Estructura Social


Estructura Social

Quan parlem de societats, ens referim a les relacions que s’estableixen entre els membres d’una mateixa comunitat. Els seus individus interactuan, s’organitzen, conviuen, es relacionen, però no sempre en igualtat de condicions, amb els mateixos privilegis o les mateixes oportunitats.

Al llarg de la història, aquestes diferències socials han marcat l’esdevenir de moltes generacions. T’has preguntat mai per què molts dels governants no han estat escollits pel poble? O per què les dones han estat molts anys privades de llibertats i reconeixements? O per què els desequilibris socials i econòmics entre els països del Sud i el Nord són tant importants i evidents? Anima’t a investigar-ho !!!

De moment, investigaràs com era la societat en les primeres civilitzacions i potser això t’ajudarà a entendre la societat actual.

ACTIVITATS

1-. Activitat Individual (AI). Explica amb les teves paraules els següents conceptes : societat, estructura social, privilegis, desigualtats socials, estaments i societat jerarquitzada, societat patriarcal i societat matriarcal.

2.- Activitat de grup (AG). Confecciona un mapa on s’hi puguin localitzar les següents civilitzacions : mesopotàmica, grega, romana, egípcia, inca, maia i azteca. Pinta’l i posa-hi la llegenda.

3.- AG. Per conèixer la societat, les fonts escrites i les fonts orals ens han permès saber com era la vida abans i com ha anat evolucionant al llarg de la història fins l’actualitat. Entre les fonts més antigues, trobem el codi d’Hammurabi i la Pedra Rosetta. De quina època són ? Quin és el seu origen ? Per què varen ser importants? De què parlen? Fes un dibuix dels dos elements.

4.- AG. Esbrina com estava dividida la societat en les civilitzacions antigues (les que tens representades en el mapa) i dibuixa la seva estructura social en forma de piràmide en una cartolina, per poder-la penjar a la classe.

5.- AG. Busca informació de les diferències socials que hi havia en les diferents civilitzacions antigues i per què es produïen, quins privilegis o obligacions tenien, com convivien, quina influència tenien les creences en la societat, etc. Busca similituds entre les diferents societats.

6.- AI. A l’hora d’escriure el conte, tingues present quin tipus de societat t’agradaria que hi hagués i si les que has treballat no t’agraden, pots inventar-te’n una i establir tu mateix com han de ser les relacions entre els individus i les lleis que els governen.