Kielten äännekartat - tutustu kielten äänteisiin

Tähän osioon on koottu näytteitä eri kielten äännekartoista kielten vertailun tueksi. Samalla opit hahmottamaan järjestelmien eroja ja yhteneväisyyksiä myös kielenoppimisen näkökulmasta.

Sekä uuden kielen äänteiden erottaminen toisistaan että niiden tuottaminen vaatii opettelua. Uuden kielen oppimisessa yksi ensimmäisiä asioita on oppia hahmottamaan, mitkä kielen piirteet ovat puheen ymmärtämisen ja ymmärrettävyyden kannalta merkityksellisiä. Vaikka kieltä ei opita äänne kerrallaan vaan eri tilanteissa tarpeellisten ilmaisutapojen kautta, voi sopivassa oppimisvaiheessa olla hyödyllistä tutustua tietoisesti kielen rakennepiirteisiinkin, esimerkiksi juuri äänteisiin: Mitkä äänteet erottavat kielessä merkityksiä? Onko käytössä esimerkiksi sekä a-mainen että ä-mäinen väljä vokaali vai vain yksi väljä vokaali, joka voi ääntyä sekä takaisena että etisenä?

Suomen kielen äännerakenteesta ovat oppimisen ja opettamisen näkökulmasta aikaisemmin kirjoittaneet esimerkiksi Eija Aho, Aino Huhtaniemi ja Mari Nikonen kirjassaan Fonetiikkaa suomen kielen oppijoille (2016). Samaan kirjaan on koottu Suomessa puhuttujen vähemmistökielten foneemikarttoja, joita on tekijöiden luvalla käytetty myös tämän verkkomateriaalin äännekarttojen pohjana.

Samankin kielen äännekartoissa voi olla vaihtelua eri lähteiden välillä. Vaihtelu voi johtua esimerkiksi kuvauksen pohjaksi valitusta murteesta. Aina ei myöskään ole selvää, milloin kaksi äännettä katsotaan saman äänteen varieteeteiksi, milloin taas erillisiksi äänteiksi (foneemeiksi). Tämän verkkomateriaalin äännekarttojen tulkinnat esimerkiksi ovat pitkälti samat kuin Tunne kieli -kirjan lähteissä esitetyt kuvaukset – mutta eivät täysin yhtenevät.