Laboratori de Lletres

Quin era el repte?


El producte final del projecte havia de ser un recull de relats escrits per l'alumnat. Però per aconseguir-ho, en primer lloc havíem de triar un tema o fil conductor per a cada relat. En el nostre cas vam elegir les pressions socials en l'adolescència, ja que és un tema actual i poc explotat en els mitjans de comunicació. Però, la realitat és que amb la pandèmia el suïcid en adolescents a augmentat exponencialment. Vam tenir la bona idea d'amagar un personatge en una petita frase (o més d'una) a cada relat i que al final es descobreixi què passa.



De qui vam rebre suport?

L'escola d'escriptura del Laboratori de lletres amb col·laboració amb el Departament d'Educació dins del Programa de Recerca, Creació i Servei ens van donar el suport tant amb la programació d'aula com també amb consells pràctics per a l'alumnat. L'escriptora referent del Laboratori de lletres que ens ajudava a escriure els relats era la Laia Fàbregas.

Reunió de l'alumnat amb l'escriptora Laia Fàbregas.
Fotografia de Laia Fàbregas

Reunions amb la Laia Fàbregas

PRIMERA SESSIÓ:

Aquesta sessió va ser telemàtica i amb tots els instituts participants. Ens va introduir el projecte: què havíem de fer i els temes què havíem de tractar

SEGONA SESSIÓ:

Li vam explicar quin seria el fil conductor del nostre llibre o recull de relats. Ella va fer una pluja d'idees per tal d'acabar de donar-li forma a la idea proposada. En aquest just instant l'alumnat va començar a generar un munt d'idees que després plasmarien en les seves històries.

TERCERA SESSIÓ:

Durant aquesta trobada ens vam dedicar a llegir els relats en procés d'esborranys i la Laia ens donava consells per tal de millorar els relats. Els va explicar la diferència entre "dir i mostrar". Un text sempre atreu més el lector si mostres, en lloc de si expliques. A més, ens va explicar que és interessant que un personatge expliqui que ha passat els fets "1, 2 i 3" i, d'altra banda, més tard digui que en realitat era "4, 5 i 6". Aquests petits detalls van marcar la fase final de l'escriptura. La il·lusió per un projecte que ja tenia forma, va comportar que el nostre alumnat treballés permanentment amb idees per millorar-lo.

Producte final del Laboratori de Lletres


Portada, contraportada i llom del nostre llibre. El títol té una petita llicència literària, és a dir, ens hem permès escriure Invisible pels ulls que és incorrecte, en lloc de la forma correcta Invisible per als ulls per una qüestió del dibuix i el format.

En aquest imatge es pot veure un dels capítols titulat "L'Ot", en el qual veiem que hi ha il·lustracions fetes també pel nostre alumnat. Per tant, no només es tractava d'escriure relats, sinó de pensar de dissenyar i maquetar els seus textos, parlar amb la impreta, aconseguir un fons econòmic per publicar. Un vertader repte!




Presentació i promoció del llibre

El 16 de desembre a la Biblioteca Joana Raspall de Sant Antoni de Vilamajor tindrdà lloc la presentació del llibre.

En aquest vídeo l'alumnat promociona i explica els trets principals del llibre i com s'ha gestat

Fotografia del grup classe que ha portat a terme el projecte RCS del Laboratori de lletres. En aquesta fotografia gaudeixen ja del seu treball acabat.

Carpeta d'aprenentatge

El procés del projecte explicat per l'alumnat