Læreplan

- ET GODT STED Å LÆRE -

Organisering

Ved Nidarvoll skole er lærerne organisert i lærerteam. Hver elev har sin kontaktlærer, men alle kontaktlærerne og faglærerne på trinnet har et ansvar for å utvikle best mulig undervisningspraksis. Vi ønsker å utvikle profesjonelle læringsfelleskap der lærerne jobber tett sammen, støtter hverandre når det trengs og utfordrer hverandre, både faglig og metodisk, på en positiv måte. Gjennom å skape felles forståelse og gode relasjoner så håper vi at vi skaper de gode teamene. Det innebærer at lærerne må planlegge sammen, undervise sammen, observere hverandre og lære av hverandre. Vi ønsker at lærerne skal få utnytte sin faglige kompetanse og skape gode relasjoner til alle elevene. Gjennom tydelig klasseledelse skal rammer og strukturer være tydelige og forutsigbare for elevene.

I praksis betyr dette at en elevgruppe eller et rom ikke har samme lærer hele tiden, men at lærerteamet har fordelt timer og fag seg i mellom. Det er stor forskjell på en 1.klassing og en 7.klassing. På 1.trinn vil elevene i stor grad ha samme lærer i alle timer, men de får flere å forholde seg til etterhvert som de blir større.


Tema

Vi lever i et komplekst samfunn der fag, kompetanse og ferdigheter går over i hverandre. Vi ønsker derfor å arbeide mer tverrfaglig og ikke bare med norsk i denne timen før vi går over til matematikk i neste. Skolen har utviklet en temaplan som strekker seg over hele skoleåret med 6 overordnede tema som alle trinn jobber med. Etter hvert tema så har trinnene en temasamling i festsalen der de viser fram hva de har holdt på med og lært denne perioden.

De overordnede temaene er:

  • Tema 1: Kreativt og trygt læringsmiljø - uke 34-39

  • Tema 2: Demokrati og medborgerskap - uke 42-47

  • Tema 3: Før og nå - uke 49-3

  • Tema 4: Folkehelse og livsmestring - uke 5-11

  • Tema 5: Tid og sted - uke 13-18

  • Tema 6: Bærekraftig utvikling - uke 20-25


Bolking

I de nye læreplanene har begrepet dybdelæring fått mye plass. Dybdelæring er å lære noe så godt at du forstår sammenhenger og kan bruke det du har lært i nye situasjoner. Dybdelæring er altså mer enn faglig fordypning. Det er viktig å legge til rette for dybdelæring for at barn og unge skal utvikle kompetansen de trenger i en framtid som endrer seg raskt.

For å kunne drive med dybdelæring så må vi ha tid til å gjøre det. enkelte fag har få timer hver uke og da kan det være vanskelig å gå i dybden. Å ha en naturfagtime i uka gjør at du så vidt rekker å komme i gang før du må avslutte. Neste uke må du bruke tid på å minne elevene på hva vi jobbet med i forrige uke, fordi mange har glemt det. For å løse slike utfordringer har vi, ved Nidarvoll skole, valgt å bolke fag og timer. Det innebærer at vi kan har 7 timer naturfag i uka en periode, mens i andre perioder har vi lite eller ingenting. Hvert trinn har en oversikt/regnskap over året for å sikre at plan for fag og timefordeling blir fulgt.