MOBILITATE  ERASMUS+

 Curs  formare profesori: Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future

Organizatie de formare:Europass Teacher Academy, Valencia -Spania


10-15 iunie 2024

Europass Teacher Academy, Valencia-Spania

OID: E10247545

Curs: Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future 

10-15 iunie 2024

Profesori participanți:


prof. Alina Jitariu

prof. Eugenia Nour

prof. Mirela Novac

prof. Angela Rotaru

  Centrul de formare:  Europass Teacher Academy, Valencia-Spania

OID: E10247545 

Erasmus Courses for Teachers in Valencia, Spain

Denumire curs: Environmental Education Learning and Acting for a better future

Perioada: 10-15 iunie 2024

Participanti:  membri in echipa de proiect Erasmus+: director, prof. inv primar Eugenia Nour, prof. limba engleza Alina Jitariu, prof. inv. primar Mirela Novac, prof. inv. primar, coordonator proiect, Angela Rotaru, Scoala Gimnaziala „Iordache Cantacuzino” Pascani

      Cursul a avut loc in Valencia. Acesta  este un oras multicultural, centrul turistic important al Spaniei si un important centru economic.

Valencia este un oras viu, mereu surprinzător, o imbinare armonioasa între vechi și nou, cu viata culturala activa, cu infrastructura  turistica impecabila. Obiective turistice precum Oceanograful, Catedrala din Valencia, Bioparcul, Gradinile Turia iti largesc orizonturile culturale din toate punctele de vedere.

La acest curs, am reflectat  asupra rolului pe care educatia îl joaca in constientizarea si conservarea mediului, in activitatile de dezvoltare durabila. Am identificat  amenintari semnificative la adresa ecosistemelor noastre, am invatat strategii pentru a preda respectul pentru mediu și am explorat modalităti de a conecta programele scolare cu conservarea mediului, pentru dezvoltare durabila.

Am constientizat  si reflectat asupra Obiectivele pentru Dezvoltare Durabila.

Am proiectat activitati practice menite sa aiba un impact semnificativ și pozitiv asuprea comunitatii scolare.

Cursul s--a desfasurat pe o perioada de 6zile calendaristice, după un program riguros, prezentat inca din prima zi. Formatorul cursului, profesorul Iacopo Falcini, ne-a ghidat cu profesionalism prin modulele cursului.  Alaturi de  profesori din Germania, Italia, Cehia  si Slovacia si Irlanda, am dobandit  abilitati și cunostinte necesare pentru a crea si implementa proiecte,  in comunitatatile scolare si locale, regionale, nationale si chiar internationale,  pe probleme de mediu .


Ziua 1 – O introducere în educatia pentru durabilitate si schimbari climatice


Ziua 2 – Poluare – Plastic și Fast Fashion


Ziua 3 – Pierderea biodiversitatii, hrana si sol


Ziua 4 Transport durabil si justitie climatica


Ziua 5 – Actiune


Ziua 6: Evaluare/ Certificare

Prin participarea la acest curs ne-am dezvoltat profesional si personal. Am facut  cunostinta cu profesori,  colegi de diferite natonalitati din UE: irlandezi, germani,italieni, slovaci, cehi,  ne-am implicat în experiente de invatare interculturala, am facut schimb  schimb de idei si am stabilit contacte  pentru o colaborare  viitoarea  Erasmus+.

Ne-am imbogatit abilitatile de socializare si  de comunicare in limba engleza.

        

 

 


Ora de botanică la Școala de vară folosind Aplicația PlantNet

 www.youtube.com/watch?v=ZMsqEFjGl00&ab_channel=PlantNet 


Pl@ntNet este o platformă de știință cetățenească care utilizează inteligența artificială (AI) pentru a facilita identificarea și inventarierea speciilor de plante. Este unul dintre cele mai mari observatoare de biodiversitate din lume, cu câteva milioane de colaboratori în peste 200 de țări.

Aplicația Pl@ntNet, disponibilă în versiuni web și smartphone ( Android , iOS ), vă permite să identificați zeci de mii de specii de plante pur și simplu făcând o fotografie a acestora.

Pl@ntNet se bazează pe un principiu de învățare prin cooperare. Utilizatorii care și-au creat un cont își pot împărtăși observațiile, care pot fi apoi revizuite de comunitate și folosite de AI pentru a-l învăța să recunoască plantele. Este posibil, de exemplu, să confirmi numele unei specii, sau să sugerezi o altă determinare dacă știi puțin despre botanică. Numai observațiile care ating un grad suficient de încredere sunt apoi adăugate la baza de date publică și utilizate pentru antrenarea AI.

Nu toți utilizatorii au aceeași greutate în aceste mecanisme de revizuire. Cei mai experți utilizatori pot avea de până la 100 de ori mai multă greutate decât începătorii!

Pentru a ține cont de noile observații și revizuiri făcute de comunitate, AI-ul Pl@ntNet este reantrenat în mod regulat. Acest lucru se face, în general, lunar (mai degrabă decât zilnic, de exemplu) pentru a limita consumul de energie și emisiile de carbon.

 

Joc ” Recunoaște planta”

Cu ajutorul aplicației elevii au identificat o serie de plante din parcul Victoria - Pașcani.



APLICAŢIA WINDY


Windy.com este un instrument extraordinar pentru vizualizarea prognozei meteo. Este o aplicație meteo rapidă, intuitivă, detaliată și cea mai precisă în care au încredere piloții profesioniști, parapanta, parașutisti, kiters, surferi, navigatori, pescari, vânători de furtuni și pacienți ai vremii și chiar și de către guverne, personalul armatei și echipele de salvare.


Indiferent dacă urmăriți o furtună tropicală sau o potențială vreme severă, planificați o excursie, practicați sportul preferat în aer liber sau doar trebuie să știți dacă va ploua în acest weekend, Windy vă oferă cea mai actualizată prognoză meteo din jur. www.windy.com/ro/-Meniu/menu?rainAccu,47.037,26.721,9