Deures d'inici de curs

Deures a fer al dossier

1.-Si el mot guixeta és un gal·licisme no admès i el mot taquilla és un manlleu del castellà que només pot significar 'despatx de bitllets', com hauríem d'anomenar l'armari petit d'un supermercat, gimnàs, institut, etc. on guardem les coses tancades amb clau?

2.-Aquest vídeo conté una colla de fragments amb unes quantes interferències del castellà. Recull vint d'aquests fragments amb incorreccions a la teva llibreta i escriu al costat la solució correcta. Ja veus que si a TV3 fan aquestes pífies pràcticament ningú no se n'escapa. Intenta sempre corregir els teus propis errors i avisa les altres persones quan detectis que algú s'ha equivocat, sigui qui sigui.

3.-Escriu quines solucions trobaries a la manera de parlar de la Núria Cabestany: “retrassar-ho”, “tirar les escombraries”, “valla”, “cana”, “búsqueda”, “cauran en sac trencat”, “terremoto”, “el cubo de la basura”, "la paella asquerosa", “mama, fas risa quan t’assustes”.

4.-Corregeix i digues el perquè. Troba una solució (clica l'enllaç) a cada una d'aquestes incorreccions:

  • Aquell día el tramvía va descarrilar on havía d'aturar-se.

  • Si en aquest mon tots els que son responsables tinguessin en compte el que es important, vos viuríeu més be.

  • Les empleades que van treballar més, van rebre un sobresou. Les altres empleades, no el van rebre.

  • El vigilant l'a avisat quan li an fet saber que podria averi un sospitós.

  • El va traïcionar i va enfrentar-s'hi amb total despreci.

  • Al començar, repassa-ho tot; doncs no vas venir l'últim dia.

5.-Resol aquestes qüestions:

a) Avui dia, les paraules vivenda, sublevació o quiròfan són incorrectes i les solucions que caldria fer servir en cada cas són habitatge, revolta (o insurrecció) i sala d'operacions. Fa un temps (en algun cas, anys) paraules com carpa (2. d'un circ), carrera (de cotxes), melancolia o verdader eren també incorrectes i avui dia ja no ho són. Dona un sinónim per a cada una de les quatre darreres.

b) Llegeix aquesta llista que conté les principals faltes de redacció (clica l'enllaç) i explica com podem saber que les paraules entregar, inclús i sigut ja no són incorrectes i per qui han estat admeses.

6.-Torna a escriure aquest correu d'un estudiant desesperat sense faltes:

"Aquest correu es per dir-te que... La veritat, no se per on comensar. Vaig perdre el llibre que m'abies deixa't i sinó aprovo els examens de recuperacio tinc que repetir i no ho fare. ajudam sisplau. Pots fero i t'en deure una. Lo que vui es continuar els estudis, pero no vui fer un altre cop batxillerat, la física em costa moltisim, i no se perque. contestam t'ho demano siusplau."

7.-Corregeix a la llibreta els errors (en cursiva) que apareixen en el següent text:

«Ara hi ha menys castellanismes lèxics (dels antics, si més no), però la gramàtica pateix molt més. En la generació dels meus pares, nascuts a la dècada de 1930, se’n deien molts, sí, però els pronoms febles (versió col·loquial, és clar), per exemple, funcionaven perfectament, amb tots els "his"i els "hos". El meu fill de nou anys, en canvi, que s’estranya quan el meu pare diu camarer, se’n descuida tot sovint. D’acord, ara recollim les cartes de la bústia i mengem entrepans, però ens caiem, les coses oloren malament i ens donen fàstic; ens oblidem de donar-lis un missatge i, a ell, li piquen els mosquits; no li molestis; ens rentem el cabell, mengem raïms; un nen li treu la baldufa a un altre i si parleu baix no us escolto; senta’t, no estiguis de peu

Article a Vilaweb, D'avis a néts, de Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA)

8.-Escriu un text en prosa, de ficció o no, que tingui un mínim de quinze línies i que inclogui deu elements lingüístics que hagin passat al català provinents d'una altra llengua i s'hi hagin integrat (han d'aparèixer al DIEC; si no, no).

9.-Passem a parlar de sociolingüística. Si els resultats de Granollers són indicatius del que anirà passant a la resta del Vallès Oriental (llegiu Ni a l'escola en català? -a la part de baix del PDF-, la ressenya de Jordi Solé sobre Granollers: observatori sociolingüístic, 2006), quin et sembla que acabarà essent l'ús del català entre els estudiants del Baix Montseny? A part del factor demogràfic -nombre absolut o percentual de parlants de cada llengua-, creus que hi ha altres factors que determinen l'ús social d'una llengua en comptes d'una altra? Quins se t'acudeixen?

Deures a fer amb Moodle. La clau d'accés és el mot llengua

Fes el qüestionari per a la pràctica de la correcció (inici de curs) que trobaràs en l'aula virtual de l'assignatura entre el 19 de setembre i el 9 de novembre.

No esperis fer la feina l'últim dia; ja no hi series a temps...

> Enllaç a Recursos en línia de l'IEC.

> Enllaç a les Normes ortogràfiques de l'IEC (1913)

< Enllaç a la Gramàtica catalana de Pompeu Fabra (1933).

< Enllaç a la presentació de l'obra gramatical de Pompeu Fabra.