G613. Statlig utredning om avkriminalisering och legalisering av cannabis


Avslag

Liberala Studenter yrkar för: Bifall!

Motionen i sin helhet:

Sveriges hållning till cannabis står ut i ett nordiskt, europeiskt och globalt perspektiv. Det är hög tid att rådande lagstiftning och politik inom det här området utvärderas med hjälp av grundliga fakta. En utvärdering skulle vara möjlig med hjälp av en statlig utredning som tittar på samtliga aspekter av den förda politiken. Samhällskostnader, hälsoaspekter och individens frihet bör vara självklara delar av utvärderingen.


Den illegala cannabisförsäljningen göder organiserad brottslighet i vårt land. Med pengar som härstammar från försäljningen av cannabis lockar gängkriminaliteten ungdomar på glid. Legalisering av cannabis minskar de ekonomiska möjligheterna för gängen att locka till sig ungdomar och minskar även rättsväsendets utgifter för brottsbekämpning av cannabisbruk. Medel som i stället kan användas för vårdinsatser till personer med missbruksproblematik. Enligt en rapport uppgår samhällskostnaderna för en gängkriminell till mer än 14 miljoner kronor under en tioårsperiod. Efter 15 år är kostnaderna uppe i nära 24 miljoner kronor för en gängkriminell. Rent samhällsekonomiskt är kostnaderna enorma. Med en legalisering av cannabis och full statlig kontroll av produkten, från frö till användning, så tillkommer dessutom en inkomstkälla som kan användas till missbruksbehandling och drogförebyggande arbete.


I många länder är medicinskt bruk av marijuana tillåtet. Marijuana har visat en positiv effekt på reumatism och smärta. Värdet av de positiva aspekterna för individen bör sannolikt vida överstiga de negativa samhällseffekterna av att tillåta medicinsk marijuana.


Bruket av cannabis ökar i Sverige, vilket tyder på att den nollvision som för närvarande följs inte fungerar. I stället för att brukare går till en langare som troligen har minimalt fokus på säkerhet och kvalitetskontroll så skulle en statligt kontrollerad försäljning innebära ordentliga kvalitetskontroller och minska brukarens exponering för kriminella miljöer och tyngre droger.


Individens rätt att använda vissa droger, som till exempel alkohol och tobak, finns sedan länge i Sverige. Från ett folkhälsoperspektiv framstår det som inkonsekvent att tillåta alkohol och tobak när man samtidigt förbjuder marijuana.


Enligt en studie i The Lancet är alkohol väsentligt mycket värre både när det gäller skada på brukaren och skada för andra/omgivningen. Även tobak är värre än marijuana för både brukaren och andra/omgivningen. Det finns självklart negativa effekter från cannabisbruk framförallt i ung ålder. Sådana ska självklart vägas in när politiken bestäms, men precis som de positiva effekterna så måste de negativa baseras på fakta och inte på en ingrodd social avsky som är faktaresistent. Vi vill därför att staten utreder avkriminalisering och legalisering av cannabis med syfte att ge ett fullständigt faktabaserat underlag på vilken den framtida politiken inom detta område kan beslutas.


Yrkande

  • Förslag till landsmötesbeslut: 1. att Liberalerna ska verka för att få till en statlig utredning som utreder avkriminalisering och legalisering av cannabis med syfte att ge ett fullständigt faktabaserat underlag på vilken den framtida politiken inom detta område kan beslutas


Svar:

Partistyrelsens hållning är att narkotikapolitiken fortsatt ska vara restriktiv: försäljning och bruk av narkotika ska fortfarande vara kriminellt, inte minst eftersom övertygande faktaunderlag inte visar att en annan lagstiftning bättre minimerar lidande och död. Inom ramen för en restriktiv narkotikapolitik har Liberalerna i riksdagen drivit att den nuvarande narkotikapolitiken ska utvärderas. Vi har gjort det för att narkotikapolitiken ska utgå från en skadereduceringsprincip med nolltolerans för narkotikarelaterat lidande och död. Det är en vision som har sin utgångpunkt i en syn på narkotika som i kombination med missbruk och beroende leder till ofrihet, och därmed är oförenligt med liberalismen. En invändning mot detta argument är att den som klarar av att bruka utan att falla in i missbruk får svårare att bruka om narkotikapolitiken är restriktiv. Också det kan stämma, men Liberalernas hållning är att i valet mellan frihet för de som lyckas använda narkotika och den som får sin frihet inskränkt på grund av en beroendesjukdom måste samhället ställa sig på den beroendesjukes sida. Därför ska vår nolltolerans för narkotikarelaterat lidande och död bestå. Liberalerna ska samtidigt driva en evidensbaserad politik. Därför vill partistyrelsen att Liberalerna fortsatt ska stå bakom att vi ska utreda vilka regler, medel och metoder som, inom ramen för en restriktiv narkotikapolitik, mest effektivt bidrar till att minska narkotikarelaterat lidande och dödlighet och därefter verka för att sådana regler, medel och metoder genomförs i Sverige. Bland frågor som bör beröras finns exempelvis vilka förebyggande åtgärder, behandlings- och påföljdsformer som minimerar de skador som narkotikan orsakar.