Recreació de l'art medieval

Art romànic

El terme romànic s’utilitza per referir-se a l’art de l’alta edat mitjana a l’Europa occidental. Enllaça l’art romà i també el procés de formació de les llengües romàniques.

L’art romànic s’inicià al segle X, arribà a la seva màxima esplendor al segle XII, i al segle XIII deixà pas al gòtic.

L’art romànic també utilitza elements germànics, bizantins, islàmics i armenis.

Art gòtic

El terme gòtic fou utilitzat per primer cop durant el Renaixement per referir-se pejorativament a l’art de l’edat mitjana, que es considerava bàrbar i inferior en comparació amb l’art clàssic. L’art gòtic va néixer al cor de França, a l’Île-de-France.

Aquest moviment se sol dividir en tres períodes:

1. Període de formació (segona meitat del segle XII i segle XIII): les construccions recorden les romàniques per la pesadesa i robustesa.

2. Període de plenitud (segles XIII i XIV) predominança de formes més esveltes, lleugeres i elegants. Ornamentació més rica.

3. Període de decadència (s. XV): ornamentació exuberant i pèrdua de l’harmonia característica de l’etapa anterior.

Art islàmic

La paraula islam significa "submissió", i els islamistes són "els que se sotmeten a la voluntat d'Al·là". La religió islàmica, que té els seus orígens en els inicis del segle VII, prové d'Aràbia i es basa en els ensenyaments de Mahoma, el Profeta. L'islamisme s'estengué per Pèrsia, l'Orient Mitjà, Àsia central, Turquia, Índia, el nord d'Àfrica i la Península Ibèrica. La religió musulmana marcà les pautes segons les quals havia de desenvolupar-se l'art islàmic.

Webs on podem cercar informació:

https://www.unprofesor.com/ciencias-sociales/pintura-romanica-caracteristicas-generales-1892.html

A continuació disposeu de la següent activitat que consta de 3 punts principalment, i l’haureu de portar a terme en GRUP:

1. Escollir una obra artística bidimensional de l’edat mitjana.

Un cop escollida heu d’analitzar-la seguint les pautes que teniu a continuació. Haureu de fer una cerca/ investigació sobre l’obra. Aquesta part d’anàlisi la podeu fer digitalment, és a dir, amb l’ordinador. (Vegeu l’exemple del document que trobareu al final de les activitats):

1. Anàlisi d’una obra artística:

Documentació general:

  • Nom:
  • Autor:
  • Cronologia:
  • Localització original i actual:
  • Estil:
  • Tècnica:
  • Suport:
  • Materials utilitzats:
  • Sistema constructiu:
  • Dimensions:
  • Tema:


Anàlisi formal:

  • Elements plàstics:
  • Composició:
  • Estil:


Interpretació:

  • Contingut i significació:
  • Funció:

Aquesta informació sobre l’obra escollida anirà col·locada en un mural d’exposició (creació del castell i drac).

2. Recrear la imatge que es representa en l’obra d’art

Ara ja coneixeu algunes de les obres més importants de l’edat mitjana. En la següent activitat heu de recrear la imatge que es representa en l’obra d’art en la realitat. És a dir, a partir de l’observació de l’obra d’art bidimensional, haureu de construir-la, recrear-la i simular-la en tres dimensions. Això vol dir que haureu de construir el fons de la imatge, la vestimenta i la indumentària dels personatges, els diferents objectes..., col·locar-vos de la mateixa manera que ho estan els personatges que surten a l’obra i fer-vos una foto. Heu d’intentar que sigui el màxim de fidel a l’obra artística inicial.

Els estris creats en aquesta activitat els aprofitarem pel mercat medieval.

Les fotografies que representen les obres artístiques reals aniran al mural d’exposició, una al costat de l’altra; la vostra fotografia recreant l’obra inicial amb la imatge de l’obra artística original.

Si us falten persones per recrear la imatge haureu de convèncer algú perquè us faci de figurant a la fotografia.

Cada grup haurà de fer una PRESENTACIÓ ORAL del seu treball escrit (anàlisi de l’obra) i de la fotografia que recrea l’obra, tot explicant-la.

3. Reflexió i conclusió de l’art medieval

Prova escrita INDIVIDUAL sobre el que hem après.

4. La huída a Egipto Detalle del retablo de Quejana - https://core.ac.uk/download/pdf/13268784.pdf

5. Miniatura de las Cantigas de Santa María.

6. Il·lustracions de les Cantigas de Santa María procedent del còdex de l'Escorial - https://ca.wikipedia.org/wiki/Cantigas_de_Santa_Maria

Exemple de l'activitat 1: Escollir una obra artística bidimensional de l’edat mitjana.

Material per treballar a les sortides i per preparar-se l'activitat 3.

A continuació, trobareu un document amb les principals característiques de l'art medieval: l'art romànic, el gòtic i l'islàmic. Penseu que, fins ara, només hem treballat les obres bidimensionals; per aquest motiu a les sortides aprofitarem per observar, estudiar, analitzar i gaudir de les obres tridimensionals: l'arquitectura i l'escultura. Quan aneu a les sortides no us oblideu aquest document, ja que us ajudarà a esbrinar a quin estil pertany l'obra que tindrem davant.

També amb aquest document i gràcies a les sortides que farem al llarg del projecte podrem preparar molt bé l'última activitat que es planteja, d'aquesta manera el dia del mercat medieval serem experts en l'art medieval!

https://drive.google.com/open?id=1zvNKD4434jFEnx4GwPS-lW6HSJOsUzP0