Tips för lärare

Här följer några tips att tänka på innan du gör övningar eller undervisar:


  1. Fundera alltid över hur övningen eller undervisningen kan uppfattas av deltagarna. Är budskapet tvetydigt eller kan det upplevas på olika sätt av olika personer?
  2. Kan alla vara med? Bjuds alla in? Hur fungerar eventuell gruppindelning? Riskerar någon att bli ”över”?
  3. Förutsätt inte att det finns ett enhetligt ”vi” i klassrummet. Prata heller aldrig om ”vi” och ”dem”. Utgå från att alla är individer med olika utgångspunkter. Och även om du tror dig veta vilka ”kategorier” klassen tillhör så är det aldrig givet. Eleverna kan ju också ha familj eller nära vänner som tillhör någon ”kategori” man diskuterar.
  4. Förutsätt alltså att de du talar om finns i rummet. Om du påstår att exempelvis ”de homosexuella också har rättigheter och bör respekteras” kan man uppfatta det som om både avsändare och mottagare av budskapet förväntas vara heterosexuella. Detta kan bidra till att den som inte är/inte känner sig som heterosexuell känner sig exkluderad.
  5. Tänk på att inte befästa normer och föreställningar i onödan. I stället för att tala om hur exempelvis killar och tjejer ”är” så kan du prata om förväntningar på killar och tjejer samt de normer som ligger bakom.
  6. Om det förkommer yttrande som kan uppfattas som kränkande av en grupp eller en individ så var noga med att markera och ifrågasätta. Att ha det ”högt i tak” är inte samma sak som att tillåta att elever kränks i klassrummet.