Tunne kieli

MATKA MAAILMAN KIELIIN JA KIELITIETOISUUTEEN -VERKKOMATERIAALI

Tervetuloa tutustumaan Tunne kieli -kirjan verkkomateriaaliin!

Tämän sivun materiaali on satoa Vertailusta voimaa -hankkeesta, joka on Koneen Säätiön #rohkeatekijä (2016–2017).

Verkkomateriaalin kielivalikoima on sama kuin siihen liittyvässä kirjassa Tunne kieli – matka maailman kieliin ja kielitietoisuuteen (Finn Lectura 2018), jossa muun muassa esitellään Suomen uusia vähemmistökieliä, tutustutaan maailman kielten luokitteluperiaatteisiin sekä kirjoitusjärjestelmiin ja annetaan vinkkejä kielitietoisen pedagogiikan toteuttamiseen monikielisyyden tukemisen näkökulmasta.

Mukana on suomen kielen lisäksi 13 muuta kieltä: arabia, bengali, kurdi (sorani), kiina (mandariini), persia (farsi), romania, somali, tagalog, thai, turkki, venäjä, vietnam ja viro. Toivomme, että materiaali toimii siltana myös muihin vähemmistökieliin tutustumiseen ja auttaa hahmottamaan suomen kieltä toisen kielen oppijan näkökulmasta. Materiaaleihin voi tutustua ja kieliin viritteleviä tehtäviä tehdä joko yksin tai yhdessä koulussa esimerkiksi opettajan tai kieltä jo osaavan oppilaan johdolla.

Verkkomateriaaliin kuuluu kolme ennen julkaisematonta osiota:

Lisäksi julkaisemme uudelleen 14 kielellä Tunne kieli -kirjan monikielisyyttä käsittelevät sivut, joita voi vapaasti tallentaa ja tulostaa esimerkiksi opetuksen tueksi.

Tekijät

Esittelytekstien kirjoittajia ovat Maria Pakkala (arabia), Nasrin Jahan Jinia (bengali), Gao Sixin (mandariinikiina), Samran Khezri (kurdi, sorani), Mohsen Zakeri (persia), Raluca Cenan-Niemi (romania), Liban Ali Hersi (somali), Riitta Vartti ja Margarita Sakilayan-Latvala (tagalog), Bongkot Al-Tayawi (thai), Hatice Kütük (turkki), Larisa Leisiö (venäjä), Bui Viet Hoa ja Vo Xuan Que (vietnam), Diana Maisla ja Maija Sirola-Belliard (viro). Ohjeen ja suomenkielisen esittelytekstin ovat kirjoittaneet Sirkku Latomaa ja Mari Honko.

Äännekarttojen sisällöt ovat kieliesittelyjen kirjoittajien tekemiä. Grafiikka on Aino Huhtaniemen. Äännekarttojen laatimisessa on noudatettu pääpiirteittäin kansainvälisen fonetiikkayhdistyksen eli IPAn periaatteita ja foneemimerkit on lainattu IPA-kartastosta.

Materiaalissa äänensä kielille antavat Maria Pakkala (arabia), Nasrin Jahan Jinia (bengali), Samran Khezri (kurdi, sorani), Gao Sixin (mandariinikiina), Maryam Imanieh (persia), Raluca Cenan-Niemi (romania), Liban Ali Hersi (somali), Margarita Sakilayan-Latvala (tagalog), Bongkot Al-Tayawi (thai), Hatice Kütük (turkki), Miila ja Reima Leisiö (venäjä), Bui Viet Hoa (vietnam) ja Diana Maisla (viro). Ilmaukset on äänitetty myös suomeksi (Ruben ja Rene Honko). Äänitiedostojen käsittelyssä materiaalin tekijöitä on avustanut Artur Kazmertsuk.

Verkkosivut on tehnyt Laura-Maija Suur-Askola. Materiaalin ovat toimittaneet Mari Honko, Laura-Maija Suur-Askola ja Sanna Mustonen.

Alta löydät maistiaisia materiaalimme kielten ääninäytteistä.

Lisää sanastoa ja fraaseja voit kuunnella Äänimateriaali-välilehdellä.
Tänään on hyvä päivä kurkistaa kieleen!

suomi:
Tänään on hyvä päivä!

18 Tänään on hyvä päivä.wav

arabia:
هذا اليوم سيكون
يوما لطيفا

Tänään on hyvä päivä_MP.mp3

bengali:
আজকে একটি
সুন্দর দিন

Tänään on hyvä päivä.mp3

kiina:
今天是个好日子
jīntiān shì gè hǎo rìzi

Tänään on hyvä päivä.mp3

kurdi:
ئەمڕۆ ڕۆژێکی
خۆشە!
Emr’o r’ojêkî xoşe

Tänään on hyvä päivä.mp3

persia:
امروز روز خوبی
است.

Tänään on hyvä päivä.mp3

romania
Azi e o zi minunată.

Tänään on hyvä päivä.mp3

somali:
Maanta waa maalin wanaagsan’

Tänään on hyvä päivä.mp3

tagalog

Tänään on hyvä päivä 3.wav

thai:
วันนี้วันดี

Tänään on hyvä päivä_UUSI.wav

turkki:
Bugün çok güzel bir gün!

Tänään on hyvä päivä.mp3

venäjä:
Сегодня хороший день
Segódnja horóšij den’

Tänään on hyvä päivä.mp3

vietnam:
Hôm nay là ngày tốt

Tänään on hyvä päivä.mp3

viro:
Täna on hea paev!

tänään on hyvä päivä_B.WAV