Història de la fotografia

La cambra fosca (S. XV-XVIII). Renaixement.  És un moment en el qual hi ha un fort interès per les representacions naturalistes. És un moment de forts canvis formals i conceptuals.

La cambra fosca fa referència a un dels dispositius que van fer possible el naixement de la fotografia. Es tracta d'una habitació fosca on la llum només passa per un forat circular en una de les seves parets. La imatge que hi ha a fora, passa a través d'aquest forat i es projecta invertida a la paret que es troba a l'altre costat. Un procés que també passa amb el nostre ull i amb la càmera fotogràfica invertida.

Encara que Aristòtil ja feia servir la càmera fosca per mirar els eclipsis (S. IV aC), es va considerar a Leonardo da Vinci (S. XV) el seu descobridor pel fet de donar-li una utilitat pràctica.

Funcionament de l'ull i la càmera fosca

Jan Vermeer and the Camera Obscura


Fotografies històriques

The Window at Le Gras, primera fotografia realitzada per Joseph Nicéphore Niépce (1826-1827)

Nicéphore Niépce  , és el primer que aconseguí una imatge permanent mitjançant la utilització de la càmera obscura. 

En 1837, Louis Jacques Mandé Daguerre, va aconseguir fotografies en planxes recobertes amb una capa sensible a la llum de iodur de plata. 

Amb el Daguerreotip, es van obtenir imatges amb molt de detall. Encara que només es podia obtenir una imatge única cada vegada. 


La possibilitat tècnica desenvolupada per William Henry Fox Talbot (1834-1841), de poder fer més d'una còpia fotogràfica, mitjançant el Col·lodió, va fer la desaparició del daguerreotip (al voltant dels anys cinquanta).

Va ser el 1839 quan Daguerre i Fox Talbot van fer públics els seus invents, que el govern francès va considerar aquest invent com d'interès nacional i  John Eilliam Herschel  va denominar  fotografies a les imatges obtingudes.  

 La primera fotografia en color és atribuïda al físic James Clerk Maxwell (1831-1879)

A finals de S.XX  Fa la seva aparició la fotografia digital seguit pels ordinadors, el retoc fotogràfic, les seves aplicacions o els drons entre d'altres.

Tendències fotogràfiques

El retrat en els inicis de la fotografia

http://www.rtve.es/alacarta/videos/uned/uned-29-04-16/3592184/

L'edició de les fotografies

Les avantguardes de la fotografia

El concepte d'avantguarda en termes artístics fa referència a un moviment d'avançament a escala artística, política i ideològica. Es tracta d'un moviment que té associat un caràcter experimental, contrari a les tradicions i que aposta per la innovació i la llibertat individual.

Les avantguardes artístiques se situen entre el 1914 i el 1939. Aquest període va suposar un canvi dràstic en la manera de pensar de les persones i de concebre l'art en pro de la llibertat creativa.

Dins el camp de la fotografia i dins d'aquest moment històric podem parlar del periodisme fotogràfic. Moltes revistes i periòdics van augmentar la seva lectura gràcies a les fotografies. Alguns dels reporters més destacats d'aquest període van ser Robert Capa, Alfred Eisenstaedt, Erich Salomon, Margaret Bourke-White, W. Eugene Smith i Henri Cartier-Bresson qui és considerat el pare del fotoperiodisme.

És clar que no tots els fotògrafs tenien la mateixa manera d'entendre el concepte de fotografia. Hi havia alguns que consideraven que aquesta havia de ser documental i, per tant, fotografiar el que realment hi havia en el món real. Hi havia altres fotògrafs que la concebien sota la mirada de les belles arts.

Algunes de les tendències que van aparèixer durant aquest període  i que van influir en el desenvolupament de la fotografia van ser:  la Fotografia Càndida (foto live), Fotografia Directa (Straight Photography), Nova Objectivitat (Neue Sachlichkeit), i el Surrealisme Fotogràfic. Dins d'aquest ventall de tendències i formes de mirar, estudiarem alguns fotògrafs representatius i farem activitats que ens apropin a la seva manera de treballar.

Fotografia directa 

La Fotografia directa va ser un moviment en el qual es buscava reivindicar la fotografia com a mitjà artístic sense preparar o intervenir el tema a representar en les imatges. Es tracta de  fotografies on en general es cuida el to, el detall, la nitidesa de les imatges i la profunditat de camp.

Es buscava fer fotografies basades en les característiques de la fotografia, en les seves singularitats tècniques sense semblar-se a altres mitjans artístics. Per tant, van intentar allunyar-se de les fotografies pictorialistes que preparaven les seves fotos com si es tractés d'escenes teatrals.


Fading AwayHenry Peach Robinson, 1858 ( Pictorialisme)

Magnolia Blossom, Imogen Cunningham, 1925 (Nueva objetivitat)

A la manera de I. Cunningham

Fotografia Surrealista

Es tracta d'un moviment liderat per A. Breton i que no busca fotografiar la realitat d'allò que els ulls poden veure, sinó que tracta de mostrar l'inconscient, l'oníric, l'irracional que hi és dins l'ésser humà. Es tracta d'un moviment amb nous plantejaments artístics i experimentals. Alguns dels seus representants són Man Ray, Brassaï, Paul Nougé o André Kertész  que van expandir el concepte de fotografia. Altres com  John Heartfield, Hannah Höch o Raoul  van fer servir la fotografia per expressar  una crítica social i política, pràctica habitual en aquest període

En aquí trobem dos tipus de surrealisme: el tècnic i el trobat.

El surrealisme tècnic:

El surrealisme trobat:

Algunes tècniques surrealistes

Duplicar o triplicar l'exposició: Consisteix a fusionar diverses imatges en una sola, mitjançant la superposició d'unes a sobre d'altres.

Fotomuntatge i collage: consisteix  en la juxtaposició d'objectes que no tenen relació entre ells o en la juxtaposició d'imatges per a crear nous  temps, espais i sensacions. Aquesta tècnica va ser molt utilitzada per artistes surrealistes com Salvador Dalí, Paul Eluard o André Breton.

Llum i ombres: Consisteix en aprofitar els recursos que ofereix el joc entre llum i ombres, que són capaces de crear un determinat  efecte en el subconscient de l'ésser humà: misteri, dramatisme, màgia, temor, etc.

Filtres: Tot allò que permet transformar la realitat conscient en una realitat inconscient és pràctic en la fotografia surrealista, per tant, l'aplicació de filtres o efectes especials també pot proporcionar efectes surrealistes i sensacions d'irrealitat.

Objecte trobat (Ready-made): Consisteix a donar una dimensió artística a un objecte comú o quotidià  que normalment no es considera artístic.  Per exemple, el WC de Duchamp que va es transforma en surrealista per l'espai que utilitza per mostrar-lo i amb el concepte artístic que hi ha en la seva conceptualització. És a dir, està descontextualitzat. 

Superposició

Distorsions

Filtres

Fotomuntatge

MESUREM QUE EN SABEM?

    Activitat

Altres tècniques contemporànies

Dessaturació selectiva

Alt contrast

VIATGEM A L'EDICIÓ FOTOGRÀFICA CONCEPTUAL

https://clubdefotografia.net/fotografia-conceptual/


https://www.paintshoppro.com/es/products/paintshop-pro/standard/?topnav=false&trial=big&sourceid=psp2021-xx-ppc_ron&x-vehicle=ppc_ron&campaignid=9770214231&adgroupid=105111163892&adid=456770398751&gclid=EAIaIQobChMIq7OV5oix8AIVxNHeCh2wDwQjEAEYASAAEgJNCfD_BwE



Feu un mínim de quatre imatges de plantes utilitzant algunes de les tècniques d'edició comentades.  En el portafoli feu una lectura de la vostra pròpia fotografia i expliqueu la tècnica desenvolupada. Lliureu-lo en el classroom i portafoli

Tutorials Pixel Editor

Aquest enllaç conté diverses formes d'editar fotografies

Altres ajudes visuals:

https://www.pinterest.es/pin/169448004702414469/?lp=true

https://www.nationalgeographic.com.es/naturaleza/las-mejores-fotografias-naturaleza-national-geographic-2017_12173/9

https://www.quo.es/naturaleza/g71213/paisajes-maravillosos/


Activitat

A

B

D