Studentenpolitie
In dit overzicht vind je alle praktische informatie over de studentenpolitie in Leuven en waar je rekening mee moet houden in het Leuvense studentenleven of wanneer je een evenement organiseert. Het gaat hier om zaken zoals stewarding, algemene wetgeving, verkeer en activiteiten.
Contactpunten
In een studentenstad als Leuven is een drukke bedoening met Leuvenaars en studenten. Om het openbaar leven in de stad te vergemakkelijken heeft de stad Leuven zijn eigen studenteninspecteur en medewerker. Zij dienen als brug tussen de studenten en Leuvenaars. Zij vertegenwoordigen de politie ten aanzien van haar partners en naar de pers toe, dienen als wijkagent van grote residenties (>50 personen) en voorzien in de openbare orde.
Daarnaast zijn ze een aanspreekpunt voor alle studenten op een hele reeks van onderwerpen. Dat kan gaan over het organiseren van TD's, (kot)feesten en cantussen, het GAS-regelement, de verkeerswetgeving, stewardopleidingen, het Leuvense Doopcharter, de fakbarcode, politioneel advies en vragen over studentenhuisvesting.
Je kan met hen contact opnemen via hun e-mail, pz.leuven.student@police.belgium.eu; facebook, Studentenflik Leuven; instagram, @studentenflik_leuven of via telefoon, 016 210 929 of 0489 74 74 01. Je kan ze ook meestal terugvinden op het Bureau aan de Grote Markt 8 of tijdens grote studentenevenementen.
Andere handige contacten zijn die van:
Politie Leuven, 016 210 610 of 101
Noodnummer KU Leuven, 016 32 22 22
Brandeweer en ambulance, 112
Antigiftcentrum, 070 245 245
Meldingsplicht van activiteiten
Bij elke evenement dat je vereniging organiseert komt daar meldingsplicht bij kijken, dit is van toepassing op zowel activiteiten op openbaar terrein als op privéterrein. Je moet dit minsten 14 dagen op voorhand zien te melden via de activiteitenkalender. Daarbij heb je toestemming van de eigenaar nodig om activiteiten op privéterrein te laten doorgaan. Bij evenementen die plaatsvinden en/of een invloed hebben op openbaar terrein ga je een speciale aanvraag moeten doen bij de stad Leuven en ga je de aanvraag vroeger moeten doorsturen met een aantal extra gegevens. Alle verdere informatie over evenementen organiseren vind je terug onder Locaties.
Hieronder een overzicht van enkele evenementen die je organisatie kan organiseren en verwante informatie:
Reclame voor evenementen
Reclame voor evenementen kunnen verschillende vormen aannemen. Voor een flyeractie of het gebruik van een radiowagen moet je een aanvraag doen via de Stad Leuven. Dit valt onder publicitaire acties en daaronder vind je de nodige vereisten.
Daarnaast kan je ervoor kiezen om te adverteren via sociale media. Dit is toegestaan met uitzondering van privé-evenementen.
Tot slot kan je ervoor kiezen om affiches en posters op de plakborden in en rond Leuven te plakken. Alle informatie over het plakregelement van Leuven en de locaties van de plakborden vindt je terug in het plakregelement.
Doop- en verwelkomingsactiviteiten
Net zoals bij andere evenementen geldt voor studentendopen de meldingsplicht. Hiervoor is er een aanvraagprocedure die voor 1 september in de activiteitenkalender moet gemeld worden als het gaat om dopen die in oktober of november plaatsvinden. Er moet ook evenzeer rekening gehouden worden met de lokalenreservering. Voor een doop moet een draaiboek opgesteld worden dat voor 15 september toegevoegd moet worden en dat moet men bespreken met de politie. Een template voor het draaiboek vind je onder Templates.
Voor dopen in februari en maart geldt dezelfde procedure, maar de melding moet minstens 4 weken op voorhand gebeuren en het draaiboek minstens 2 weken op voorhand.
Verder moet een doop het Leuvense doopcharter naleven, hiervoor worden ook infosessies georganiseerd om een breed overzicht te geven van wat wel en wat niet mag bij het organiseren van een doop.
Cantussen
Bij het organiseren van een cantus moet de aanvraag minstens 2 weken op voorhand gebeuren in de activiteitenkalender. Dit kan in een omsloten ruimte met de toestemming van de eigenaar of in open lucht. Indien het in open lucht is moet er echter melding gemaakt worden bij de Stad Leuven en via de lokalenreservatie van de KU Leuven. Een openluchtcantus mag daarbij maximaal tot 22h duren.
Bij een cantus moeten er altijd nuchtere stewards zijn tijdens het tempus en na de afloop van de cantus. Daarnaast moet er altijd een non-alcoholisch alternatief/drank voorzien worden tijdens een cantus.
Tot slot moet er rekening gehouden worden dat de cantor nuchter genoeg is om de controle te behouden, deelnemers op tijd bier-impotent verklaard worden, er geen geluidsoverlast is tijdens het tempus en na de afloop en dat er de nodige begeleiding, 2 personen, naar kot is indien nodig.
Kiesweek
Het gebeurt al wel eens dat er bij een kiesweek openbaar domein voor een activiteit of eetverkoop ingenomen moet worden. Hier geld wederom de meldingsplicht via de activiteitenkalender en de aanvraag gebeurt hier weer bij Stad Leuven en de KU Leuven lokalenreservatie. Dit gebeurd samen voor alle kies- en lolploegen.
Bij eetstandjes zijn er ook enkele voorwaaden bij de dienst Veligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van de KU Leuven. Dit zijn:
Voedsel bewaren in een koelkast.
Ontdooid voedsel niet opnieuw invriezen.
Onverpakt voedsel afschermen van het publiek.
De gasfles buiten de tent zetten.
De geldigheidsdatum van de gasslang is niet overschreden.
1 brandblusser per kookplaat.
1 branddeken per friteuse.
Voorzien van minimum 4 meter doorgang voor hulpdiensten.
Fakbars
Fakbars zijn een klassieke plaats waar studenten afspreken en om plezier te maken. Hier gelden een reeks aan afspraken met onder meer stad Leuven en politie. Het gaat om zaken zoals muziekbegrenzing, buurtoverleg, een klachtentelefoon, stewardwerking en engagement met politie stad Leuven en de onderwijsinstellingen.
De erkende Leuven fakbars zijn:
Doc's Bar
Dulci
Letteren
Recup
HDR
Politika Kaffee
Gnorgl
Elixir
Sportzak
Feesten overdag
Er is een verbod op feestjes van het type dagdisco door vechtpartijen, de verstoring van de openbare orde en openbaar dronkenschap. Feesten zijn dus niet toegestaan voor 20h omdat ze ook tot imagoschade leiden voor de Leuvense studenten.
Voor feestjes overdag is er maar één regeling en dat is een privéfeest. Hieraan zijn wel een reeks aan voorwaarden aan verbonden, deze zijn:
Een bestuurlijk verhoor bij de studentenpolitie om afspraken op papier te zetten. Dit gebeurd in het politiekantoor aan de Grote Markt.
De meldingsplicht geldt en moet minstens twee weken op voorhand aangegeven worden via de evenementenkalender.
Een verplichte aanwezigheidslijst die voor de aanvang van het evenement doorgemaild moet worden naar de politie. Het aantal aanwezigen mag de capaciteit van de zaak niet overschrijden.
Er mag geen reclame voor het evenement gemaakt worden, niet via sociale media of andere publieke kanalen.
Geen buitensporige poromties op alcohol en voorzien van alcoholvrije alternatieven.
Nuchtere toezichthouders en maatregelen tegen overlast.
Kotfeesten
Kotfeesten worden sterk afgeraden vanwege grote overlast voor de buurt en studenten en kan in zulke gevallen aanleiding geven tot GAS-boetes tot €350. Er wordt aangeraden om alternatieven op te zoeken zoals het huren van een zaal of afspreken op café.
Indien je toch mensen uitnodigt op kot zijn er enkele maatregelen:
Ramen en duren gesloten houden om het geluid te dempen.
Niet meer mensen dan stoelen.
Muziek niet luider zetten en oppassen met geluidsoverlast na 22h.
Buren op de hoogte brengen en contactgegevens voorzien.
Feest stilleggen bij de eerste klacht van buren.
Voorzie een nuchtere toezichthouder.
Geen mensen buiten of op het terras.
Stilte tijdens het vertrek naar het centrum.
Overlast
Er zijn verschillende vormen van overlast, die kunnen gaan van geluidsoverlast (muziek, geroep, lawaai), vervuiling (wildplassen, braken, afval), verkeershinder (samenscholing, hinderlijke gestalde fietsen) en openbaar dronkenschap.
De oorzaken hiervan zijn divers zoals indrinken, volle afvalcontainers, kotfeesten, prijsverschillen tussen horeca en supermarkten, etc.
Hierrond worden daarom ook maatregelen rond getroffen. De studentenpolitie dient als een punt van aanspreekbaarheid en opvolging en vertegenwoordiging in themaraden. Anderzijds is er de stewardwerking ...
Stewardwerking
De stewards in het Leuvense dienen om de rust en orde bij evenementen en fakbars te bewaren. Om dit te doen hebben ze een reeks aan taken waaronder aanmanen tot stilte, zorgen dat er geen drank mee naar buiten wordt genomen, het verkeer vrijhouden, ingrijpen bij onrust en politie en buurtbewoners te woord staan.
Een steward wordt je natuurlijk niet van de ene op de andere dag, hiervoor zijn er stewardcoaches en een aparte opleiding voorzien. Je houd hiervoor het best de communicatie met LOKO in de gaten en onze website.
GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties)
GAS-boetes zijn sancties opgelegd door de stad als gevolg van een inbreuk/ inbreuken op het politiereglement. Deze boetes kunnen oplopen tot €350.
De meest voorkomende inbreuken op het politiereglement in Leuven zijn:
Het drinken van alcohol tussen middernacht en 8 uur buiten de terrassen.
Wildplassen, braken en spuwen op openbaar domein, in portalen van winkels, woningen, in voortuinen of in brievenbussen.
Nachtlawaai, breder genomen ieder onnoodzakelijk gerucht of rumoer bij dag of nacht.
Nuttige wetgeving
Openbaar dronkenschap
Bij openbaar dronkenschap vorm je een gevaar voor jezelf en anderen in het openbaar. De gevolgen hiervan zijn, afhankelijk van of je door politie of ambulance wordt meegenomen, bestuurlijke vrijheidsberoving, een opsluiting van 2 tot 12 uren opsluiting ter ontnuchtering, een proces-verbaal, het leegpompen van de maag, ontnuchtering en/of de ziekenhuisrekening.
Alcoholwetgeving
Alcohol mag niet verkocht worden aan jongeren onder de 16 jaar en sterke dranken niet aan jongeren onder de 18 jaar.
Indien er twijfel is over de leeftijd is vraag je best "Bewijs me dat ik je dit mag geven" omdat dit een legale vraag is. Verder is het verboden om mensen zat te voeren en alcohol te schenken aan kennelijk dronken personen.
Schuldig verzuim
Je doet aan schuldig verzuim wanneer je een persoon in nood geen hulp biedt zonder ernstig gevaar voor jezelf. Als je iemand buiten bewustzijn ziet door dronkenschap of een persoon die aangevallen is bijvoorbeeld dan ben je verplicht om die persoon te helpen.
Drugswetgeving
Elke vorm van bezit, gebruik, vervoer, teelt, fabricage of verkoop van drugs is verboden. Drugs zullen altijd in beslag worden genomen en hiervoor zal een proces-verbaal worden opgesteld. Daarnaast duiden we op het gevaar van drugs in het verkeer vanwege het feit dat drugs lang inhet bloed blijft. Inbreuken hierop leiden tot een proces-verbaal, het intrekken van het rijbewijs en tot hoge boetes.
Kansspelen
Ongereguleerde pokerspelen, gokken, weddenschappen en andere kansspelen zijn verboden. Bij kanspelen wordt er altijd toezicht gehouden door de kansspelcommissie.
Je kan kijken voor alternatieven zoals het gebruik van drankbonnen als alternatief die enkel die avond bruikbaar zijn en niet inwisselbaar voor geld. Er mag geen mogelijkheid zijn om met winst naar huis te gaan.
Racisme- en discriminatiewetgeving
Het is verboden personen te weigeren op basis van huidskleur, origine, leeftijd, gender, lichaamsbouw, beperkingen geaardheid enzovoort. Discriminatie toegestaan in het geval van objectieve rechtvaardiging zoals het weigeren omdat iemand diens studentenkaart niet bij heeft of op basis van agressief gedrag.
Landlopers en inslapers
Landlopers en inslapers vormen een aanhoudend probleem bij koten en residenties zoals diefstal, onveiligheid, hygiëne en zijn vaak onder invloed van drugs of alcohol en agressief.
Je kan best fysiek contact vermijden vanwege gevaar voor ziektes, onvoorspelbaarheid en agressie. Je kan best niemand binnenlaten die je niet kent. Indien toch iemand binnengeraakt moet je bellen met bewaking of politie.
Verkeer
Fietsdiefstal
De beste manieren om fietsdiefstal tegen te gaan is door er in de eerste instantie voor te zorgen dat het niet kan gebeuren. Dat kan je doen door je fiets te bevestigen aan een vast voorwerp, een stevig slot te gebruiken, je fiets te laten graveren en door er een foto van te nemen.
Indien het toch mocht zijn dat je fiets gestolen wordt dan kan je altijd online aangifte doen. Het kan ook zijn dat je fiets werd verwijderd door de stadsdienst en dan kun je die mogelijks terugvinden via Verlorenofgevonden, dat geldt ook voor verloren voorwerpen.
Fietsen stallen
In Leuven zijn er op verschillende plaatsen fietsstallingen voorzien. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om je fiets op de stoep te zetten. Houd er welk rekening mee dat er in dat er nog anderhalve meter vrij blijft op het voetpad voor voetgangers, rolstoelen en kinderwagens.
Fietsen mag je niet parkeren op het Martelarenplein, het Rector de Somerplein en de Grote Markt. Indien je fiets fout is gestald loop je het risico dat je fiets wordt verwijderd en dat je een GAS-boete moet betalen.
Meest voorkomende verkeersinbreuken bij studenten
De fiets is zowat het handigste transportmiddel in Leuven omdat je overal makkelijk en snel geraakt. Houd wel nog altijd rekening met de verkeersregels en vermijd een boete.
Voorzie een wit of geel fietslicht vooraan en een rood licht achteraan. De lichten moeten minstens op 200 meter afstand zichtbaar zijn. De lichten mogen flikkeren en op het lichaam gedragen worden.
Houd steeds rekening met voetgangerszones in Leuven.
Voorrang
Er zijn verschillende eenrichtingsstraten in Leuven die al dan niet met de fiets betreden mogen worden. Let hiervoor telkens op het onderbord dat al dan niet de uitzondering maakt voor fietsers. Enkele voorbeelden van zulke straten zijn de Tiensestraat, de Blijde-Inkomstraat en de Vaartstraat.
Het gebruik van een GSM op de fiets is ten alle tijden verboden, ook voor GPS gebruik. Je moet dus eerst afstappen vooraleer je je GSM mag gebruiken.