AI som stöd för språkutveckling på SFI

AI som stöd för språkutveckling på SFI


I februari 2023 lanserade Snapchat My AI. Det är en chatbot som kör den senaste versionen av OpenAI GPT. Boten kan föreslå födelsedagspresenter, lägga upp träningsprogram, ge dig middagsrecept med mera. 

Kan den också användas för att utveckla svenskan för andraspråkstalare? 


Jag kan be “My AI” att ge mig glosor som jag vill lära mig. Den översätter snabbt orden till mitt modersmål och kan även ge mig tips på hur jag ska göra för att lära mig orden. Den översätter tipsen till mitt modersmål när jag ber den. 


Som andra verktyg med AI-generering är My AI ett trubbigt verktyg som heller inte alltid ger korrekt information. Än så länge är det här inget jag tipsar mina elever om då jag inte ser någon tydlig inlärningsvinst än så länge. 


För några år sedan startade ett projekt i Helsingborg som kallas “Emely som SFI-assistent”. Det är ett program som genom AI ska utveckla elevernas möjligheter till att använda svenskan. De kan välja situation och språknivå och sedan till exempel ha ett samtal med Emely “över en fika” eller träna på en jobbintervju.


Här är en artikel från SVT.se om projektet (2021). I artikeln lyfts inlärningsvinsten fram att både lärare och elever säger att det saknas tillfällen för elever att praktisera sin svenska. Här är ett verktyg som alltid är tillgängligt och där du inte behöver känna någon nervositet att göra fel.


Jag har provat Emely med några elever och vi upptäckte problematik som finns och som gör att man i undervisningssituationer förmodligen, som tekniken fungerar nu, väljer bort AI-verktyg som det här. Emely är inte gratis utan betalas via licens. 


Jag är dock med som “försöks-lärare” till Emely och har fått ge feedback till dem som utvecklar produkten. I januari ska jag få prova på en ny, förbättrad version och sedan ge feed back på den. 

Jag misstänker att utvecklingen av sådana här chatbotar kommer gå ganska snabbt. Kan det framöver vara något för att påskynda den muntliga delen av SFI-elevers språkutveckling? 


Frågeställningar och tankar innan man tar in chatbotar i undervisningen:

GDPR (personlig information m.m.)

Hur korrekt är chatboten språkligt, med information m.m?

Vem ser till att eleven ligger på rätt utvecklingsnivå och inte “bara” övar det de redan behärskar? 

Vad säger vetenskapen och den beprövade erfarenheten? Var med i debatter, läs forskning, prova själv och utvärdera.

Kontaktuppgift: Marie Carnesten Sandström