Gødvad og Eriksborg

Gødvad og Eriksborg

... natur, kultur, historie og forbindelse

Silkeborg by udvider sig i nu og i de kommende år i nordøstlig retning. Gødvadområdet er efterhånden etableret med mange nye boliger og mange tilflyttere. Og i de kommende år skal det nye boligområde Eriksborg etableres med ca. 3.800 nye boliger, skole, daginstitution mm.

Landskabets store stedbundne værdi og den fremtidige rekreative infrastruktur er prioriteret højt i udviklingen af Eriksborg. Et første skridt ift. udvikling og etablering af den bedst mulige fremtidige rekreative infrastruktur er at aktivere området. Når borgerne begynder at bruge området og oplever dets landskabelige kvaliteter, genereres der viden hos borgerne (brugerne) om ønsker, behov, muligheder og begrænsninger. Der etableres m.a.o. et vidensgrundlag som vil kvalificere udviklingen af den fremtidige rekreative infrastruktur og faciliteter i området. Vi undgår derved ”dårlige skrivebordsløsninger”.

I projektet etableres der følgelig en ny markeret vandrerute, som skal præsentere de landskabelige og naturmæssige værdier i området. Ruten skal endvidere præsentere to centrale kulturhistoriske lokationer – Grauballemandens findested og Trækstien. Og endelig skal ruten skabe en forbindelse fra Gødvad, igennem det fremtidige Eriksborg, forbi Grauballemandens findested til Gudenåen og Trækstien.

I tabellen nedenfor sammenfattes de virkemidler, som ønskes aktiveret på ruten. Herudover skal det bemærkes, at ruten kan spille sammen med projektet I fortidens fodspor, som skal koble natur og lokal kulturhistorie. Her er der en udfordring med at få koblet Trækstien/Gudenåen med Grauballemandens findested, som nærværende projekt kan løse.

Særlige opmærksomhedspunkter

  • Der eksisterer hverken ruter eller faciliteter i dag

  • Gerne nye ruter på flere længder

  • Ruter ønskes markeret

  • Etableres primært som trampesti med kun lidt befæstning

  • Særlig fokus på slugten nord for Hvidkløvervej og beboerne i Gødvad

  • Særlig natur og kulturhistorie i området: Nebelbæk, Djævlemosen, Gudenåen, Grauballemandens findested, Trækstien.