EINES DIGITALS (2)

Com a punt de partida tenim tota la sessió introductòria d'eines feta durant el dia d'ahir. Ara anem a la pràctica. Poseu-vos per parelles amb algun/a company/a amb qui no hàgiu treballat mai. Amb l'ajuda del professor, repartiu-vos les eines que vau treballar a la sessió anterior.

Aprofundiu en el coneixement de l'eina que us hagi tocat, remeneu sense por; com que no hem d'acabar entregant cap treball, no correm el risc que se'ns pugui esborrar, per tant, és hora d'arriscar-nos, d'aventurar-nos a clicar aquí i allà per veure què passa, on ens porta.

Sovint, creiem que allò que nosaltres sabem, ho sap tothom. No sempre és així, allò que un sap de tota la vida, per al company més proper pot ser la novetat més absoluta. També podem meravellar-nos d'una descoberta absolutament genial que, quan la fem extensiva als nostres companys, se sorprenen que tu no ho sabessis encara... Per aquest motiu, us convidem a mostrar les vostres descobertes a la resta del grup.

(A tall d'exemple, si us ha tocat "correu electrònic" podeu mostrar com es fan les cerques avançades, com s'organitzen els contactes... Si allò que heu de desenvolupar és "processadors de textos", podeu ensenyar a corregir un text, a formatar-lo, a canviar l'orientació de la pàgina, a fer columnes, inserir-hi imatges, col·locar-ho com si fos un article de revista, convertir-lo a pdf, etc. Si us correspon el "full de càlcul" podeu mostrar com s'utilitzen les funcions, com elaborar una taula, un gràfic... Si us pertoca el "genial·ly" ens podeu ensenyar com fer-nos-en usuaris i com crear una senzilla presentació o una finestra interactiva.)

Mostreu la vostra pràctica a la resta de companys.

Programari privatiu versus Programari lliure.

CopyRigth versus Llicència lliure.

És important conèixer aspectes bàsics relacionats amb les eines que fem servir a diari per poder ser ciutadans crítics amb el que ens envolta. La formació és la base de l'esperit crític per evitar deixar-nos influir més del compte.

Què és un sistema operatiu? Quina diferència hi ha entre programari i maquinari? Quins tipus de dispositius poden ser aptes per treballar adequadament en la recerca i desenvolupament de materials? Són importants les llicències?

Llegiu en veu alta les següents definicions. Llegiu-les una per una i així podreu anar comentant allò que heu entès i, sobretot, allò que no acabeu de comprendre.

PROGRAMARI. El programari (software, en anglès) és el conjunt de programes informàtics, procediments i documentació que realitza alguna tasca en un ordinador. Comprèn el conjunt sistemàtic dels programes d’explotació i dels programes informàtics que serveixen per a aplicacions determinades. El terme inclou aplicacions com els processadors de text, programari de sistema, com el sistema operatiu, que fa d'interfície entre el maquinari i les aplicacions i, finalment el programari intermediari, que controla i coordina sistemes distribuïts.

Moltes vegades, el terme és usat per contraposició a maquinari. S'utilitza el primer per a descriure la part lògica d'un sistema informàtic i el segon, per descriure la part física. A diferència del maquinari, el programari "no es pot tocar".


MAQUINARI. El maquinari (en anglès hardware) d'un ordinador és el conjunt de les parts físiques. Es classifica principalment per situació (central o perifèric) i funció (entrada, sortida, entrada-sortida o emmagatzematge). Es considera l'element central del maquinari d'un ordinador, la placa mare (de l'anglès motherboard), que és un circuït imprès sobre el qual es connecten la resta de dispositius o la Unitat central de processament (UCP, o CPU en anglès), que és el microprocessador principal que es troba muntat sobre un sòcol a la placa mare. La resta de circuïts impresos són targetes (com ara la targeta de xarxa o la carta / targeta gràfica). A més dels components electrònics del maquinari central, també hi ha elements electromecànics com el disc dur, la gravadora de CD o la gravadora de DVD, la font d'alimentació, etc. Situats a l'exterior de la caixa hi ha els perifèrics d'entrada (teclat, ratolí, webcam, escàner, etc.) i sortida (impressora, monitor, altaveus, etc.).


SISTEMA OPERATIU (SO). El sistema operatiu és el conjunt de programes que controlen el funcionament d'un ordinador. El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal (ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil, etc.). El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i facilitant així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La gran majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbils, ordinadors personals, consoles de joc... fins a supercomputadors, utilitzen algun tipus de sistema operatiu.


LLICÈNCIA. Una llicència és, en dret, un contracte mitjançant el qual una persona rep d'una altra el dret d'ús de diversos dels seus béns, normalment de caràcter no tangible o intel·lectual. Pot donar-se a canvi del pagament d'una suma determinada per l'ús dels béns. Aquests actius són propietat de l'atorgant i poden ser béns de propietat intel·lectual com una marca comercial, patents o tecnologies. També poden ser objecte de llicència d'altres béns de caràcter intangible, com la distribució d'obres intel·lectuals.


COPYRIGTH. Copyright, paraula que hem incorporat de l'anglès, significa 'dret de reproducció d'una propietat intel·lectual' (ja sigui artística o científica). Podem substituir aquest mot per locucions com "drets d'autor" o "d'edició".


COPYLEFT. Copyleft és conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques, artístiques, etc. Els defensors del copyleft consideren les lleis de drets d'autor (copyright) com una manera de restringir el dret de fer i redistribuir còpies d'un treball. Una llicència copyleft, de fet, utilitza la legislació pròpia dels drets d'autor per a assegurar que cada persona que rep una còpia o obra derivada pugui utilitzar, modificar i també redistribuir tant el treball com les seves versions derivades. Així doncs, en un sentit estrictament no legal, el copyleft és el contrari del copyright.


DISPOSITIUS DE TREBALL. Els dispositius de treball són ordinadors de sobretaula, portàtils, tauletes, smartphones, smartbands, plaques de circuït computeritzades (Arduino, Raspberry...), etc.


NAVEGADOR: Un navegador web o explorador web és un programa informàtic que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com a Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços. A tall de curiositat, en català la paraula web és correcte i és masculina, per tant parlarem del web de l'institut i no de la web de l'institut.

Navegador interessant

Siguem crítics amb el que fem servir

Treballeu per parelles i intenteu donar resposta a les següents preguntes sense fer cap mena de recerca.

  • Perquè creieu que el Programari es tradueix com a "Software" i el Maquinari com a a "Hardware"?

  • Feu una llista de tots els dispositius electrònics que conegueu i expliqueu breument perquè serveixen.

  • Feu una llista de tots els programes/aplicacions que us vinguin al cap identificant també perquè s'utilitzen.

Com seleccionar material amb llicència d'utilització lliure.

És molt important que quan feu un treball utilitzant material que heu extret d'internet, n'identifiqueu sempre l'origen. Per altra banda, també és molt important que aquest material (escrit, fotografia, vídeo...) permeti la reutilització per ensenyar-lo o per modificar-lo o per fer-ne un ús profitós.

Mantenint la parella amb la que heu treballat a l'activitat anterior, cerqueu un sistema per assegurar que pugueu utilitzar un material extret de la xarxa. Compartiu el que trobis amb la resta del grup.