Zoom a la biodiversitat

Look closely at nature. Every species is a masterpiece, exquisitely adapted to the particular environment in which it has survived. Who are we to destroy or even dismish biodiversity? 

E.O Wilson

Enfoquem aquest concepte i descobrim altres conceptes importants

Què vol dir biodiversitat? 

La definició més acceptada de biodiversitat es va adoptar al Conveni sobre Diversitat Biològica el 1992. La biodiversitat és la variabilitat d'organismes vius de qualsevol font, inclosos, entre altres, els ecosistemes terrestres, marins, altres ecosistemes aquàtics, i els complexos ecològics dels quals formen part; comprenent la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies, i dels ecosistemes.

Diversitat genètica 

Diversitat d'espècies

Diversitat d'ecosistemes

Biodiversitat a nivell mundial

Per què la biodiversitat varia al planeta? A on trobem més biodiversitat?

La biodiversitat no és uniforme, sinó que varia molt segons la regió. Segons el prestigiós científic Edward Wilson, conegut pel seu treball sobre l'evolució biològica i la sociobiologia, hi ha tres factors determinants de la biodiversitat: l'energia, l'estabilitat i l'àrea. Com més energia hi hagi disponible per a una comunitat d'espècies, més diversitat hi haurà. Aquesta disponibilitat d'energia es maximitza a mesura que s'avança cap a l'equador. Com més estable és una regió, en termes climàtics, més espècies s'acumulen perquè tenen més temps per adaptar-se. D’altra banda, com més gran és l'àrea, major és la població i més diversa. Per exemple, Amèrica del Sud té més espècies que les Antilles.

On podem trobar els centres de biodiversitat més importants? 

En general la biodiversitat és molt gran a les zones tropicals, on podem trobar moltes espècies diferents formades per poblacions de pocs individus; i disminueix cap als pols, on hi ha menys espècies constituïdes per poblacions molt nombroses. Els boscos tropicals cobreixen menys del 7% de la terra, però tenen més de la meitat de les espècies del món.

Què són i a on es troben els "Hotspots"?

La ONG Conservation International ha identificat els 34 punts del món que en una superfície relativament petita concentren una diversitat especialment elevada d'éssers vius (el 45% de les plantes vasculars i el 35% dels vertebrats terrestres): en anglès es coneixen amb el terme de "Hotspots" 

Aquests llocs es reparteixen al voltant dels tròpics i cada vegada reben més atenció a causa de les possibilitats de protecció que suposa el seu potencial com a reserves o bancs de biodiversitat.

Font

The 34 hotspots identified by Conservation International cover 2.3 percent of the Earth's land surface, yet more than 50 percent of the world’s plant species and 42 percent of all terrestrial vertebrate species are endemic to these areas. All are threatened by human activities.

Biodiversitat a Espanya

Espanya, és el país amb la major diversitat biològica de tot el continent europeu. A què es deu que la biodiversitat al nostre país sigui tan alta?

Posem números al territori Espanyol. Què hi podem comptar?

Tenim 10.000 espècies de plantes diferents. Unes 20.000 espècies de fongs, líquens i molses i entre 8.000 i 9.000 espècies de plantes vasculars (falgueres i plantes amb flors), que representen el 80% de les existents a la Unió Europea i gairebé el 60% de les que es troben a tot el continent. D'aquest últim grup, més de 6.500 són plantes autòctones, amb uns 1.500 endemismes únics al món. 

En referència a la fauna, la Península Ibèrica es caracteritza també per tenir la major riquesa biòtica d'Europa occidental, amb un total d'entre 50.000 i 60.000 espècies animals, més del 50% de les existents a la Unió Europea. D'aquestes, 770 són vertebrades, excloent els peixos marins. A les illes Canàries habiten, a causa del seu aïllament, el 44% d'espècies animals endèmiques. A més, Espanya té una gran varietat d'hàbitats, tenint 121 tipus diferents, el que suposa el 54% del total dels existents en tota la Unió

Font

Biodiversitat a Catalunya