Suomen kielen esittelyn kirjoitusohje ja -runko

Suomen kielen esittelytekstit on kirjoitettu yhteisen kirjoitusohjeen avulla. Lisäksi kirjoittamisen tukena on ollut suomenkielinen esittelyrunko, joka löytyy sivun lopusta. Ohjeeseen ja esittelyrunkoon tutustuminen auttaa esimerkiksi opettajaa, joka käyttää oppilaidensa/opiskelijoidensa kanssa itselleen vieraalla kielellä kirjoitettuja suomen kielen esittelytekstejä. Ohjeita voi vapaasti soveltaa myös muiden kielten esittelyssä - esimerkiksi osana oman opetusryhmän kielikirjon näkyväksi tekemistä.

Ohjeet suomen kielen esittelytekstin kirjoittamiseen

Esittelyrungon teksti käännetään suomesta omalle kielelle. Kunkin kielen suhde suomen kieleen on kuitenkin erilainen, joten eri kielillä kirjoitettujen esittelyiden ei tarvitse olla täsmälleen samanlaiset: runkoa saa ja pitää tarvittaessa muokata juuri omalle kielellesi sopivaksi. Voit esimerkiksi

    • tehdä sisältöihin pieniä lisäyksiä tai poistoja,

    • selittää jonkin asian itse keksimälläsi tavalla tai

    • havainnollistaa jotakin asiaa omalla esimerkillä.

Älä kuitenkaan jätä minkään alaluvun asioita kokonaan käsittelemättä.

  • Terminologia (esim. aikamuotojen ja liitteessä olevien sijamuotojen nimet): Voit jättää suomenkielisen termin näkyviin omakielisen selityksen yhteyteen. Silloin lukija löytää asiasta helposti lisätietoa.

Pyri kirjoittamaan suomen kielen esittely sellaisen lukijan näkökulmasta, joka ei tiedä asiasta vielä mitään: Lukija ei ehkä tunne suomen kieltä vielä ollenkaan mutta on kiinnostunut siitä ja kenties itsekin aloittamassa sen opiskelun. Lukija voi olla myös esimerkiksi monikielisen perheen vanhempi, joka haluaa ymmärtää ja auttaa lastensa kieltenoppimista, tai oman kielen opettaja, joka etsii oppaasta tukea kielten vertailuun.

  • Yritä löytää esittelytapa, joka auttaa juuri oman kielesi puhujia ymmärtämään suomen kielen tärkeimpiä piirteitä sekä kielten välisiä eroja ja yhteneväisyyksiä.

  • Valitse kielimuoto niin, että mahdollisimman moni lukija ymmärtää tekstin.

Olemme onnistuneet tehtävässämme, jos pystymme kirjoittamaan tärkeistä asioista niin, että lukija jaksaa lukea koko tekstin ja ymmärtää, mitä luki. Siksi teksti ei voi sisältää kovin yksityiskohtaista suomen kielen rakenteen tai sanaston esittelyä eikä sisältää vaikeita termejä. Koska tavoitteena on helppolukuisuus, asioita pitää rohkeasti yksinkertaistaa. Tarkempaa tietoa innostunut lukija löytää sitten myöhemmin muualta.


Suomen kielen esittelyrunko

Voit avata tekstin uuteen ikkunaan tai lukea tässä.

Suomen kielen esittelyrunko