Dels trobadors

als contistes

Centenars d'anys enrere, quan ho hi havia Internet, ni telèfons, ni ràdio, ni televisió, la majoria de la població era analfabeta, no sabia ni llegir ni escriure.

Pujarem a la màquina del temps per traslladar-nos a l'Occitània del segle XII. No hem de viatjar gaire lluny! Fixeu-vos-hi.

L'Edat mitjana va ser una època de donzelles i de cavallers, de justes i de batalles entre regnes, de castells i de fortaleses amb passadissos secrets, de bruixots, de monjos que habitaven en convents, d'històries d'amor, de llegendes... En definitiva, un món meravellós que descobrireu també a través de la poesia i dels contes medievals.

La història de la literatura està farcida d'obres magnífiques que, malgrat que es van escriure segles enrere, mantenen contacte amb l'actualitat. Vegem-ho!

Com ja sabeu, sou un grup i la feina és molta i diversa. Així doncs, haureu de distribuir-vos-la. Hi haurà tasques que realitzareu individualment i d'altres que les haureu de fer en grup. Pareu atenció a totes les indicacions.

La poesia trobadoresca - activitat individual

Sabíeu que l'amor, aquest mal perturbador que ens ataca a tots una o més vegades a la vida, no ens l'hem inventat nosaltres? Així doncs, qui?

Existien uns personatges, anomenats trobadors, considerats els poetes de l'amor. Us animeu a esbrinar qui eren?

(Abans de començar comparteix individualment un Drive amb la professora dins de la carpeta de grup amb el títol següent: NOM I COGNOM - LA POESIA TROBADORESCA. Copia el número i l'enunciat de cada tasca i anota-hi cadascuna de les respostes amb criteri i raonament; no a la babalà. No oblidis d'afegir al final de cada tasca l'enllaç de la pàgina o de les pàgines d'on has extret la informació).

TASCA 1: Cerca informació i explica amb les teves paraules qui eren els trobadors. Anota'n el nom de tres prou representatius de la literatura catalana i afegeix-hi alguna imatge de cadascun.

TASCA 2: Saps que també hi havia trobadores o trobairitz? Poca cosa se’n sap, de les seves vides, i només ens ha arribat el nom d’unes vint trobairitz, en contrast amb els quatre-cents trobadors dels quals tenim notícia. Per què creus que es va produir aquesta gran diferència entre el nombre de trobadors i de trobairitz?

TASCA 3: Ara que ja coneixes a què es dedicaven, descobreix quina era la llengua que utilitzaven en els seus textos. T'has adonat ja de quina relació mantenien amb el joglar? Explica-la breument en tres o quatre línies i raona per què va ser tan important la seva presència en la literatura.

TASCA 4: Un dels temes de la poesia trobadoresca és, òbviament, l'amor. Redacta amb les teves paraules què entenem per fin'amors o amor cortès. A partir de la informació que has trobat i del mapa conceptual que tens a continuació, ets capaç de deduir quina relació mantenien el trobador i la dama? Anota-la explicant i/o dibuixant quin triangle amorós s'originava en aquests contactes personals.

TASCA 5: Generalment, la darrera estrofa dels poemes amorosos contenen un senhal. Esbrina què és, busca'n tres exemples i anota'ls.

TASCA 6: Tal com has pogut comprovar fins ara, un dels temes per excel·lència de què tracta la poesia trobadoresca és l'amor. Per això, molts dels poemes que escrivien els trobadors se'ls anomena cançons. Ara bé, aquest no és l'únic gènere de la poesia trobadoresca. També són importants els temes polítics, literaris, morals... Per aquest motiu, també parlem de gèneres com el sirventès, l'alba, la pastorel·la i el plany, entre d'altres. Cerca'n informació de tots quatre i defineix-los amb les teves paraules.

TASCA 7: De ben segur que més d'una vegada has pogut gaudir de la música medieval. Sovint, els joglars la tocaven per acompanyar els poemes que recitaven o cantaven. A continuació, tens l'adaptació actual d'uns fragments del poema "El dia que us vaig veure" de Guillem de Cabestany. Llegeix-lo amb atenció i acompanya la lectura amb aquesta música. Així podràs familiaritzar-te més amb els recitals de l'Edat mitjana.

El dia que us vaig veure (fragments)

El dia que us vaig veure, senyora, per primera vegada,

quan us plagué deixar-vos veure per mi,

vaig apartar del meu cor tot altre pensament

i es feren ferms tots els meus volers en vos.

[...]

Perquè la gran bellesa i l'agradable tracte

i els mots cortesos i l’amorós plaer que sabeu fer

m'arrabassaren el seny en manera que

des d‘aleshores, senyora gentil, no el puc recuperar.

[...]

I és que us amo, senyora, tan lleialment

que Amor no em dóna poder per amar-ne una altra.

[...]

Ai!, tant de bo fos ja l'hora, senyora, que veiés

que per pietat em volguéssiu honorar tant

que només us dignéssiu a anomenar-me amic.

Un cop llegit i comprès el poema, respon les preguntes següents:

  • a) A quin gènere pertany? Què t'ho fa pensar?
  • b) A qui es dirigeix el jo poètic? Què li demana?
  • c) Com l’anomena? Quin tractament li dona?
  • d) Quines qualitats troba el trobador en la dama?
  • e) Què demana el trobador a la dama?
  • f) Quin és el senhal d’aquest poema?

TASCA 8: Abans de donar per finalitzat el treball individual i presentar-lo a la professora, mira el vídeo següent. Et servirà per revisar la feina que has fet fins ara i millorar allò que convingui, si és necessari.

TASCA 9: Reflexiona la feina feta i autoavalua la teva tasca i comparteix també amb la professora la diana d'avaluació que tens adjunta a continuació.

Diana d'avaluació treball individual.pdf

El contista - activitat grupal

Ja heu pogut descobrir que el joglar va ser una figura importantíssima a l'Edat mitjana perquè d'ell depenia l'extensió de la cultura a través de la tradició oral.

Mercats, places i palaus de molts pobles i ciutats acollien els diversos espectacles que protagonitzaven els joglars que, a través de les seves cançons i actuacions, portaven històries d'altres fronteres, narracions èpiques o pur divertiment. I aquest és l'esperit que haureu de fer reviure a través del mercat medieval que heu de preparar!

En grup, haureu de crear un espectacle concret: el contacontes.

Viatjareu al segle XIII i us convertireu en transmissors orals de contes medievals. No es tracta que sigueu creatius perquè no heu d'escriure cap conte. Els heu, com diu el nom, d'explicar. És així perquè el personatge del contacontes té els seus orígens a la tradició oral en què històries, llegendes i contes s'han anat transmetent al llarg dels temps, juntament amb la figura del narrador oral. Aquesta va néixer de la necessitat que tenia l'ésser humà de comunicar-se, d'entendre allò que l'envoltava i de perpetuar-se. I era el mercat el millor banc de prova per a contar rondalles; unes històries que es convertiran en petits espectacles de carrer.

Comencem!

TASCA 1: Lectura cooperativa dels contes: el trencaclosques

Aquesta és una activitat cooperativa bàsica que té com a finalitat treballar la participació, el recolzament mutu i la interacció d'una lectura dins de cada grup i entre els diferents grups.

Per saber com us heu d'organitzar i en què consisteix aquesta dinàmica, vegeu el document següent:

EL TRENCACLOSQUES.doc

TASCA 2: Selecció dels contes

Un cop arribats a aquest punt, cada grup ha de consensuar les diferents opinions i prendre una decisió: quin és el conte escollit per a treballar i interpretar durant el taller de Contacontes que realitzareu al mercat? La finalitat és que us sentiu còmodes amb el text seleccionat. Un cop feta la tria haurem de comprovar que no es repeteixi cap conte.

TASCA 3: Lectura atenta del conte seleccionat

Arribats aquí, cada grup ja ha seleccionat el conte que interpretarà durant l'espectacle del Contacontes que es durà a terme al mercat. Això significa que heu de fer-vos vostre el relat i que l'heu d'interioritzar. Seguiu els passos següents:

a. Primer de tot, cal que tots els membres de l'equip llegeixin individualment i en silenci el conte seleccionat.

(Consells: no vulgueu ser els primers d'acabar, sinó que convé que cadascú segueixi el seu ritme de lectura per tal de començar a detectar alguns detalls destacables del text.)

b. Un participant de l'equip ha de llegir en veu alta el conte. La resta dels companys d'equip aniran anotant aquells aspectes que considerin importants (per exemple: ritme, entonació, vocalització, on cal posar més èmfasi...).

TASCA 4: Repartiment de papers

Ara que ja sabeu quin relat haureu de narrar és moment de repartir els papers. Tant si en el vostre conte hi intervé únicament el narrador, com si ho fan diversos personatges, tots els membres del grup han d'assumir el paper del contacontes perquè en farem una escenificació a l'aula un cop acabat el projecte, abans del 30 de novembre, dia en què un expert de cada grup, serà l'encarregat de participar en el taller al mercat.

Convé, doncs, que us poseu d'acord i us repartiu els papers o fragments del relat que estareu disposats a representar. Un cop ho tingueu clar, creeu un document titulat "Repartiment de papers" i compartiu-lo amb la professora. Anoteu-hi el títol de la llegenda que narrareu i indiqueu-hi els fragments que explicarà cadascú.

TASCA 5: Utillatge o atrezzo

Segur que moltes vegades heu sentit a dir que "una imatge val més que mil paraules". És per això que la tasca del contacontes ha d'anar acompanyada d'una bona caracterització. És hora, doncs, de rumiar en els vestuaris, en l'escenografia, d'escollir l'acompanyament musical i de pensar en tot allò que necessitareu per a interpretar el conte.

Pareu atenció als següents vídeos. Són només alguns exemples que poden inspirar la tasca final que haureu de dur a terme. Observeu-ne els vestits, els decorats, la música, els objectes o estris que utilitzen...

Us heu adonat, oi, que no es tracta només de llegir un text? L'heu d'interpretar!

Aprofiteu tots els vestits, decorats o objectes que heu creat a l'apartat "Vestimenta i decoració". Si veieu que tot i així encara us calen algunes coses, comenceu a posar fil a l'agulla i elaboreu tot allò que necessiteu per tal de fer una sessió de contacontes el més detallista possible.

TASCA 6: Assajos

Arribats a aquest punt, cal que cadascú estudiï la seva intervenció i es fiqui de ple en el seu paper per tal que realment sembleu un contacontes i no una persona disfressada que explica històries. Ara ja podeu començar a assajar! Abans, però, pareu atenció a les indicacions següents, que cal tenir en compte per a fer una bona interpretació:

  • És molt important que l'actuació estigui carregada de realisme i cuidi al màxim fins els més mínim detall.
  • S'han d'explicar els contes de memòria; no es poden llegir.
  • Cal saber lligar les intervencions de cada membre de l'equip i mantenir l'atenció del públic constantment.
  • Els contacontes han de mantenir un ritme pausat, però sense caure en l'avorriment dels espectadors.
  • Per això, heu de fer vostres els textos i hi podeu incloure elements que considereu necessaris per a fer la sessió més atractiva, encara que no apareguin en el relat original.
  • Heu de provocar emocions, sensacions i crear interès en el receptor.
  • L'entonació és un element clau. Convé que sigui l'adequada per a cada part del conte.
  • Cal crear intriga en els moments en què el text ho requereixi.
  • Utilitzeu diferents tons segons de què tracti la narració. Per exemple, si el conte té parts en què hi ha una celebració, es poden fer rialles i crits festius, o plorar, si és una escena més trista.
  • El llenguatge no verbal també és indispensable durant la narració. Per tant, complementeu la vostra actuació amb gestos i amb l'expressió de la cara: els ulls i les mans també juguen un paper molt important per atraure l'atenció del públic ja que ofereixen expressivitat a l'actuació del contacontes.
  • Feu servir elements introductoris i de tancament per a mantenir una relació propera amb l'espectador.

Fixeu-vos també en els criteris d'avaluació perquè us orientaran sobre allò que serà avaluat.

Primer realitzareu assajos per grups i un cop tingueu la representació ben encaminada, farem un assaig conjunt per acabar de perfilar i de millorar aquells aspectes que calguin, abans de la posada en escena al mercat medieval.

TASCA 7: Molta merda!

Ja ha arribat el dia esperat! És hora de fer realitat la vostra actuació i de ser els contacontes de Moià! Recordeu tot el que hem estat considerant fins ara i gaudiu d'aquesta fantàstica experiència!

TASCA 8: Reflexió, autoavaluació i coavaluació

Un cop acabades totes les tasques convé que reflexioneu sobre totes les activitats que heu realitzat durant el projecte. Per això, cal que autoavalueu grupalment la vostra actuació com a contacontes, però també que avalueu els vostres companys. Aquesta darrera part la durem a terme durant la representació final quefarem a l'aula, abans del mercat.

Rúbrica autoavaluació Contacontes.doc
Rúbica coavaluació Contacontes.doc