IBEC: la qualitat de la son

ENTITAT IBEC:

L'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) és un centre de recerca que abasta gran part dels àmbits de bioenginyeria. Es divideix en sis programes de recerca diferents: biotecnologia cel·lular; biomecànica i biofísica cel·lular; nano-biotecnologia; biomaterials, implants i enginyeria de teixits; senyals i instrumentació mèdica; i robòtica i imatges biomèdiques.

EL REPTE:

El repte que ens proposa l'institut de Bioenginyeria de Catalunya és estudiar una variable que afecta la qualitat del son. Això ho farem a través d'un procés bastant estructurat. Primer, individualment farem una recerca de les variables que afecten el son, i després ho posarem en comú i tota la classe en posarem d'acord en for una sola variable. A partir d'aquesta variable elaborarem un objectiu i una hipòtesi. Per tant, fins aquí tota la classe tindrem el mateix. A continuació, el que farem serà planificar els passos a seguir posteriorment. La presa de dades també la farem de manera individual, amb una aplicació mòbil que ens donen des de l'IBEC, on ha sigut desenvolupada pels seus investigadors i les investigadores.. després farem l'anàlisi de les dades en grups de tres o quatre. Les analitzarem mitjançant la comparació de les dades de tots els membres del grup, crearem gràfics i estadístiques. Finalment en traurem conclusions, cadascú les seves, i com a producte final en grups farem un pòster científic i un vídeo.

Alumna Ainhoa Verdugo Siepel de 4rt d'ESO.

QÜESTIONARI DE L'IBEC:

Els membres de l'entitat de l'IBEC que ens ajuden en aquest projecte ens han enviat un qüestionari de 33 preguntes que volen que omplim cada un de nosaltres. En elles ens pregunten sobretot, sobre els nostres coneixements globals de la ciència, bioenginyeria, científiques/científics famosos... També sobre les nostres preferències educatives (matèries preferides, pensaments de què farem en un futur...). I la importància de la ciència en un futur.

INVESTIGACIONS DE VARIABLES:

  • L'alcohol, afecta beure abans d'anar a dormir?

  • La cafeïna, pot afectar prendre cafè abans de dormir?

  • L'esport o exercici, si fem esport dormim millor? Ens movem menys? Hi ha diferència si fas més esport a la setmana?

  • Pantalles, tenir contacte amb pantalles (mòbil, tablet, ordinador...) pot afectar a l'hora de dormir?

  • Estudiar, dorms diferents si estudies abans de dormir?

  • La música, els diferents gèneres de música poden intervenir en el moviment a l'hora de dormir?

  • Temperatura alta, baixa o mitja. Canvia la nostre manera de dormir si passem fred o calor?

  • Hores del son, dormim millor quan dormim més, o al contrari?

  • Llegir, és veritat que si llegeixes abans d'anar a dormir et mous menys? Et relaxa de veritat?

JAMBOARD D'INVESTIGACIÓ:

Per escollir la variable més interessant i més factible, ens hem dividit per grups, cadascun d'ells ha cercat informació d'una web diferent. En elles podíem veure etapes del son, malalties, postures adequades i incorrectes,... entre d'altres. Aleshores hem fet com una pluja d'idees i les hem anat col·locant en el Jamboard. En fer la recerca i amb els coneixements que ja teníem, va extreure un gran nombre de variables. Finalment, les vam anar descartant per preferències i facilitats a l'hora de fer l'experiment, ja que, per exemple, no podem ni beure alcohol, ni sobretot ingerir drogues i tampoc és molt saludable prendre una tassa de cafè abans d'anar a dormir. Després d'eliminar-ne unes quantes ens vam quedar amb les finalistes, amb elles vam fer una votació i així va sortir la variable definitiva i la que farem l'experiment més endavant: l'esport.

Alumna Alba Pueyo Casas de 4rt d'ESO.

HIPÒTESIS:

Després d'haver trobar la variable, el que vam fer ràpidament va ser elaborar la hipòtesis que en un futur volíem comprovar i descobrir. Aquesta va ser: "Sí fem esport, ens belluguem més o menys quan dormim?". No sabíem la resposta, però el que quasi tots penàvem era que si fèiem esport el moviment seria menor, ja que teòricament estàs més cansat.

PLANIFICACIÓ DEL PROJECTE:

Per organitzar-nos de manera adequada vam crear una planificació en format diagrama de Gantt. Vam pensar que seria l'opció més organitzada i visual. Aleshores ens vam separar per grups i fent recerca, pensant i cercant els documents que l'IBEC ens havia proporcionat de com s'hauria de portar el projecte, va anar sorgint la taula.

En el cas del meu grup, vam decidir dividir les setmanes en dos dies ja que, són els que fem el projecte a la setmana. Després, vam redactar pas per pas el que havíem de fer en un full en brut, seguidament vam ordenar, redactar i aclarir les idees que finalment vam escriure com a base del que havíem de fer. Com a últim retoc, vam voler definir una mica més les tasques a fer, així doncs vam crear una nova columna on explicàvem detalladament la feina. Per acabar, vam distribuir les tasques en tots els dies seguint el nostre propi criteri.

Alumna Alba Pueyo Casas de 4rt d'ESO.

SISTEMA TECNOLÒGIC UTILITZAT "SLEEPOS APP":

Per a la presa de dades vam fer servir l'aplicació que ens va facilitar l'IBEC, anomenada "SleePos App". L'objectiu d'aquesta aplicació és analitzar les nostres posicions durant la son.

El funcionament és molt simple: només obrir l'aplicació, et dirigeix a la pantalla de la fotografia de l'esquerra. Per engegar-la només cal donar-li al botó start de color taronja. Un punt a tenir en compte, és que el mòbil ha d'estar mirant cap avall amb la pantalla a la part superior.

Per a veure les proves/gravacions que hem fet, l'única cosa que hem de fer és dirigir-nos a la pestanya Recordings. Allà hi podem veure la data, l'hora en què va començar la gravació i el temps que ha durat.

Finalment, per veure els resultats ens hem de dirigir a l'última pestanya, que s'anomena Results. En un primer moment trobarem el mateix que en l'anterior pestanya, però en comptes de la duració hi ha una línia de colors, que representa el que hem dormit en cada posició. Quan cliquem, trobem dues parts importants. Per una banda, torbem una diana dividida en quatre parts diferents, que es poden distingir per la diferència de colors, una per cada posició (esquerra (Left), dreta (Right), cap amunt (Supine) i cap avall (Prone)) i ens mostra en quines posicions hem estat durant la nit i quan moviments hem fet. D'altra banda, també ens diu el total de minuts a cada posició i el percentatge de temps que hem estat en aquesta, els minuts que hem dormit i el temps que hem estat de peus.

ABOCAMENT DE DADES:

Per a fer l'abocament de dades, el vam fer en un full de càlcul compartit entre tots els membres del projecte. Allà, cadascú omplia les dades que obtenia. En un principi, cadascú havia de completar sis: tres havent fet amb esport i tres sense haver fet esport, però no ho hem arribat a complir, ja que molta gent ha tingut problemes amb l'aplicació, per exemple, se li parava en mig de la gravació.

Els punts que havíem d'omplir eren els que vam posar al qüestionari que vam fer, a més, de les dades que ens facilitava l'App: els minuts i el tant per cent de cada posició i els canvis de posicions, que els calculaven mitjançant el gràfic.

TRACTAMENT DE LES DADES:

Per a tractar les dades que vam obtenir, ens vam separar en grups. En un principi, nosaltres érem un grup de cinc persones que vam escollir estudiar la variable del sexe, però ens vam haver de dividir en dos. En el meu cas, vaig amb la Clàudia i l'Ainhoa i en concret hem estudiat com afecta l'esport a la son en el sexe femení.

En el mateix full de càlcul, però en una altra pestanya vam copiar les dades però amb un filtre de manera que només veiem les dades de les noies. Un altre cosa que vam fer, va ser crear-ne una altre, per a separar les dades de l'esport amb les que no havien fet.

Primer de tot, vam calcular l'IMC i inserint aquesta fórmula (=IF(AND(E2>=16.4,E2<=23.9),"Saludable",IF(OR(E2<16.4,E2>23.9),"No saludable",""))) ens indica si és saludable o no. Seguidament, vam calcular les mitjanes de cada posició, tant en minuts com en tant per cent. Finalment, vam fer uns intervals seguint el nostre criteri ([0,5], (5,10], (10,15], (15,20], (20,25]) i vam aplicar la fórmula següent (=IF(AND(P2>=0,P2<=5),"1","0")), que varia quan l'interval canvia. Amb la suma de cada interval, hem fet un gràfic de barres. L'eix vertical són el número de persones que el canvi de posició està dintre de l'interval corresponen, i cada barra (que té assignada un color) és un interval diferent. El gràfic ens dona una visió més rapida i clara de les dades que hem estudiat.

Alumna Mònica Castellà Domene de 4rt d'ESO.

QUE HE APRÉS?

Durant aquestes set setmanes he après a moltes coses. Principalment, he après a utilitzar de forma més correcta el full de càlcul, fent servir més fórmules i no fent-ho tot a mà. En segon lloc, he reflexionat que no sempre la planificació va tal com t'esperes, sinó que pot variar segons el nostre aprenentatge. Finalment, he pogut observar que no sempre els gràfics estan bé, ja que molts cops les formules no van del tot bé o t'equivoques a l'escriure la fórmula.

DIFICULTATS:

  • Les principals dificultats que he pogut observar han sigut:

  • El temps (els temps no l'hem gestionat bé i ara ens falta molta feina i poc temps)

  • El full de càlcul (en tenir un full de càlcul compartit amb tot els de l'RCS es va saturar)

  • Les dades (a l'hora de recollir les dades, en tenim molt poques i això ha perjudicat l'hora de fer els gràfics).

Alumna Mariona Muntal Cerdaña de 4rt d'ESO.

EL PÒSTER CIENTÍFIC:


EL POSTER CIENTÍFIC:


VÍDEO CLOENDA del Projecte RCS de l'àmbit de les STEM amb l'IBEC: la qualitat de la son.