RECREEM ESCENES DE LA VIDA MEDIEVAL:

Equilibris humans, malabars i acrobàcies, balls de banderes, lluites i justes medievals...


A l'edat mitjana hi havia un gran nombre d'activitats físiques que formaven part de la vida quotidiana, tant als castells com a les viles.

Als castells la noblesa gaudia sovint de bons sopars on els agradava veure grans espectacles per passar l'estona: equilibris, acrobàcies i jocs malabars eren habituals entre bufons i joglars.

Els cavallers entrenaven fort les arts de la lluita per preparar-se per les guerres, així com també hi havia tot una sèrie de codis que feien amb banderes per enviar-se missatges en la distància i poder saber quan calia atacar, replegar-se les tropes...

Us proposem que investigueu cercant alguna d'aquestes pràctiques, navegant per internet, i que agafeu idees per realitzar un espectacle que pugueu incloure en el decurs del mercat medieval.

PASSOS A SEGUIR:

1. Escolliu una de les activitats medievals per animar el mercat:

  • a) Figures humanes i acrobàcies
  • b) Lluites medievals
  • c) Balls de banderes
  • d) Acrobàcies i jocs malabars

Si creieu que us cal, podeu fer alguna combinació d'aquests. Per exemple: equilibris sobre balls de banderes.

2. Una vegada escollit el tema, cerqueu vídeos al youtube on pugueu copiar els moviments de lluita, balls de banderes, figures d'acropsport ambientades en l'època medieval o bé elements malabars que us agradaria incloure en la representació.

Aquí teniu alguns exemples de cadascuna d'aquestes activitats:

3. Anoteu en un full en blanc amb els vostres noms i cognoms les respostes a les següents preguntes:

  • a) Quins elements realitzareu?
  • b) Ordeneu-los des del principi fins al final.
  • c) On estarà situat cadascú de vosaltres?
  • d) Què farà cadascú?

4. Decidiu en quin moment del mercat medieval incloureu aquestes activitats físiques i mireu com poden quedar programades al llarg del dia.

Aquests moviments, lluites, equilibris, etc, poden fer-se de fons en l'escena mentre els protagonistes parlen o bé prendre més protagonisme i formar la part principal de l'escena. Podeu escollir el que quedi millor pel producte final.

5. Penseu quin vestuari necessitareu segons el que hàgiu escollit i aprofiteu la part de vestimenta i decoració per construir l'atrezzo (objectes) i roba que calgui durant les franges de projectes.

6. Tingueu en compte quina música acompanyava les danses. Recordeu que ha de ser medieval però adequada al tipus d'activitat que hàgiu triat.

Durant les sessions setmanals d'Educació física podreu anar assajant l'activitat física medieval que heu decidit incloure en l'escena que protagonitzareu. Podeu portar algun smartphone per anar repassant els vídeos que hàgiu trobat per inspirar-vos. Farem un assaig general de les petites actuacions que anirem afegint al llarg de tot el dia del mercat medieval.