Feedback och utveckling genom AI

Med bakgrund i de undersökningar som IKT-pedagogerna gjort av elevernas erfarenheter, bruk och frågor om användandet av AI rekommenderar vi att läraren aktivt lär eleverna att använda AI i skrivandet av övningar och arbeten inför examination. Detta är mer effektivt än att läraren ska använda AI för att skapa feedback för varje elev. Tanken är att eleverna ska kunna få snabb feedback och utveckla sina kunskaper med AI som stöd, samt utveckla sin kompetens inom samarbete med AI som verktyg. Detta är av särskild vikt för att eleverna själva ska kunna förberedas för den framtid som de kommer att möta i sina yrkesliv och i samhället. För att detta ska kunna genomföras krävs två olika komponenter: 

1. En LLM (large language model ex.Bing) som inte kräver att man skapar ett konto utan fungerar som en självständig webbsida. LLMn behöver även kunna ansluta till internet, redovisa sina källor och hjälpa eleverna på svenska. En sådan LLM som uppfyller kraven är Perplexity AI


Vi rekommenderar därför exempelvis den för användning med eleverna. Perplexity kräver ingen inloggning och kan söka på internet efter källor och information vilket reducerar risken för felsägningar/påhittad fakta vilket plågar slutna modeller såsom ChatGPT. Vi vill dock lägga till att om LLMn uppfyller dessa krav spelar vilken chatbot man använder inte så stor roll. I framtiden kan möjligtvis Google Bard komma att fylla denna lucka. 


2. Den andra komponenten handlar om att ge eleverna verktygen för att kunna samarbeta med språkmodellen. Inom fackspråk kallas denna metod för att ställa “rätt frågor” till språkmodellen för “Prompt hacking”. Det är en färdighet som tar tid att utveckla och vi rekommenderar därför att man låter eleverna använda ett bibliotek av “prompts” eller på svenska “frågor” som kan underlätta interaktionen mellan språkmodellen och eleven. 


Här är ett antal förslag på sådana “prompts” som tagits fram och genomarbetas av Perplexity. Vi rekommenderar lärare att skapa fler sådana här instruktioner tillsammans med eleverna och språkmodellen och sparar dem i ett bibliotek som eleverna lätt har tillgång till, exempelvis i ett delat dokument. 


Genom att skapa instruktioner tillsammans med eleverna och spara dem i ett lättillgängligt bibliotek kan eleverna dra nytta av språkmodellens resurser samtidigt som de utvecklar sina egna förmågor i ämnet. Det delade dokumentet ger eleverna möjlighet att enkelt komma åt och använda instruktionerna vid behov. Detta tillvägagångssätt främjar samarbete, kreativitet och lärande.



Här är ett antal prompts som eleverna kan använda för att be om hjälp med ett arbete:


Kontaktuppgifter: Carl Olsson, Katarina Björk, Börje Åsenius