Família Informàtica i comunicacions

Informacions Generals 

Quins Cicles us oferim?

En aquest espai hi trobareu informació dels mòduls professionals que s'estudien i practiquen en els tallers amb una petita explicació de cadascun d'ells. Els requisits d'accés, la durada dels estudis, l'horari, les competències professionals i els llocs de treball. I també, tots els serveis orientats a la Formació Professional que ofereix el centre.

Consulteu a aquesta web tota la informació sobre les diferents titulacions de la família d'informàtica i comunicacions. 

A l'institut Montilivi podeu cursar els Cicles Formatius i especialització de:

Requisits d'accés?

Preinscripció de CFPS 3 vies d’accés + oferta parcial per Certificats de Professionalitat 

Informacions Preinscripció 2024


PER DUBTES I ACLARIMENTS CONTACTEU AMB NOSALTRES A: capdpt.inf@institutmontilivi.cat


Com ens organitzem? 

Oferim 3 cicles formatius de grau superior:

Què hi aprendreu?

Nous currículums curs 2024-2025

A partir del proper curs s'implanten nous currículums. Així doncs durant el pròxim curs conviuran dos plans d'estudis diferents:

Organització curricular 2024-2025: Explicada en tres punts

A partir de la Promoció 2024-2026

Mòduls transversals.pdf

2. Mòduls del Cicle Formatiu

A partir de la promoció 2024-2026

Tots els cicles tenen una durada de 2.000 hores, 1.485h són de formació en el centre i les 515h restants de formació a l'empresa. Cal sumar-hi 66h de Tutoria que es realitzen en el centre i són de compliment obligatori no curricular (total 2.066h)  

Grau Superior 

Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa

ASIX.pdf

Competència general

Configurar, administrar i mantenir sistemes informàtics, garantint la funcionalitat, la integritat dels recursos i serveis del sistema, amb la qualitat exigida i complint la reglamentació vigent.

Llocs de treball

Grau Superior
Desenvolupament d'aplicacions Multiplataforma

DAM.pdf

Competència general

Desenvolupar, implantar, documentar i mantenir aplicacions multiplataforma, amb independència del model emprat, fent servir tecnologies i entorns de desenvolupament específics, garantint l'accés a les dades de forma segura, complint amb els criteris d'accessibilitat, usabilitat i qualitat exigides en els estàndards establerts.

Llocs de treball

Grau Superior
Desenvolupament d'aplicacions Web

DAW.pdf

Competència general

Desenvolupar, implantar, documentar i mantenir aplicacions web, amb independència del model emprat fent servir tecnologies específiques, garantint l'accés a les dades de forma segura, complint amb els criteris d'accessibilitat, usabilitat i qualitat exigides en els estàndards establerts.

Llocs de treball


3. Estada a l'empresa

A partir de la promoció 2024-2026 es proposa l'estada a l'empresa en dues modalitats:

Estada a l’empresa (dual general):

Estada a l’empresa (dual intensiva):

Durada 1000h: 515h dual general + 198h Mòdul de Projecte (no es farà en en centre) + 287h dual intensiva. 

La realització de les pràctiques en Dual intensiva no només és una decisió de l'alumne/a sinó que depèn de l'oferta formativa que ens proporcionen les empreses i dels resultats acadèmics i les capacitats clau de l'alumnat. En finalitzar el primer curs del cicle es valoren aquests ítems amb el tutor de pràctiques, que prèviament haurà fet prospecció de mercat per saber les empreses de què disposa, i l'Equip docent que aportarà els informes acadèmics de 1r curs"

Presentació jornada de portes obertes.pptx
video_promo_montilivi.mp4

Curs d'especialització en Ciberseguretat

Des del curs 2021-22 s'ofereix l'opció de cursar l'especialització en ciberseguretat en horari de tardes de 17h a 21h.

Aquest és un curs de 720 hores adreçat al perfil professional d'expert, auditor o consultor en ciberseguretat.

Les matèries que s'hi imparteixen són:

Els requisits d'accés a aquest curs són: disposar del títol d'un dels 3 cicles de grau superior d'informàtica (ASIX, DAM o DAW) o bé el títol de  tècnic superior en sistemes de telecomunicacions o tècnic superior en manteniment electrònic. L'accés està reservat, per tant, a aquells estudiants que prèviament hagin obtingut un dels títols esmentats.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

CIBER 24 març 2023-1.pdf

Cost Aproximat dels cicles

CFGS Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa

ASIX.pdf

CFGS Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma

DAW.pdf

CFGS Desenvolupament d’Aplicacions Web

DAM.pdf

Informacions Promoció 2023-2025, alumnes de 2n CURS

Tots tres cicles comparteixen diverses matèries comunes durant el primer curs, que són:


A més d'aquestes, a cada cicle hi ha les següents matèries específiques a primer curs:

Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (ASIX)

Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma (DAM)

Desenvolupament d’Aplicacions Web (DAW)


Durant el segon curs a cada cicle es cursen mòduls d'especialització:

Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (ASIX)

Al cicle d'ASIX les activitats són molt diverses. La metodologia de les classes es basa en l'aprenentatge vivencial a través d'activitats pràctiques, similars als escenaris que els alumnes trobaran en el seu futur entorn laboral. A segon curs es duen a terme diversos projectes a l'aula, relacionant els diferents coneixements que es van adquirint als diferents mòduls, i consolidant els adquirits a primer curs. Simulem una empresa amb els diferents servidors de què disposen: DNS, d'adreces IP, de fitxers, correu, àudio, vídeo, usuaris, web, amb maquinari específic (Arduino, Raspberry Pi), control de sensors, configurem diferents opcions de xarxa, punts d'accés, fusionar fibra òptica, configurar routers, switchs, tallafocs, proxys,... i també automatitzar tasques amb scripts, administrar el sistema operatiu i el sistema gestor de bases de dades, i vetllar per la seguretat de tot el sistema informàtic. 

La metodologia docent, el material i serveis proporcionats, estan orientats a què l'alumne es graduï assolint les competències professionals associades al cicle formatiu.


Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma (DAM)

Al cicle de DAM hem optat per augmentar la càrrega lectiva del primer curs on s'aprenen els fonaments per així deixar més esponjat d'hores un segon curs molt més orientat a la pràctica, amb tecnologies i llenguatges que les empreses del sector demanen actualment. 

S'encoratja els alumnes de segon curs a cursar la formació DUAL en alguna empresa del sector, i per mirar que la relació alumne-empresa qualli es retarda l'inici de les pràctiques al segon trimestre per tal de fer una docència intensiva a l'aula durant el primer trimestre, i així poder començar les pràctiques amb coneixements sòlids i poder aprofitar al màxim les hores de pràctiques a l'empresa. D'aquesta manera no tan sols es prioritza que les empreses desitgin els nostres alumnes, sinó que a més facilita que la relació de l'alumne amb l'empresa continuï acabades les hores de pràctiques.


Desenvolupament d’Aplicacions Web (DAW)

Al cicle de DAW durant el segon curs l'aprenentatge està basat en el treball per projectes per tal de potenciar l'assoliment de les habilitats en desenvolupament web, les capacitats clau i les competències que qualsevol alumne ha d'assolir per incorporar-se amb èxit al món laboral. Els diversos mòduls que es cursen aprofundeixen en l'aprenentatge de tecnologies web per desenvolupar tant aplicacions basades en el front-end, back-end i full-stack, utilitzant llenguatges de programació orientats a client (JavaScript) i a servidor (PHP), així com frameworks de desenvolupament més avançats com Vue.js i assolint conceptes sobre MVC i API-REST.


FCT i DUAL: formació a l'empresa

Tots els alumnes realitzaran una estada de formació a l'empresa que podrà ser en dues modalitats: formació en centres de treball (FCT) o bé formació DUAL.    

En l'opció FCT l'alumne realitza 383 hores de formació no remunerada a l'empresa i la resta fins a 1617h de docència directa en el centre.

Si s'opta per la modalitat DUAL, els alumnes fan les pràctiques a través d'un contracte laboral remunerat, de manera que durant l'estada a l'empresa l'alumne cobra un salari mentre està cursant els estudis. 

En aquest cas la distribució d'hores aproximada és la següent: 1340 h de docència, 100h d'FCT i 870 h de pràctiques remunerades. Les pràctiques es realitzen durant el segon curs, en el qual els dies de presència al centre es redueixen per tal que l'alumne que opta per l'opció DUAL tingui un horari més assequible. Els horaris de 2n curs estan pensats perquè els alumnes puguin compaginar pràctiques i docència. 

"La realització de les pràctiques en Dual no només és una decisió de l'alumne/a si que depèn de l'oferta formativa que ens proporcionen les empreses i dels resultats acadèmics i les capacitats clau de l'alumnat. En finalitzar el primer curs del cicle es valoren aquests ítems amb el tutor de pràctiques, que prèviament haurà fet prospecció de mercat per saber les empreses de què disposa, i l'Equip docent que aportarà els informes acadèmics de 1r curs"

Grau Superior 

Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa

PROMOCIÓ 2023-2025

ASIX 10 març 2023.pdf

Grau Superior
Desenvolupament d'aplicacions Multiplataforma

PROMOCIÓ 2023-2025

DAM 10 març 2023.pdf

Grau Superior
Desenvolupament d'aplicacions Web

PROMOCIÓ 2023-2025

DAW 10 març 2023.pdf

Projectes de cicles 

Projectes Grau Superior Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa

Els projectes es realitzen al llarg del segon curs i s'hi dedica una part important de les hores docents. Per tal que l'alumne adquireixi coneixements del món laboral, s'organitzen actes reals amb empreses i cada alumne realitza el seu projecte personal, que ha de presentar en acabar el curs. La metodologia que s'empra a l'aula és innovadora i es potencia l'aprenentatge a través de reptes reals. 

Alguns exemples

Projecte: monitorització i automatització de rec basant-se en un microordinador Raspberry Pi i diversos sensors


Projecte: gestoria


Projecte: acadèmia


Projecte: gestió de repositoris

Projectes Grau Superior Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma

Els projectes tan sols els realitzen els alumnes que no cursen la formació dual a l'empresa. Es realitzen al final de segon curs i s'encoratja que es facin en col·laboració amb altres cicles formatius. Les idees de projecte sempre surten dels alumnes, o d'ofertes del món laboral, no venen imposades.

Alguns exemples

Projecte multidisciplinari "El petit món del reciclatge" on es va realitzar un joc en Unity per ajudar als infants els fonaments del reciclatge


Col·laboració amb el Club de bàsquet Girona on es va realitzar el prototip del qual és ara la seva app de comunicació entre jugadors i entrenadors per portar al dia l'estat de forma


SAAC (Sistema Alternatiu i Augmentatiu de Comunicació). Projecte multidisciplinari que es va arribar a fer servir a l'hospital d'Olot

Projectes Grau Superior Desenvolupament d'Aplicacions Web

Els projectes es realitzen treballant en grup al llarg de tot el segon curs. Pot tractar-se de projectes multidisciplinaris, en aquest cas hi intervenen alumnes d'altres cicles formatius aportant els seus coneixements, fomentant el treball en equip, l'autonomia, la responsabilitat, l'organització i la iniciativa, i sempre que és possible són projectes lligats a una demanda real d'una persona o empresa. En acabar el curs, els projectes es presenten per grups en públic i se'n fa difusió a través de les diferents plataformes educatives. 

Alguns exemples

Pàgines web realitzades pels alumnes com a projectes de segon de DAW

Activitats, sortides i altres

24 hores d'innovació de Barcelona 2023

1r i 3r PREMI

L'alumne de DAW ha estat premiat en la modalitat de Shaker i Disseny Hub respectivament, del grup guanyador

"Al llarg de 24 hores el talent de l’FP resoldrà 24 reptes de grans empreses".

L'edició d'aquest any s'ha realitzat al Design Hub de Barcelona, on 24 equips de treball mutidisciplinaris han treballat conjuntament durant 24 hores per assolir els reptes proposats. 

L'equip de Montilivi format per alumnes dels CFGS de: Integració Social, Desenvolupament d'aplicacions WEB, i Desenvolupament d'aplicacions Multiplaforma

2n PREMI - 2024

Els alumnes de 2n de DAM han participat en el Concurs ProgramaMe Catalunya 2024 

El dimecres 20 de març es va celebrar a l'Institut Bosc de la coma d'Olot la XIV edició de la fase regional catalana del ProgramaMe.  

3r PREMI - 2023

Els alumnes de 2n de DAM han participat en el Concurs ProgramaMe Catalunya 2023 

El dijous 29 de març es va celebrar a l'Institut Nicolau Copèrnic de Terrassa la XIII edició de la fase regional catalana del ProgramaMe. Hi van participar 21 equips.  

Participació al FP Challenge 2024

Participació a les jornades 24h d'Innovació Barcelona 2024

Participació al mes de l'emprenedoria social

Auditories de ciberseguretat als projectes d'alumnes del cicle de DAW

Concurs de programació ProgramaMe 2023 amb els alumnes de DAM

Xerrada d'expert en ciberseguretat

Fira de talent TIC organitzada per AENTEG

Visita a Dublin dins del pla d'impuls de llengües estrangeres

Visita de l'empresa Brontobyte per explicar la importància de les còpies de seguretat

Visita a l'empresa Accenture on els alumnes realitzen pràctiques de formació

Entrenaments de CatSkills de xarxes, el curs vinent hi estarem competint

Sessió multidisciplinària sobre auditories informàtiques

Presentació de projectes fets amb metodologia basada en projectes (ABP)

Formació per superar processos de selecció

Pràctiques dels alumnes a l'empresa Nexus Geographics

Pràctiques dels alumnes a l'empresa GRN


1ª jornada de Speed Job Dating del cicle d'ASIX, amb un gran èxit de participació

1r premi al concurs Websalpunt obtingut per alumnes de 2n de DAW 

Visites a empreses gironines de l'àmbit de la informàtica

Participació en les Overdrive Hacking Conference organitzades a la UdG

Xerrades d'emprenedoria impartides per exalumnes dels nostres cicles

1r premi en la branca d'innovació tecnològica, per un alumne d'ASIX als premis Jordi Pijiula d'Olot

Entrenament pels Catskills, els campionats d’FP de Catalunya

2n i 9è premis estatals alumnes de DAM al concurs ProgramaMe de 2020, i en diverses edicions finalistes i guanyadors del concurs

Projecte Hinge, estada a Itàlia durant el curs 2017/18

Participació en el projecte Erasmus+, realitzant les pràctiques a Itàlia i Alemanya

Participació en el Hackday de la UdG amb alumnes del cicle d'ASIX

Projectes multidisciplinaris amb els alumnes d'ESO de l'institut