Zoom als ecosistemes

Nivells d'organització de la matèria:

Continguts 

Objectius específics

Ecosistema= biòtop + biocenosi + relacions

La vida a la Terra: un procés dinàmic i interactiu 

Hem entès que la biodiversitat és la varietat d'espècies. Aquí afegim que les espècies s’han de relacionar entre si per poder sobreviure. A més, es relacionen amb el medi que els envolta, del qual depenen i modifiquen.  Ara bé, com actuen les espècies entre elles? De què depenen aquestes interaccions? 

Diferència entre biòtop i biocenosi

El conjunt dels organismes que ocupen un determinat hàbitat constitueixen la biocenosi, i el medi fisicoquímic on es troben i les condicions ambientals que el determinen és el que coneixem com a biòtop. 

Entre el biòtop i la biocenosi s’estableixen unes estretes relacions d’interdependència. Aquest complex teixit de relacions s’anomena ecosistema. Podem considerar un ecosistema com un gran organisme, un superorganisme, on cadascun dels elements que l’integra fa una determinada funció dins de la comunitat. Els ecosistemes poden ser molt diversos, tant en les seves dimensions com en les característiques que els conformen. Des d’una petita bassa fins a una selva tropical o, fins i tot, el conjunt del nostre planeta poden ser considerats com a ecosistemes. De fet i com hem avançat hi ha biodiversitat també considerant els ecosistemes. 

PER ANALITZAR UN ECOSISTEMA DETERMINAT S'HAN DE CONÈIXER TANT LES CONDICIONS DEL BIÒTOP COM LES DE LA BIOCENOSI. Quan ens fixem en la biocenosi cal fixar-se sobretot en el tipus de vegetació. Aquesta és una conseqüència de les condicions físiques que hi predominen. A més, condiciona la distribució i tipus de fauna així com la resta d'elements de la biocenosi que hi trobem. 

Nínxol ecològic

La funció de cada organisme a l’ecosistema s’anomena nínxol ecològic. Aquesta depèn de les seves característiques i les seves necessitats com a espècie, i es pot relacionar amb els seus requeriments pel que fa a la nutrició, la reproducció, l’espai on viure i créixer, etc. Per exemple, si dos depredadors s’alimenten de la mateixa presa, diem que ocupen un mateix nínxol dins l’ecosistema. 

Per tal que el sistema es mantingui estable i es pugui desenvolupar, cal que hi hagi un equilibri entre les diferents funcions o nínxols ecològics dels organismes que l’integren. En un cas com el que s’ha comentat, on dues espècies diferents competeixen per un mateix nínxol, una d’elles pot acabar imposant-se i eliminant l’altra.  

Font

Com funcionen els ecosistemes? 

En qualsevol ecosistema cal que s’estableixin fluxos de matèria i energia entre el conjunt de la biocenosi i el biòtop. Els nivells tròfics són un conjunt de categories on s’agrupen els organismes depenent de com obtenen la matèria i l’energia. 

Es situa cada organisme en els diferents nivells tròfics sabent de què s’alimenta cada organisme de l’ecosistema i, a la vegada, de quins organismes és l’aliment.

Els nivells tròfics fonamentals en qualsevol ecosistema són: 

Productors 

Voleu recordar qui són les cianobacteries?

Sabeu de memòria les fases de la fotosíntesis i com funciona a nivell químic? 

En vols saber més?  Preparació examen

Base teòrica per estudiar

Consumidors

Descomponedors

Xarxes tròfiques

Entre tots aquests elements s’estableixen relacions tròfiques (és a dir, d’alimentació) que van d’un nivell a un altre. Aquest procés s’anomena cadena tròfica. Aquestes es formen seguint un ordre, de manera que a la base sempre hi ha un productor; en el nivell següent, un consumidor primari que s’alimenta del productor; posteriorment, un consumidor secundari que s’alimenta del consumidor primari, i així successivament. I, sempre, la presència de descomponedors que reciclen el conjunt de la matèria orgànica morta.

Productivitat en els ecosistemes

La captació d’energia és el motor primari imprescindible perquè un ecosistema pugui funcionar. El Sol és la font d’energia principal per a la majoria de productors, mitjançant el procés de la fotosíntesi.  Aquesta energia química s’emmagatzema en forma de matèria orgànica fabricada pels productors L'energia química que hi ha continguda en la matèria orgànica va passant de productors a consumidors a través de les cadenes tròfiques. D’aquesta manera, matèria i energia van circulant per tot l’ecosistema, però de manera diferent.

Cicle de matèria en els ecosistemes

Cicle d'energia en els ecosistemes

La matèria té un recorregut cíclic més o menys tancat: passa de productors a consumidors, a mesura que els uns es van alimentant dels altres. Finalment, és transformada pels descomponedors, de manera que els productors la poden tornar a aprofitar i així tornar a iniciar el procés. Per tant, hi ha un procés de reciclatge que fa que la mateixa matèria vagi circulant, sota diferents formes, pels diferents nivells tròfics de l’ecosistema. Font

La matèria es troba en els éssers vius i en el medi i circula entre el biòtop i la biocenosi definint cicles biogeoquímics

L’energia, a diferència de la matèria, presenta un flux lineal unidireccional: se’n perd en el pas d’un nivell tròfic cap al següent. S’estima que en els ecosistemes amb més bon rendiment, els ecosistemes aquàtics, només el 10 % de l’energia química present en un nivell passa al nivell tròfic superior. Molta d’aquesta energia es perd en forma de calor en processos com ara la respiració i el creixement. Un càlcul senzill ens mostra que, en els ecosistemes més eficients i suposant una cadena tròfica amb quatre nivells (productors, herbívors, carnívors i supercarnívors), el darrer nivell tròfic obté només el 0,1 % de tota l’energia química que els productors han aconseguit fixar mitjançant la fotosíntesi. Font

Biomassa i producció. Estudi dels ecosistemes

Biomassa

Producció

A l’hora de treballar amb aquest concepte, cal diferenciar la producció neta (Pn) de la produció bruta (Pb). La producció neta s’obté un cop s’ha descomptat de la producció total o producció bruta la part que el mateix organisme consumeix, en processos com ara la respiració (R) d'autòtrofs i heteròtrofs!, i que, per tant, no pot ser aprofitada per un altre nivell tròfic. 

Pn= Pb - R 

Productivitat 

Font per més informació

Estudi de la producció neta d'un ecosistema: 

Els ecosistemes estables són les que al llarg del temps varien molt poc les biomasses de cadascuna de les espècies. Però això és molt teòric. 

Què passa en realitat? 

Sabem que la producció d'un nivell tròfic és el 10% de la producció del nivell anterior. Si en un bosc produeix 900kg de fulles, la producció d'insectes fitòfags serà de 90kg i la dels ocells insectívors de 9kg, sent la de falcons de 0,9kg. 

Això explica que: 

Comparació amb un ecosistema madur-ecosistema jove

Ecosistema madur 

Ecosistema jove

Piràmides ecològiques

S’anomena piràmide ecològica un tipus de representació gràfica mitjançant rectangles de cadascun dels nivells tròfics de l’ecosistema, que se situen ordenadament de baix a dalt (primer els productors, després els consumidors primaris, i així successivament). La longitud de cada rectangle és proporcional a la magnitud numèrica que representa. 

Hi ha tres categories principals de piràmides tròfiques o ecològiques:

Piràmide en nombres 

Piràmide de producció o d'energia

Piràmide en biomassa

Interpreta les diferències pel que fa a les piràmides d'un ecosistema terrestre i marí.