MhiC

L'entitat:

El Museu d'història de la immigració de Catalunya va obrir les seves portes l'any 2004 a Sant Adrià del Bessòs. Està centrat en els diferents moviments migratoris de la història dels humans però també és un museu obert i participatiu amb clara vocació per a la conscienciació ciutadana.

El repte:

El Museu ens ha proposat crear un fons d'imatges de cartografia artística, és a dir, recrear imatges basades en la cartografia però a través d'una mirada diferent que uneixi visió artística i actitud crítica de coneixement dels territoris. Amb tot el material generat es muntarà una exposició virtual a través de la plataforma "Mapa de colors, cartografies compartides" (https://www.mapesdecolors.cat/)



La Recerca

Al llarg d'aquest projecte hem investigat diferents aspectes per comprendre què és i com es desenvolupa el procés creatiu:

PAS 1: Una mirada diferent

En un primer moment varem treballar el nostre punt de vista. Un mapa ens mostra un lloc... però molt més! Són formes, colors, històries, cultures.... una realitat. Viatjant pel món amb el GoogleMaps vam escollir llocs del món i ens el vam mirar amb ulls de nen, com una forma de colors que podíem convertir en obra d'art.




PAS 2: Investiguem diferents tècniques

Durant varies setmanes ens hem acostat a tres modalitats artístiques:

  1. Pintura: imitant l'estil d'autors com Pollock, Miró o Hearing.

  2. Volum: amb tot tipus d'objectes, buscant textures i relleus.

  3. Digital: Sobreposar imatges, fusionar, combinar, canviar colors.... Tot s'hi val!

PAS 3: Escollim un itinerari o eix temàtic

Les nostres obres eren sèries de varies imatges lligades per un mateix estil o temàtica. Per aquest motiu hem escollit unes imatges base sobre les quals treballar per les seves formes però també pel que són, qui hi viu, què hi va passar... Així alguns han buscat llocs amb esportistes destacats, els llocs de la vida de Nelson Mandela, espais de sèries de televisió, espais de manga etc.

Hem localitzat amb coordeanades cada imatge i n'hem fet una investigació.

PAS 4: Contactem amb la realitat del lloc

En una visió més profunda alguns hem entrat en contacte amb la gent o entitats del lloc que dibuixem per compartir l'experiència i convidar-los a participar amb nosaltres. Així hem escrit a escoles, entitats culturals, museus, governs, influencers, etc.


Algunes aPORTACIONS A LA COL·LECCIÓ:

MaracanÀ

La tècnica què vam utilitzar va ser: primer de tot imprimir una foto de l'estadi i dels seus voltants més propers, després vam calcar l'estadi i alguns detalls dels afores de l'estadi, per últim el vam pintar d'una manera abstracta però ressaltant el camp de futbol i sempre pintant el camp, per tal de mantenir l'essència del camp de futbol. Per últim vam crear una carpeta amb una foto de l'estadi original, una de l'estadi pintat i una fitxa amb informació de cada estadi.

El resultat final què vam obtenir és molt bo per la nostra opinió, ja que tots els camps tenen un estil i colors diferents, i amb alguns d'ells vam pintar, per tant, de tenir la idiosincràsia de cada estadi.

PENTÀGON


El que vam decidir fer va ser buscar en Google Earth diferents paisatges del món que continguessin ni que sigui una forma geomètrica.

Després de estar buscant diferents paisatges, ens vam decantar per quatre diferents.

El material utilitzat va ser una tisora, pintura de diferents colors, safata de pintura , pinzells, un rotulador , un secador de cabells, fotocòpies...



LA SABATA DE SAN DIMAS

En aquesta obra vam relacionar una bamba com a símbol del futbol amb la urbanització de San Dimas. Vam treballar la imatge fent un collage digital i amb una barreja de l'estil de Miró (colors) i Pollock (esquitxar).

BALENA


ESTOCOLM


Sèrie: La carretera de Mandela

Tourmalet