Fem comptes

Fem números

Moltes vegades, quan algú pensa en fer negocis no és capaç de veure la realitat dels números que envolten les seves idees.

Un pensa: "Si compro un producte per 10 euros i el venc per 15, guanyo 5 euros."

Això no és mai així. Fins i tot, en algunes ocasions, si vens el producte a 15 euros, tot i que l'hagis comprat a 10, estàs perdent diners. No t'ho creus? Anem a investigar...

  • Imagina una botiga del teu poble on compres alguna cosa que directament han comprat ells i te la venen. Per exemple, una fruiteria.

Vas a comprar un quilo de pomes que costa 1,25 € i a ells els va costar 1 € quan el van comprar al seu proveïdor. (Saps què és un proveïdor? Si contestes negativament a la pregunta cerca i tracta de parlar amb el teu tutor per veure si ho has entès).

Ha guanyat aquest botiguer 25 cèntims amb la venda de les pomes? Evidentment que no. Perquè aquest botiguer pugui vendre les pomes a la botiga haurà anar a buscar-les, i això li suposa despesa de benzina, de cotxe, d'assegurança...

Però no acaba aquí la cosa. Perquè aquest botiguer pugui vendre les pomes ha d'estar donat d'alta com a negoci al poble i, per tant, ha de pagar impostos a l'Ajuntament. Haurà de pagar lloguer del local, despeses de llum, crèdits que haurà demanat per muntar el negoci; ha de fer-se càrrec dels salaris si té personal treballant per ell, de les despeses d'aigua, ha de tenir un sou per a ell.... i un munt de coses més.

Per tant, fer comptes no és gens fàcil.

La proposta d'aquest apartat és ben senzilla: cal registrar totes les despeses que suposi la posada en marxa de la vostra parada al mercat medieval.

Crea un full de càlcul amb el GoogleSheets en què donaràs d'alta un full per a cada una de les despeses: Un per la paradeta i el seu muntatge, un per la construcció dels estris medievals, un per la fabricació del pa, etc.

Apunta també el temps invertit, tot i que no suposi una despesa econòmica. Per exemple : 45 minuts per cosir els pantalons de bufó.

A cada full hauràs d'anar apuntant com a mínim les dades següents:

    • Data
    • Compra o despesa efectuada (per exemple "Compra de cartolines").
    • Nom de la persona o persones que fan la despesa.
    • Quantitat en euros (amb decimals). Aquest camp pot estar buit si es tracta només d'una despesa de temps.
    • Temps invertit (en fer la compra o en fer un treball concret referent a la fira medieval).

Al final, podrem saber tot el que ha costat la paradeta i, per tant, podrem posar un preu raonable als productes que volem vendre en funció del que volem guanyar. A part, també us servirà per poder repartir totes les despeses equitativament sobre els components del grup.

No oblideu d'apuntar TOT el que suposi una despesa addicional: sortida que farem, benzina si heu de fer servir el cotxe dels pares per anar a algun lloc, temps dedicat...

"Els números governen l'univers"