Google Chrome

1 Basistaken in Google Chrome

1.1 PDF's afdrukken in Google Chrome: werkwijze

We gaan de PDF downloaden naar de schijf zodat we het vanuit verkenner kunnen openen in een PDF reader.

1.2 Problemen oplossen door cachegeheugen en cookies te wissen

Soms gebeurt het dat bepaalde websites niet meer juist worden weergegeven. Je kan bijvoorbeeld niet meer aanmelden of bepaalde delen van de site worden niet weergegeven. Dan kan je altijd proberen om je browsergeschiedenis te wissen of te surfen via een incognitovenster.

Hoe kan je de browsegegevens (cache en cookies) wissen in Google Chrome?

2 Extensies

Browserextensies voegen extra functionaliteit toe aan de webbrowser. In SFI gebruiken we onder andere Kami en Screencastify. Let echter op met de installatie van extensies aangezien deze soms een grote impact kunnen hebben op het gebruik van websites.

2.1 Extensies controleren/verwijderen

Klik rechtsbovenaan op de drie puntjes in Google Chrome. Kies "Meer hulpprogramma's" > "Extensies".

Je krijgt een overzicht van alle geïnstalleerde extensies. Een aantal extensies worden via de school geïnstalleerd en kan je niet verwijderen.

Verwijder de extensies die je niet vertrouwt of schakel ze in eerste instantie gewoon uit indien je twijfelt. Uitschakelen doe je door te klikken op het schuificoontje.

Herhaal deze stappen voor al je profielen in Chrome.

Ook Firefox, Edge, Opera, ... hebben gelijkaardige instellingen.

3 Bureaubladmeldingen vanuit Chrome

Bij het bezoeken van een site, vragen sommige sites of je meldingen wilt ontvangen van deze website. De meldingen van de meeste sites zijn 'onschuldig'. De meldingen van een aantal sites zijn evenwel minder onschuldig: zo verschijnen bijvoorbeeld regelmatig pop-upvensters met meldingen van o.a. virussen. Dit zijn nepberichten. Op de SFI-laptops en pc's is het antivirusprogramma Microsoft Defender actief. Als er echte virussen op de pc zitten, zal dit antivirusprogramma ze detecteren. 

3.1 Probleem

Je krijgt meldingen over virussen of seksueel getinte boodschappen. Via het meldingen-icoon in de taakbalk (zie 1) kan je de berichten terugvinden. In deze zijbalk zie je dat deze meldingen van Google Crhome komen (2). Per bericht zie je ook welke website (3) deze meldingen stuurt.

3.2 Oorzaak

Bij het surfen naar een site krijg je soms het dialoogvenster 'Meldingen weergeven'. De meeste leerlingen denken ze op 'Toestaan' moeten klikken. Ze denken dat ze anders de site niet volledig kunnen raadplegen. Dit klopt evenwel niet. Ook als je kiest voor 'Blokkeren' kun je de site vlot bezoeken.


Als je kies voor 'Toestaan' zul je regelmatig onschuldige en minder onschuldige meldingen zien verschijnen.

3.3 Meldingen uitschakelen

Kopieer de link chrome://settings/content/notifications en plak deze in de adresbalk of volg onderstaande stappen.


In Google Chrome ga je met je muis naar het profielfotootje rechtsboven uw venster, u ziet hier 3 bolletjes of streepjes onder elkaar, klik hier op.

Kies voor Instellingen

Klik in het linkermenu op Privacy en beveiliging (1), vervolgens Site-instellingen(2) >  Meldingen (3).

Scrol naar beneden. In de rubriek 'Toestaan' zie je alle sites waarvoor je toegestaan hebt, dat ze meldingen op je scherm weergeven. In bovenstaand voorbeeld willen we de meldingen van de site want.nl uitschakelen. In de rij waar de site https://www.want.nl:443 staat, kies je voor 'Meer acties' (= de drie puntjes) - Blokkeren

Vanaf nu zullen de meldingen van de site want.nl niet meer op het scherm getoond worden.

Herhaal deze stappen voor al je profielen in Chrome.

Ook Firefox, Edge, Opera, ... hebben gelijkaardige instellingen.