MMaca

LES MATEMÀTIQUES ENTREN PER LES MANS!

QUÈ ÉS EL MMACA?

El Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), és una associació que treballa per divulgar i estimular una imatge social positiva de les matemàtiques, apropant a les persones mitjançant experiències interactives i activitats de manipulació.

Més informació a Museu de Matemàtiques de Catalunya (mmaca.cat)

EL REPTE:

Des del Museu de Matemàtiques de Catalunya ens proposen un repte: virtualitzar un dels mòduls del museu. Els hem de virtualitzar amb l'objectiu d'ampliar la informació disponible sobre un mòdul del museu i/o adaptar-los a persones amb deficiències. Això ho podem fer de diferents maneres, com per exemple gamificant el mòdul o fent un videotutorial, creant una realitat virtual, una pàgina web... A partir d'aquí, ens deixen bastanta llibertat per desenvolupar el projecte com nosaltres vulguem.

Alumna Ainhoa Verdugo Siepiel de 4t d'ESO.

LA VISITA AL MMACA:

Tot el grup de RCS de matemàtiques vam partir rumb al MMACA el 28 de setembre. Vam arribar allà cap a les 10:15 més o menys, i vam fer aproximadament una hora i mitja de visita amb el Sergio Belmonte, director del MMACA. Ell ens va explicar breument la història del museu, i desprès ens va ensenyar uns quants mòduls, perquè ens anéssim fent una idea. A partir d'aquí ens va deixar que anéssim veient i provant els que més ens cridessin l'atenció. El meu grup i jo ja teníem una idea del que buscàvem, i de fet vam trobar el mòdul i el vam fer, però també volíem provar altres mòduls i veure altres opcions. I aquí hi han unes quantes fotos que vam fer dels mòduls que més ens van agradar i ens van semblar interessants.

Alumna Clàudia Navarro Marcos de 4t d'ESO.

tria del mòdul:


Al final, nosaltres hem decidit treballar amb el mòdul del cicloide. Hem escollit aquest mòdul perquè, quan el vam veure durant la nostra visita al museu, ens va semblar molt interessant i ens va captar l'atenció de seguida. A la tornada del Museu de les Matemàtiques ja teníem molt clar que aquest era el mòdul que volíem fer, i també de quina manera el volíem virtualitzar cadascuna. A més a més, ens vam donar compte de que que a partir del mòdul de la cicloide es poden fer moltes coses.

Alumna Ainhoa Verdugo Siepiel de 4t d'ESO.

el prototip:


El producte que vull crear jo durant aquest projecte és una realitat augmentada de la cicloide. El que vull fer és que es pugui escanejar un codi QR i que llavors al dispositiu electrònic que estiguis fent servir surti més informació de la que ja ve donada, i afegir detalls com per exemple les mides de l'estructura o la velocitat a la que baixen les pilotes per les dues rampes.


L'Elena per la seva banda, està creant una cicloide a l'aplicació de GeoGebra, i la Mariona està fent l'explicació del mòdul adaptada per als secs; és a dir, en codi braille.


El grup que fa la cicloide igual que nosaltres, en Marc, en David i en Lluc, estan fent un vídeo-tutorial i una pàgina web, entre d'altres. Per tant, estem treballant i ens estem coordinant perquè cap "virtualització del mòdul" es repeteixi.

Alumna Ainhoa Verdugo Siepiel de 4t d'ESO.

DIFICULTATS TROBADES I ESTRATÈGIES:

Nosaltres des de un principi vam voler crear el joc en el Tinkercad, (peces, detalls...). A partir d'aquí, la idea era utilitzar una aplicació anomenada "Stencyl" (la qual ens havien parlat molt bé d'ella i ens permetia gamificar el nostre joc de la manera que volíem), però no connectava amb el Tinkercad, és a dir, no acceptava les peces en cap format.

La clara solució que hem pensat és canviar d'aplicació ja que tenim un cert temps limitat i no podem perdre temps (cosa que ara mateix anem una mica endarrerides). Encara estem en busca d'una aplicació que ens accepti les peces del Tinkercad i pugui crear un puzzle en peces triangulars.

Finalment, nosaltres vam optar per crear el nostre propi mòdul, però seguint l'idea del principal (sense canviar els conceptes matemàtics ni la finalitat del mòdul).

Per tant, el nostre mòdul final és un puzle de 14 peces hexagonals, les quals es van crear des de un primer moment al Tinkercad, i desprès les vam imprimir en una impressora 3D.

Alumna Clàudia Navarro Marcos de 4t d'ESO.

fitxa del producte final elaborat:

El primer que vaig fe va ser buscar una aplicació amb la que poder crear una pàgina Web, la qual va ser Wix. Seguidament vaig triar una plantilla i vaig començar a modificar-la de manera que quedés una pàgina Web relacionada amb el mòdul escollit.

Alumna Laia Martos Cardona de 4t d'ESO.


Per part meva he aconseguit reproduir de millor o pitjor manera, el mòdul del pallasso del Museu de Matemàtiques de Catalunya. Ho he pogut fer amb GeoGebra, el qual no m'ho va posar fàcil ja que vaig haver d'estar molesta estona pensant, esbrinant i aprenent la forma de plasmar allò que volia fer amb aquest programa. Juntament amb com funcionava i les seves eines, vistes, estris, opcions...

Al final ho vaig aconseguir i penso que ho he representat força bé. Enllaç: https://www.geogebra.org/m/p5xadxv3

Alumne Toni Martínez Muñoz de 4t d'ESO

valoració global del projecte:

Si ara jo o algun company meu hagués de començar el projecte li recomanaria que no intentés digitalitzar un mòdul molt complicat, i que utilitzi eines que conegui com utilitzar-les ja que no és un projecte molt complicat però si intentes fer masses coses en el teu producte potser no et donaria temps a acabar el producte, en canvi si intentes fer una digitalització no molt complicada però ben feta podrà ser un bon producte i ben treballat i fet amb el temps necessari d'elaborar el projecte i d'haver fet les correccions proposades.

També li proposaria preparar-se cada sessió, és a dir, tindre un objectiu per cada sessió de manera que així anirà més pautat.

Alumna Laia Martos Cardona de 4t d'ESO


Reflexió personal:

En aquest projecte he après moltes coses digitals. He après a com utilitzar amb versatilitat el GeoGebra ja que a meva part del projecte he treballat amb aquest programa. Una de les coses que he après a fer es girar una foto sobre si mateixa donant-li l'angle que jo vulgui a partir d'un punt lliscant.

He trobat diverses dificultats al llarg del projecte, una d'aquestes és que no sabia com fer girar una foto sobre si mateixa. Vaig estar provant amb una circumferència però no trobava la solució.

La més complicada i amb la que vaig estar sessions i estones a casa donant-li voltes va ser com fer que les imatges no es solapessin. O sigui que quan una imatge entrés amb contacte amb l'altre formés una sola, no que es posi una sobre l'altre. Al final totes aquestes dificultats les vaig solucionar experimentant amb el Geogebra.

Com a solució de la rotació de la imatge vaig descobrir que hi havia una eina que podies rotar un objecte a partir d'un punt mig. I la segona dificultat la vaig resoldre fent dos Geogebras a la vegada, cosa que no sabia que es podia fer.

Alumne Toni Martínez Muñoz de 4t d'ESO.


una reflexió PERSONAL més ...


Durant aquest projecte he ampliat el meu coneixement sobre com fer servir el scratch i el tinkercad, ja que vaig haver d'ajudar varies vegades al Víctor en el seu projecte. La principal dificultat ha sigut que hi havien moviments del personatge que no estaven creats i he hagut de modificar la vestimenta i la posició. Una altra dificultat ha sigut quadrar la posició del mico per a estigues igual en tots els moviments. Quan no trobava la manera de fer alguna cosa, ho compartia amb el grup i ells m'ajudaven.

Considero que ens podríem haver planificat millor, ja que hi havia vegades que no sabíem que havíem de fer o no havíem calculat bé el temps que trigaríem en fer-ho.

Jo els recomanaria que escollissin un mòdul que fos senzill i que fessin una digitalització complexa i útil, també que triessin un grup en el qual puguin organitzar-se i treballar bé amb les persones que formin el grup.

Alumne Noha Vilabella Gómez de 4t d'ESO.

PRESENTACIÓ FINAL:


Vídeo de la presentació final del projecte MMACA en el marc del programa d'innovació RCS.

Presentació final RCS_MMACA.mp4