Mobilitate grup elevi Akrata, Grecia, 27 noiembrie - 1 decembrie 2023

RAPORTUL ACTIVITĂȚILOR DIN CADRUL MOBILITĂȚII ERASMUS+

2023-1-RO01-KA121-SCH-000115773, AKRATA, GRECIA, 27.11.2023-03.12.2023

 

Erasmus+ ne-a oferit oportunitatea de a vizita și descoperi Grecia, în cadrul unei mobilități a șase elevi din clasele a VI-a și a VII-a, însoțiți de două cadre didactice. Proiectul a presupus schimbul cultural și educațional între elevii proveniți din cele două țări europene. Participanții au avut ocazia de a cunoaște istoria și cultura Greciei, de a lua parte la cursuri specifice și de a colabora în realizarea unor activități.

 După un drum istovitor care a presupus schimbarea mai multor mijloace de transport, mașina și autocarul până la București, așteptare în aeroport, avionul spre Atena, apoi trei trenuri, am ajuns seara la destinație, orășelul Akrata din peninsula Peloponez, iar auzul a făcut cunoștință cu un sunet misterios, zbaterea valurilor.Am fost încântați de cazarea la Antonios rooms, hotel situat în apropierea Golfului Corint, parte din Marea Ionică, astfel că am adormit cu zgomotul mării care își spărgea valurile înspumate la câțiva pași de balconul nostru.

         În prima zi, ne-am bucurat de micul-dejun bogat și delicios servit la hotel. În drum spre școală, am admirat marea fermecătoare cu valuri jucăușe, țărmurile continentaleale Greciei și relieful impresionant al Akratei.

Am ajuns la școala pictată în culori pastelate, ornată pentru sărbătorile ce se apropiau, în care am fost primiți cu multă căldură de copiii de toate vârstele,  aici învațând preșcolari și elevi până la clasa a VI-a. Doamna directoare ne-a întâmpinat cu brațele deschise, cu zâmbetul pe buze și ne-a servit cu dulciuri tradiționale: melomakarona și coravieres.

         Activitățile au început cu jocuri de intercunoaștere, în care elevii au învățat să își stăpânească emoțiile provocate de prima întâlnire, arătând că, deși proveneam din țări diferite, aveam pasiuni comune. Tot atunci, am avut oportunitatea de a ne împărtăși valorile culturale la ora de arte. Elevii greci ne-au încântat cu melodii specifice zonei lor, iar noi le-am cântat frumoasele colinde românești. Am prezentat apoi costumul tradițional românesc, evidențiind ia ca parte esențială a culturii noastre populare. Am dansat pe ritmuri românești și grecești alături de colegii din școala gazdă.

Am participat la o oră de cultură generală alături de elevii greci de clasa a VI-a, unde am dobândit cunoștințe de istorie și geografie locală. Am descoperit că avem rădăcini comune, familia Cantacuzino fiind de origine bizantină. Am părăsit planul terestru și am făcut o călătorie  în  Cosmos cu ajutorul Planetariului portabil, adus în școală special pentru noi de un astronom din Patra. Am trăit o experiență unică de predare vizuală și audio, proiecțiile ne-au învățat multe lucruri despre planete, stele și Soare. Ascultând informațiile fascinante despre galaxii, am pătruns mai bine tainele Universului și am înțeles locul nostru infim  în lumea infinită.

Am încheiat ziua cu o cină la o tavernă locală, unde am savurat bucate tradiționale grecești: salata grecească, fructe de mare, fasolada.

În ziua a doua, am făcut o vizită la crama Krokidas Winery, unde ni s-a explicat procesul de producere a vinului, de la recoltarea strugurilor până la îmbutelierea și ambalarea sticlelor și am înțeles pasiunea grecilor pentru îngrijirea viilor care se află pretutinderi pe coastele însorite. Proprietarul, domnul Krokidas Ioannis, ne-a prezentat angrenajul de zdrobire a strugurilor și funcționarea rezervoarelor de fermentare a diferitelor soiuri de vin,  am fost impresionați de modul și viteza de umplere și de etichetare a sticlelor, folosind utilajele automate.Am vizitat pivnița unde am văzut modul tradițional de depozitare a vinului, uimindu-ne butoaiele uriașe, în care vinul de bună calitate se păstra.

Apoi, am mers în vizită la atelierul de prelucrare a lemnului de măslin al domnului Nikolaou Konstantinos, unde am admirat operele artistului care înfățișau mituri și povești din zona Akratei. Creativitatea și talentul sculptorului ne-au impresionat, dar mai ales am fost încântați de fotografiile expuse care prezentau flora montană din zonă.

Am pornit apoi în drumeție spre monumentul eroilor Akratei, unde am adus împreună cu elevii greci un omagiu celor care s-au sacrificat pentru binele țării lor. În 1823, grecii i-au învins pe turci în apropierea râului Krathis.

Am continuat ziua cu alte plimbări și jocuri în parcul Akratei și pe faleza Mării Mediterane.Ne-am plimbat prin partea sudică a orașului, unde am descoperit vegetația specifică zonei: livezi de citrice, lămâi, portocali, rodii, măslini, plante exotice și decorative.             

În ziua a treia, am exersat lucrul în echipă la școala elementară din Akrata, unde împreună cu elevii greci am realizat activități cu tema „Pacea în lume”, am desenat porumbelul păcii și am plantat un măslin ca simbol al păcii. Am învățat să prețuim valorile umane, iubirea, prietenia, înțelegerea, solidaritatea și am aflat despre grecii de valoare, Herodot, Aristotel, Socrate. Copiii de clasa a V-a au devenit reporteri și au vrut să afle mai multe informații despre sistemul de educație din România.

Am vizitat Muzeul orașului, Galeria de arte, unde am fost încântați de pictura murală care redă istoria Akratei și de tablourile pictorilor greci, după care am fost în vizită la biserica Sf. Haralambie, unde am găsit liniștea după zbuciumul zilei, toate obiectivele situându-se în partea înaltă a Akratei. Am plecat apoi în drumeție spre zona montană și am ajuns la Teatrul Antic din Aigeira, unde am desfășurat activități culturale. Elevii greci au intrat în pielea unor personaje din tragedia greacă, iar elevii români au recitat cu sensibilitate versuri din lirica eminesciană. Panorama oferită de înălțimile la care ne-am aflat era măreață, muntele de smarald se îngemăna cu marea turcoaz în care se reflecta cerul azuriu.

Seara, ne-am bucurat de compania prietenilor greci cu care am luat masa la o tavernă locală, unde am savurat mâncarea tradițională, souvlaki.

În ziua a patra, am părăsit cu tristețe, dar și cu recunoștință Akrata și am plecat spre Atena cu o parte din elevii școlii. Drumul nostru a fost mărginit  de albastrul mării, iar prima noastră oprire a fost Canalul Corint, un proiect măreț, care leagă  Marea Ionică de Marea Egee.

Ajungând în Atena ne-a uimit agitația, îmbinarea dintre modernitate și antichitate, privirea trecea rapid de la un loc fermecător la altul. Am urcat pe Acropole îmbrăcați în port popular, (era 1 Decembrie), am asistat la o lecție de istorie în aer liber, admirând armonia și frumusețea  Partenonului și a Erehteionului. Bucurându-ne de o vreme deosebită, de un cer senin, am putut admira de sus toată Atena și ne-a surprins întinderea și măreția ei. Ultima oprire a fost la Muzeul de Arheologie, unde am rămas surprinși de farmecul inegalabil al artei grecești.

Ne-am luat rămas-bun de la elevii greci, care s-au întors în Akrata și care și-au făcut un loc special în inima noastră, iar noi am plecat către hotelul Acropole Select.

După ce ne-am odihnit, am plecat spre seară să explorăm Atena. Am asistat la schimbul de gardă din fața Palatului Parlamentului și  ne-am bucurat de frumoasele decorațiuni și de bradul de Crăciun aflat în Piața Syntagma. Ne-am plimbat prin centrul Atenei, pe strada pietonală Ermou, am descoperit la pas capitala Greciei,  Grădina Națională, Catedrala Mitropolitană și ne-am încheiat ziua mâncând la o tavernă grecească, depănând amintiri pe care nu le vom uita niciodată.

În ultima zi, ne-am trezit devreme pentru a ne îndrepta către aeroportul din Atena cu ajutorul unui taxi, cu tolba plină de experiențe frumoase, dar și animați de dorul de casă. După așteptarea care ne-a pus la încercare răbdarea, am urcat la bordul avionului și am privit minunata Grecie de sus, pentru ultima oară.

A fost o experiență de neuitat! Mulțumim #Erasmus+!