar a les de vora mar. Aquest viatge suposava, com a mínim, uns dotze kilòmetres d'anada i dotze de tornada. Fins i tot algunes vegades ho havien de fer en dos dies, tal com var contar.

Ell intentà recordar, en les seqüències que segueixen, les gloses dels salers i la tonada. La càmera que va enregistrar la seqüència tenia problemes, així que un estrany color rosa va tenyir l'escena.

Seguint els comentaris dels informants, alguns d'ells comentaven com a Manacor es poden trobar balls de figures, entre els que destaquen els dels cossiers i moretons. Altres són els indis, nanets i aquesta dansa de nova creació el ball de Dames, a càrrec de l'Associació de veïns de Santa Catalina i els creuers (un dels barris de nova expansió urbana). Aquests veïns veien com no tenien una dansa pròpia, car que les altres danses pertanyen una a cada barri. Solució: crear-ne una de pròpia. I pel que sembla, podria passar per una dansa de figures d'una certa antiguitat. Usaren per a la nova creació una antiga cançó popular, Sor Tomasseta, afegint-hi punts de dansa creats sobre altres balls de figures. Els agents culturals treballen fins i tot barri a barri, trobant les expressions musicals pròpies, al bell mig de la tradició i de la nova creació seguint esquemes coneguts. Incloem aquestes danses com exemple dels ítems que són comentats pels propis informants de cada població, que aprofiten per fer referència a tot el que consideren "lo nostro".

Els nanets, propis del barri de Fartàritx (un barri de Manacor amb més edat que el de Santa Catalina), comparteixen algunes característiques: poca fonamentació històrica, fragmentació de la tradició, però molta voluntat dels veïns per a tenir una dansa pròpia.

El 2020, el confinament provocat per la COVID-19 ha fet que les Sales hagin estat enregistrades de diverses maneres. Toni Duro va enregsitrar aquestes, on ell toca tots els instruments tot sol


Així ho feren també a son Macià, on enregistren unes Sales de son Macià 2020 ben polides. El confinament no els ha impedit cantar les Sales