Accounts en wachtwoorden

Je wachtwoord voor pc, Google-account, ... zijn een beetje zoals een slot. Wanneer je de deur niet goed op slot doet, kan iedereen binnen om je dagboek te lezen of te kijken wat er op je bankafschriften staat. Daarom is het belangrijk dat je veilig omspringt met je accounts!

1 Je gegevens (accounts)

Je vindt meer info over je accounts op https://account.sfimelle.be.

2 Bescherm je gegevens (accounts)

2.1 Wachtwoord

Alles begint met een veilig wachtwoord.

  • Het wachtwoord mag nooit doorgegeven worden aan klasgenoten, collega's, vrienden, familie of onbekenden. Een wachtwoord is strikt persoonlijk.

  • Het is een goede gewoonte om je wachtwoorden voor alle toepassingen geregeld te wijzigen. Personeelsleden worden verplicht om het Windows wachtwoord om de zoveel tijd te wijzigen.

  • Maak je wachtwoord voldoende lang, minstens 12 karakters.

  • Er moet minstens één hoofdletter, één kleine letter en één cijfer in voorkomen.

  • Het mag niet makkelijk te raden zijn. Gebruik dus nooit persoonlijke informatie zoals naam, naam kinderen, adres of geboortedatum.

  • Het wachtwoord mag je nergens opschrijven, afdrukken of onversleuteld opslaan. Wil je dit toch op papier, bewaar het blad dan in een kluis.


Tips:

  • Gebruik een programma om je wachtwoorden aan te maken en bij te houden in een kluis (een password manager) zoals KeePass of LastPass. Je stelt één goed wachtwoord in om je kluis te kunnen openen. Dit wachtwoord moet je van buiten kennen en mag je absoluut niet vergeten. Voor iedere website waar je een account op hebt/maakt, laat je het programma voor jou een veilig wachtwoord aanmaken. Dit wachtwoord hoef je niet van buiten hoeft te kennen.

  • Veilige wachtwoorden zijn wachtwoorden die een ander niet kan raden. Hoe kan je toch een veilig wachtwoord maken dat je zelf makkelijk kan onthouden?
    Maak een zinnetje en maak van iedere eerste letter van de woorden je wachtwoord.
    Bv.: "Jean-Michel Javaux 1967 is een Franstalig Belgisch politicus en burgemeester van Amay." wordt dan J-MJ1967ieFBpebvA.

  • Gebruik een wachtwoord nooit op meerdere websites. Waarom? Stel dat je Facebook-account gekraakt wordt en je gebruikt hetzelfde wachtwoord ook voor e-mail, dan kan de hacker zonder moeite jouw mailbox openen.

  • Gebruik tweestapsverificatie (2FA). Je logt in met je wachtwoord en via je smartphone/gsm bevestig je dat jij het bent die probeert in te loggen.

  • Gebruik een privéaccount voor privézaken. Als een account gehackt wordt en je gebruikt een e-mailadres van de school, kan dit ook schade aan de school aanrichten.


Meer info op safeonweb.be.

2.2 Wachtwoord aanpassen voor SFI-accounts

Opgelet! De wachtwoorden van de SFI-accounts zijn niet aan elkaar gekoppeld. Pas je wachtwoorden dus regelmatig aan op alle platformen. Bij problemen kan je terecht bij de ICT-coördinatoren in A1.05.


Meer info op https://account.sfimelle.be.