IBEC - LA Qualitat de l'aire A LES AULES

IBEC_repte Creacio Servei_CO2_presentacio docents.pdf

Els quatre reptes proposats:

Repte 1: Discutir i determinar quines variables afecten a la qualitat de l’aire de l’aula.

Repte2: Elecció final de les variables a estudiar i disseny de l’experimentació

Repte 3: Construïm un sensor de CO2 amb Arduino

Repte 4: Analitzar les dades i discutir sobre les conclusions

PARTICIPANTS.pdf

Alumnat participant:

Durant aquest projecte hem participat tots els alumnes, de diferents maneres. A l'inici del repte vam treballar fer tothom les mateixes tasques, per aprendre les nocions bàsiques sobre programació i sobre com funciona una protoboard, la base de qualsevol circuit.

Més tard ens vam dividir en dos grups, un grup anava a treballar amb un sensor ja creat anomenat Netatmo, a agafar directament dades i crear un repte. Mentrestant, l'altre banda de la classe s'ha enfocat més en la construcció i programació d'un sensor anomenat Arduino, amb el que també hem agafat dades.

Finalment, el grup al complet s'ha dedicat a la creació d'un pòster científic i un vídeo, que explicarem als nens de 6è de primària.

Alumne Martí Rico Filbà de 4rt d'ESO.

El nostre pas per Arduino:


Arduino:

Durant les primeres setmanes del projecte, ens hem dividit en dos grups. Un grup s'anava a treballar amb el sensor Netatmo. Mentrestant l'altre grup, del que jo formava part hem anat experimentant i aprenent les bases de la programació i del muntatge d'un sensor com l'Arduino. Aquesta última part, la vam fer meitat tota la classe, meitat el grup que programava.

A continuació, adjunto les fotografies i vídeos on es veu en que hem estat treballant:

Pràctica 1: https://www.tinkercad.com/things/3S6Nn3hZGmb-practica-1/editel

Aquesta pràctica ens va ensenyar els inicis de la programació i del muntatge d'una protoboard.

Pràctica 1.1: https://www.tinkercad.com/things/5hYCsIwc2CH-practica-11-semafor/editel

En aquesta activitat ja vam començar a utilitzar elements externs a la placa. En aquest cas un led.

Pràctica 2: https://www.tinkercad.com/things/3MhObBXadry-buzzer/editel

Aquí vam aprendre a com funcionen el buzzers i com regular el to amb el que sonen.

Pràctica 2.2: https://www.tinkercad.com/things/kKTiwIkKqYu-canco-all-star/editel

Aquesta pràctica ens vam copiar un codi d'una cançó i la vam posar al nostre programa.


Arduino 2.0:

Durant tot aquest temps que hem treballat amb el sensor Arduino, hem fet moltes coses, com s'explica en l'apartat anterior, però. que n'és del temps que hem estat amb el sensor intentant agafar dades? Aquí explico algunes de les coses que vam fer:

  1. Descarrega la IDE d'Arduino (el programa per a poder programar i descarregar-nos coses)

  2. Hem carregat el primer programa d'Arduino. Aquest programa l'utilitzarem el programa d’exemple Blink per practicar com es verifica i es carrega un programa al microcontrolador d’Arduino des del IDE.

  3. Començar a agafar dades i veure-les en un monitor, però sense enregistrar-les.

  4. Crear una plataforma IOT al núvol. Amb aquesta IOT ja podíem agafar les dades, però encara faltaven algunes qüestions i widgets que crear.

  5. Crear un dispositiu (device) a la nostra IOT.

  6. Crear una xarxa wifi amb un mòbil o portàtil.

  7. Crear un widget per a poder editar la dashboard i poder començar a enregistrar les dades.

Credencials del sensor: VJvAe8uribcB@DL7

Alumne Martí Rico Filbà de 4t d'ESO.

El pòster científic, diari de classe:


Sessió 1: vam acabar de fer el que seria el disseny bàsic del pòster científic entre el Jan Prieto i jo. Per a fer-lo vam consultar a la resta de companys sobre si el volien en format més curt i ample o més alt i estret, guanyant la primera opció.


Sessió 2: hem decidit entre els membres del grup que el que podríem fer seria recrear a tots els alumnes i al professorat en forma d'avatar per a poder crear un document que plasmés els noms dels integrants d'aquest projecte. Ens hem repartit la feian entre tots els membres del grup: dues persones s'encarregaven inicialment de fer els avatars i les altres dues junt amb la persona confinada s'encarregaven d'anar organitzant les idees al poster científic, encara que hem acabat fent tots els avatars per així deixar-los acabats.


Sessió 3: hem deixat quasi acabat de fer el pòster científic, només ens ha faltat afegir-hi els codis QR (de la presentació de Google dels participants, del mateix pòster en format digital i d'un vídeo explicatiu del projecte) i dues imatges de fons sota el títol. Ens hem distribuït la feina entre tots els membres del grup, així han quedat: el Jan Prieto i jo ens hem encarregat de traspassar i distribuir tota la informació del projecte al pòster científic i el Gerard, el Jan José i l'Enric s'han dedicat a crear una presentació de Google on sortirien tots els participants i professors que han treballat en aquest projecte. Aquí teniu una imatge del pòster quasi acabat:


Sessió 4: hem acabat definitivament el pòster amb l'ajuda del Jordi, qui ens ha corregit alguns detalls com per exemple el ressaltament de les lletres del títol. Per a arreglar-ho ens ha proposat tres opcions: posar un rectangle de color negre sota el títol bastant transparent, duplicar el títol per posar-lo en negre al cantó per a donar profunditat o comprimir més cap avall el contingut del pòster per a poder deixar un espai en blanc i així posar el títol sota les imatges. Finalment, hem decidit utilitzar les dues primeres tècniques. Per a acabar la feina a temps, ja que era l'últim dia, ens hem organitzat de la següent manera: el Jan Prieto i jo ens hem encarregat d'acabar de col·locar les imatges i els codis QR al pòster i el Gerard, el Jan José i l'Enric s'han dedicat a finalitzar la presentació de Google on surten tots els participants i professors que han treballat en aquest projecte. Aquí teniu una imatge del pòster acabat.

Alumne Aarón Audouard Antón de 4t d'ESO

Vídeo per a l'alumnat de primària:

Després d'ordenar la informació vam distribuir al grup qui feia el vídeo ( Carla, Roger, Marc, Judith, Kaley, i Àlvar) i qui feia la presentació per els alumnes de primària (Ethan, Estela i Irene. Amb l'ajuda del Marc). Hem fet gran part de la presentació i hem començat el guió on ens distribuïm que direm quan anem a les escoles de primària ...

Alumna Irene Rubio Escobar de 4t d'ESO.

REFLEXIONS FINALS de l'alumnat:

Al principi d'aquest projecte em va agradar molt les presentacions que vam realitzar sobre IBEC, a continuació vam començar a fer coses més de programació, jo pensava que aquest projecte anava a ser més científic. Poc després els professors es van adonar i ens van dividir en dos grups: Els que estaven més interessats en la programació i els que els interessava més la part científica. Vam començar tots per el mateix camí, és a dir, amb Tinkercad. Seguidament ens vam separar i vam començar a treballar amb l'estació Netatmo, a partir d'aquest moment les coses em van començar a agradar molt i ara estic molt contenta amb el que estem fent. Considero que he après moltes coses tant amb Tinkercad/ Arduino com amb Netatmo i espero poder continuar aprenent encara mes.

Alumna Estela Garcia Pérez de 4t d'ESO.


Aquest projecte m'ha encantat. He après ha utilitzar eines informàtiques, he pogut experimentar amb els dispositius de Netatmo i amb les plaques d'Arduino. A més, considero que ens ha anat molt bé treballar per grups. A més també hem tingut responsabilitats ( a cada comissió) per poder tirar endavant el projecte entre tots. No m'ha resultat avorrit i sempre estàvem fent coses noves i aprenent. A més m'ha agradat molt com ens hem organitzat per fer el projecte i com finalment, tothom ha treballat amb tothom i estàvem súper bé.

A més, crec que, de forma individual, he treballat molt bé ja que m'agradava molt el que estava fent.

De l'1 al 10 a aquest projecte li poso un 10.

Alumna Irene Rubio Escobar de 4t d'ESO.


Durant aquest projecte he après molt sobre informàtica i programació. He treballat bé en grup i he col·laborat per a crear un bon pòster científic. També hem elaborat un vídeo Però el més important, m'ho he passat bé.

Alumne Martí Rico Filbà de 4t d'ESO.

VÍDEO CLOENDA del Projecte RCS de l'àmbit de les STEM amb l'IBEC: la qualitat de l'aire a les aules.